Przegląd filmów kulinarnych „Apetyt na kino” 3-5.06.11
Opublikowano: 25-05-2011

W ramach festiwalu „Europa na Widelcu” zapraszamy do wzięcia udziału w filmowej uczcie. Przez trzy dni festiwalu (3-5 czerwca) na dużym ekranie kinomanom serwowane będą smakowite kąski. Filmy fabularne obejrzymy w kinie Helios, a dokumentalne w klubokawiarni „Mleczarnia”.
Motyw kulinarny często pojawia się w filmach – my wybraliśmy te, które pokazują, że jedzenie jest ogromną przyjemnością – nierzadko zmysłową, że może łączyć ludzi (lub dzielić) i jak wpływa na nasze życie, a czasem i na bieg historii.
Mamy też filmowe menu dla najmłodszych, które – mamy nadzieję – zasmakuje również dorosłym.
Festiwalowe tytuły mają wzmocnić kulinarne doznania „Europy na Widelcu”, ale przede wszystkim zwiększyć apetyt na dobre kino.
Zapraszamy!
Przegląd filmów kulinarnych „Apetyt na kino”
Wrocław, 3–5 czerwca 2011
Filmy fabularne – kino „Helios”, ul. Kazimierza Wielkiego 19a
Filmy dokumentalne – klubokawiarnia „Mleczarnia”, ul. Włodkowica 5
UWAGA!
Bilety na wszystkie seanse przeglądu w kinie „Helios” kosztują 10 zł i dostępne będą na godzinę przed seansem, przed salą projekcyjną.
Środki finansowe pozyskane ze sprzedaży biletów zostaną przekazane dla najbardziej uzdolnionych uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.
Wstęp na pokazy filmów w klubokawiarni „Mleczarnia” jest bezpłatny.
PROGRAM FESTIWALU
Piątek, 3 czerwca
HELIOS, sala nr 6
Filmy fabularne
• godz. 18.00 — „Czekolada” („Chocolat”, reż. Lasse Hallström, USA, Wielka Brytania 2000)
• godz. 20.15 — „Życie od kuchni” („No Reservation”, reż. Scott Hicks, USA 2007)
MLECZARNIA,
Filmy dokumentalne
godz. 19.00
• „Kucharze historii” („Ako sa varia dejiny” reż. Péter Kerekes, Austria/Czechy/Finlandia/Słowacja 2009)
• „Jak Ostatnia Wieczerza” („Last Supper”, reż. Lars Bergström, Mats Bigert, Szwecja 2005)
Sobota, 4 czerwca
Filmy dla dzieci
HELIOS, sala nr 6
• godz. 10.00 — „Ratatuj” („Ratatouille”, reż. Brad Bird, USA 2007)
• godz. 12.15 — „Charlie i fabryka czekolady” („Charlie and the Chocolate Factory”, reż. Tim Burton, USA/Wlk. Brytania 2005)
Niedziela, 5 czerwca
HELIOS, sala nr 6
Filmy fabularne
• godz. 16.00 — „Uczta Babette” („Babettes gæstebud”, reż. Gabriel Axel, Dania 1987)
• godz. 18.00 — „Obsługiwalem angielskiego króla” („Obsluhoval jsem anglického krále”, reż. Jiři Menzel, Czechy/Węgry/Słowacja/Niemcy 2006)
• godz. 20.15 — „Soul Kitchen” (reż. Fatih Akin, Niemcy 2009)
MLECZARNIA
Filmy dokumentalne
godz. 21.00
• „Kucharze historii” („Ako sa varia dejiny”, reż. Péter Kerekes, Austria/Czechy/Finlandia/Słowacja 2009)
„Jak Ostatnia Wieczerza” („Last Supper”, reż. Lars Bergström, Mats Bigert, Szwecja 2005)
*****
OPISY FILMÓW
FILMY FABULARNE
Czekolada (tytuł oryginału: „Chocolat”)
reż.Lasse Hallström
obsada: Juliette Binoche, Johnny Depp, Judi Dench
Rok 1960, małe miasteczko we Francji. Vianne Rocher z córką przenoszą się do miasteczka i otwierają sklep z czekoladą. Burmistrz miasta nie może pogodzić się z pozycją przybyszki i robi wszystko, by jej zaszkodzić, ale jej ciepła osobowość i umiejętność zarządzania sklepem, zyskują Vianne przychylność mieszkańców. Wiele się zmienia, kiedy grupa żeglarzy pod wodzą Roux, zatrzymuje się w mieście (źródło: www.filmweb.pl).
Uczta Babette (tytuł oryginału: „Babettes gæstebud”)
reż. Gabriel Axel
obsada: Stéphane Audran, Birgitte Federspiel, Bodil Kjer
W małej, duńskiej osadzie upływa życie dwóch sióstr, Filippy i Martine – w spokojnej, pobożnej atmosferze, której ton nadaje ich ojciec, miejscowy pastor. Pod pozorami tolerancji i dobroci, narzuca on w bezwzględny sposób zasady ascetycznej religijności. Siostry otarły się w młodości o szansę poznania miłości i wielkiego świata, ale obie odrzuciły ją w imię ojcowskich nauk. Nawet po śmierci ojca wciąż żyją pod jego wpływem (źródło: www.filmweb.pl).
Ekranizacja powieści Karen Blixen. Film zdobył prestiżowe nagrody, m.in. w 1988 Oskara i w 1989 BAFTA za najlepszy film obcojęzyczny.
Soul Kitchen
reż. Fatih Akin, Niemcy 2009
obsada: Adam Bousdoukos, Moritz Bleibtreu, Dorka Gryllus
Zinos, właściciel podupadającej restauracji Soul Kitchen, zostaje nieoczekiwanie porzucony przez dziewczynę. Podłamany sercowym niepowodzeniem, zaniedbuje lokal, dając wolną rękę pracownikom. W restauracji zaczyna panować radosna anarchia. Kucharz gotuje to, co zawsze chciał gotować. DJ porywa ludzi do tańca między posiłkami, a awangardowi artyści urządzają performance za performancem. Ku zaskoczeniu Zinosa, lokal zyskuje wielką popularność wśród mieszkańców Hamburga (źródło: www.filmweb.pl).
Film otrzymał na Festiwalu Filmowym w Wenecji w 2009 roku Nagrodę Specjalną Jury, a Fatih Akin był nominowany do Złotego Lwa.
Życie od kuchni (tytuł oryginału: „No Reservation”)
reż. Scott Hicks, USA 2007
obsada: Catherine Zeta-Jones, Aaron Eckhart, Patricia Clarkson
Kate jest szefową kuchni w ekskluzywnej restauracji na Manhattanie. Rzeczowym podejściem do wszystkiego onieśmiela innych. Jej perfekcjonizm zostaje poddany próbie, gdy w kuchni zaczyna pracę beztroski Nick. Ta odmienność jest przyczyną wielu spięć między nimi, ale też sympatii. Nie dość tego, Kate ma problemy z 9-letnią siostrzenicą, którą nieoczekiwanie musiała się zaopiekować, a która bardzo polubiła Nicka. Kobieta dochodzi do wniosku, że życia nie da się ułożyć tak, jak w pracy. Jeśli chce zbudować prawdziwą więź z Zoe, odnaleźć szczęście w ramionach Nicka, musi nauczyć się okazywać uczucia (źródło: www.seans24.tv).
Film to remake niemieckiej komedii „Tylko Martha”.
Ratatuj (tytuł oryginału: „Ratatouille”)
reż. Brad Bird, USA 2007
Film animowany
Młody szczur o imieniu Remy pragnie zostać szefem kuchni w Paryżu, stolicy dobrego smaku i jedzenia. Jego pasją jest gotowanie. Niestety, nie jest to łatwe zadanie – przede wszystkim dlatego, że nikt nie przepada za widokiem szczurów w kuchni. Kiedy Remy przenosi się do piwnicy jednej z najsłynniejszych restauracji, kulinarny świat Paryża wywraca się do góry nogami (źródło: www.efilmy.net).
Animacja otrzymała chyba wszystkie najbardziej prestiżowe nagrody filmowe: Oskar, Złoty Glob, BAFTA – to tylko niektóre z nich. W 2008 roku ścieżka dźwiękowa z filmu została też wyróżniona Nagrodą Grammy
Charlie i fabryka czekolady (tytuł oryginału: „Charlie and the Chocolate Factory”)
reż. Tim Burton, USA/Wlk. Brytania 2005
obsada: Johnny Depp, Freddie Highmore, Helena Bonham Carter
Opowieść o losach ekscentrycznego producenta czekolady Willy’ego Wonki i Charliego, chłopca pochodzącego z biednej rodziny mieszkającej na tyłach niesamowitej fabryki pana Wonki. Żyjący przez długi czas z dala od własnej rodziny Wonka ogłasza konkurs, który ma na celu wyłonienie spadkobiercy słodkiego imperium. Pięcioro szczęśliwych dzieci wyciąga ze swoich czekolad „Wonka” złote kupony i wygrywa wycieczkę z przewodnikiem po legendarnej fabryce, w której już od ponad 15 lat nikt nie gościł. Olśniony każdym kolejnym zadziwiającym widokiem Charlie, daje się wciągnąć w fantastyczny świat Wonki i jego zdumiewającą historię (źródło: www.filmweb.pl).
Obsługiwałem angielskiego króla (tytuł oryginału: „Obsluhoval jsem anglického krále”)
reż. Jiři Menzel, Czechy/Węgry/Słowacja/Niemcy 2006
obsada: Ivan Barnev, Oldřich Kaiser, Julia Jentsch
Bohater filmu, Jan Dítě, wychodzi z więzienia po wielu latach odsiadki. Zamieszkuje w domu na granicy, we wsi niegdyś zamieszkanej przez Niemców ale dziś opustoszałej, bowiem po wojnie wszyscy rdzenni mieszkańcy zostali z niej wysiedleni. W drodze do domu Jan wspomina czasy, kiedy był młodym kelnerem, i z rozrzewnieniem przywołuje w pamięci swój talent do robienia pieniędzy oraz pierwsze doświadczenia seksualne. To właśnie wtedy poza pierwszymi lekcjami kelnerowania i uprawiania miłości, wykształcił w sobie zdolność niczym nieograniczonych marzeń o sukcesie i odkrył powab bogactwa (źródło:film.interia.pl).
Film jest ekranizacją książki Bohumila Hrabala. W 2008 roku film był czeskim kandydatem do Oskara w kategorii: najlepszy film obcojęzyczny.
FILMY DOKUMENTALNE
Kucharze historii (tytuł oryginału: „Ako sa varia dejiny”)
reż. Péter Kerekes, Austria/Czechy/Finlandia/Słowacja 2009
obsada: Vassily Nikolaevich Logunov, Franz Weinhart, Klavdia Matveevna Lobanova.
Bohaterami filmu są wojskowi kucharze – dla nich nie ma raczej miejsca w podręcznikach historii. Okazuje się, że kuchnie polowe odgrywają w czasie wojen nie mniejszą rolę niż czołgi i karabiny, a zaspokajanie apetytów żołnierzy może mieć przemożny wpływ na losy świata. Bo – jak mówi jedna z bohaterek filmu – dobrze najedzeni żołnierze wysadzają innych w powietrze o wiele lepiej niż zwykle. Nastrój absurdu i groteski nie zwalnia nas od gorzkich refleksji i niebagatelnych pytań o przepis na… życie. Czy w życiu powinniśmy trzymać się przepisów? Czy czasem możemy zrobić od nich odstępstwo? Czy rozkazy są jak przepisy? Kto powinien mieć prawo pisać książki z przepisami? Czy gdyby wszyscy kucharze zastrajkowali, to nie byłoby wojen? Film z lekkością traktuje o sprawach wagi ciężkiej. Wyśmienita uczta (źródło: www.filmweb.pl).
Jak Ostatnia Wieczerza (tytuł oryginału: „Last Supper”)
reż. Lars Bergström, Mats Bigert, Szwecja 2005
Od wieków istnieją tradycje kulturowe związane z jedzeniem, choć powoli zanikają w epoce fast foodów. Dokument opowiada o osobach skazanych na karę śmierci. Ich ostatni posiłek przed egzekucją to istna Ostatnia Wieczerza – jego menu jest zwykle spełnieniem ich ostatnich życzeń. Jedną z głównych osób występujących w filmie jest Brian Price, który przyrządza posiłek będący rekonstrukcją jednej z 200 kolacji skazańców, jakie przygotowywał podczas pracy w więzieniu Huntsville w Teksasie (źródło: www.filmweb.pl).
źródło: www.smakiwroclawia.pl