Teo Vafidis poleca
Opublikowano: 10-03-2011
Prezentujemy greckie przepisy autorstwa Teo Vafidisa
Zupa z couscous i szpinakiem
Składniki na 4 porcje:
• Marchew 1szt
• Papryka czerwona świeża 1szt
• Papryka żółta świeża 1szt
• Czosnek 1 ząbek
• Bób 20szt
• Imbir świeży 1cm
• Szpinak świeży 400g
• Couscous Helios 100g
• Anchowy 2szt
• Pistacje 100g
• Oliwa z oliwek Extra Virgin z aromatycznymi ziołami Xenios 1 łyżka
• Oliwa Pomace Theofilos 1 łyżka
• Rosół z kury 1l
• Sól, pieprz do smaku
• Świeża kolenrda natka 1 łyżka
Sposób wykonania:
Obraną marchew i papryki kroimy na paseczki, czosnek drobno siekamy, imbir ścieramy na tarce, łuskamy bób, miksujemy anchowy z dodatkiem aromatycznej oliwy Xenios. Prażymy na suchej patelni orzeszki pistacjowe i drobno siekamy. Gotujemy Couscous Helios al’dente i odcedzamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę Pomace, dodajemy czosnek oraz imbir. Wrzucamy marchew, bób oraz papryki i podsmażamy przez chwilę. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy zmiksowane anchovy i rosół z kury.
Zupę doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy szpinak. Gotujemy 2 minuty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy ugotowane Couscous i serwujemy posypane posiekanymi listkami świeżej kolendry i prażonymi pistacjami.
Wątróbka wołowa z Metaxą
Składniki na 4 porcje:
• Wątróbka wołowa 500g
• Cebula 300g
• Oliwa z oliwek Pomace Theofilos 3 łyżki
• Masło 1 łyżka
• Rozmaryn świeży 1 łyżeczka
• Natka pietruszki 1 łyżeczka
• Majeranek świeży 1 łyżeczka
• Oregano świeże 1 łyżeczka
• Liść laurowy 2szt
• Sól, pieprz do smaku
• Cynamon w kawałku 1szt
• Rosół warzywny 150ml
• Metaxa 100ml
Sposób wykonania:
Obraną cebulę kroimy w cienkie piórka. Oczyszczoną z błonek wątróbkę kroimy na paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę Pomace, szklimy cebulę i dodajemy rozmaryn. Dodajemy gorący rosół warzywny i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 10min. Wrzucamy wątróbkę, mieszamy i dodajemy pozostałe przyprawy. Gasimy Mataxą i dusimy przez kolejne 5 minut, dodajemy masło.
Zdejmujemy z ognia, posypujemy posiekanymi świeżymi ziołami i delikatnie mieszamy. Podajemy gorące.