Guinness świętował z koniczyną
Opublikowano: 17-03-2011

W czwartek 17 marca marka Guinness zorganizowała w Warszawie happening z okazji Dnia św. Patryka. Warszawiacy zostali zaproszeni do szukania czterolistnej koniczyny w specjalnie wyhodowanych, pierwszych w tym roku koniczynowych zagonach. Irlandczycy po dziś dzień wierzą, że znalezienie tej małej roślinki w dniu święta patrona Irlandii przynosi podwójne szczęście. W Warszawie, na pół miliona koniczyn, które pojawiły się na Placu Zamkowym, szczęśliwców było kilku, ale każdy szukający otrzymał zniżki na piwo podczas wieczornego wypadu do pubu oraz gadżety prawdziwego miłośnika najbardziej irlandzkiego z irlandzkich piw na świecie – Guinness’a. Szukającym szczęścia bardzo mocno kibicował Ambasador Irlandii w Polsce, Pan Eugene Hutchinson.

Piwo prosto z Irlandii!
Według tradycji toasty z okazji Dnia św. Patryka powinno się wznosić ciemnym, od lat jednym z najpopularniejszych w Irlandii piwem Guinness, koniecznie w klasycznym „Irish Pubie”. Pinta Guinness’a z charakterystyczną, gęstą pianką jest wpisana w tradycję świętowania 17 marca tak mocno, jak kolor zielony i symbol koniczyny. Prawdziwego Irlandczyka nie skusi tego dnia żaden inny trunek, nawet w najbardziej zielonym z zielonych odcieni zielonego.


Pinta Guinness’a!
Pinta, czyli półkwarta (dokładnie 0,568 litra), to tradycyjna miara, jaką się stosuje w irlandzkich pubach. Guinness pochodzi z serca Irlandii – Dublina, jest warzony od 1759 roku, a jego receptura od tego czasu się nie zmieniła. Podstawowym składnikiem piwa jest palony jęczmień, który nadaje trunkowi głęboki rubinowy kolor, a nie brązowy, jak mówi wielu. Charakteru Guinnessowi w wersji Draught, najczęściej serwowanej w irlandzkich pubach, nadają także bąbelki powietrza, których część się unosi, a część opada. Kiedy unoszące się pęcherzyki trafiają na ściankę szklanki, odbijają się i zaczynają opadać. Jednocześnie bąbelki w środku szklanki nie mają żadnych przeszkód na swojej drodze, więc unoszą się na powierzchnię. Warto się przyjrzeć przy okazji Dnia św. Patryka. W Polsce dostępne są trzy rodzaje Guinness’a: Extra Stout – o charakterystycznym gorzko-słodkim smaku, Foreign Stout – najmocniejsze i najbardziej aromatyczne i Draught – klasyczny smak prosto z beczki.

