Z pasji i doświadczenia – wywiad z Jackiem Krawczykiem

Opublikowano: 20-06-2011

jack002Na rynku alkoholowym mało jest osób, które swoją charyzmą, pasją i doświadczeniem dzielą się z innymi. Zapraszamy na wywiad z Jackiem Krawczykiem ekspertem w dziedzinie ekskluzywnych whisky i barmaństwa.

Jacku, jak zaczęła się Twoja przygoda z alkoholami?

Jacek Krawczyk: Pierwszą zawodową przygodę z alkoholami zacząłem jako barman w hotelu Jan III Sobieski gdzie Piotr Chojnowski master bartender mój mentor zaszczepił mi pasję do barmaństwa i cocktaili. W tym hotelu  nauczyłem się bardzo dużo na temat miksologii. Startowałem w konkursach barmańskich w Polsce i za granicą. Od 1996 roku jestem też członkiem Stowarzyszenia Polskich Barmanów a od 2000 roku zasiadam w zarządzie SPB okręgu Centralnego w randze wice Prezesa.  Następnie przez kilka lat pracowałem w firmach alkoholowych wprowadzając wiele marek na polski rynek. Dzisiaj prowadzę własną firmę i oczywiście alkohole są wiodącą częścią oferty mojej firmy.

 

Dzisiaj masz jeszcze styczność z barmaństwem?

JK: Oczywiście, przede wszystkim jestem czynnym i aktywnym członkiem Stowarzyszenia Polskich Barmanów i nadal zasiadam w zarządzie SPB okręgu Centralnego. Często jestem jurorem w konkursach barmańskich. Poprzez swoją firmę prowadzę też szereg szkoleń barmańskich, dla firm alkoholowych prowadzę wiele szkoleń dla barmanów, doradzam lokalom gastronomicznym w zakresie barmaństwa, projektuję i wyposażam whisky i cocktail bary. Krótko mówiąc barmaństwo jest na co dzień w mojej pracy bo alkohole to moja pasja.

Na rynku alkoholowym i barmańskim jesteś znaną osobą ale barmaństwo to nie jedyna Twoja pasja?

JK: Tak to prawda, moją pasją są alkohole a w szczególności whisky. Alkohole, procesy ich powstawania, zastosowanie w miksologii to moja pasja ale najbliżej mojemu sercu leży whisky a w szczególności single malt. Kilka lat temu pasja do whisky została mi zaszczepiona i tak zostało do dzisiaj. Tak też powstała moja firma – z pasji i doświadczenia, z pasji do whisky i z doświadczenia zdobywanego w firmach alkoholowych.

Co jest takiego fajnego w whisky, że stała się Twoją pasją ? Whisky moja żono…?

JK: Hm, fajnego ? Ja wiem, że nie bez kozery Rysiek Rydel śpiewał „whisky moja żono tyś najlepszą z dam…” Z piękną kobietą, trzeba flirtować, romansować, później trzeba ją dotykać, muskać ustami, delektować się jej pięknem i słuchać jej, nie można iść od razu do łóżka. Z whisky jest tak samo, aby poznać whisky nie można wypić szklaneczki i poddać osądowi czy jest dobra czy zła, szczególnie single malt. Trzeba krok po kroku ją odkrywać, najpierw oglądać, zobaczyć kolor, to jak ocieka po kieliszku, potem aromat, pozwolić mu się otworzyć, zamknąć oczy i nabrać w usta i cieszyć się smakiem. Wszystkie te aspekty są różne bo w różnych krajach produkuje się whisky a w samej Szkocji jest 5 regionów i każdy  z nich charakteryzuje się czymś innym. Na single malt whisky musimy też mieć czas, trzeba ją celebrować, nie możemy się spieszyć, musimy ją odkrywać. Bardzo ważne jest by whisky nauczyć się pić a to wbrew pozorom nie jest takie proste. Nie jest sztuką napić się whisky z colą.

Gdzie można się tego nauczyć ?

JK: Oczywiście dużo można się nauczyć z książek choć jest ich mało na polskim rynku ale nic nie zastąpi wiedzy praktycznej, czyli starać się testować whisky w barach lub w domowych pieleszach. Oczywiście osobom, które nie mają silnej woli nie polecam częstego testowania ale sucha wiedza książkowa lub dyskusja z kolegami tego nie zastąpi.

Długo trzeba się uczyć aby stać się ekspertem od whisky?

JK: Nie chciałbym być nie skromny ale do tego trzeba mieć to „coś”, trudno oczekiwać od kogoś bez słuchu aby był dobrym muzykiem. Na tę wiedzę pracowałem kilkanaście lat, testingi, szkolenia, testingi, szkolenia, umiejętność wyczuwania odpowiednich smaków i aromatów. Ta nauka też jest droga bo butelka dobrej single malt kosztuje 150-200 zł. Ja miałem też szczęście, że ktoś początkową wiedzę mi przekazał – zaszczepił a dalej sam, swoją konsekwencją, wiedzę tę poszerzałem. Dużo nauczyłem się na szkoleniach w destylarniach, gdzie mogłem testować finalne produkty, whisky prosto z beczki, obserwować proces destylacji, słuchać i dyskutować z master blenderami czyli mistrzami kompozycji whisky.

jack001Dzielisz się tą wiedzą?

JK: Dobry fachowiec powinien chcieć i umieć dzielić się tą wiedzą i ja to robię bardzo chętnie.Prowadzę specjalistyczne degustacje z ekskluzywnych whisky z takich krajów jak: Szkocja, Japonia, Irlandia aby podnieść atrakcyjność takiej degustacji prowadzę ją w Kilcie czyli oryginalnym szkockim stroju, na którego temat też chodzą legendy a jest to ważny element w tradycji szkockiej. Na moich pokazach odkrywania whisky odkrywam tajemnice tego szlachetnego trunku, jak się ją produkuje, jakie są różnice, jak testować, jak czytać etykietę. Moimi klientami są osoby prywatne, firmy, hotele, restauracje. Doradzam też firmom alkoholowym gdzie szkolę pracowników, odbiorców jak i klientów prywatnych. Whisky to radość życia, whisky to alkohol, który kochają wielcy tego świata 

Można tak słuchać i słuchać…. wiesz o whisky już wszystko?

JK: Bo  to moja pasja…, kocham to co robię 🙂
Gdym powiedział teraz, że wiem wszystko o whisky to byłbym nie wiarygodny bo z whisky jest podobnie jak z winem trzeba cały czas się edukować, dlatego próbuję, czytam i chętnie korzystam z zaproszeń importerów whisky na degustacje. Znajomi mówią „ nie zaczepiaj Jacka o temat whisky bo będziesz miał wieczór z głowy, bo dużo na ten wie i mówi”; ale znajomi też wiedzą że jak poszukują jakieś fajnej wyjątkowej whisky dzwonią do mnie bo dobrze doradzę jak i wskażę miejsce gdzie można ją kupić.
Mam jeszcze wiele pomysłów jak pokazać i edukować Polaków z  „wody życia”

Dziękuję za rozmowę i proszę pamiętać aby mnie zaprosić na kolejną degustację.
Dziękuję 🙂

Jacek Krawczyk – ekspert w dziedzinie whisky i ekskluzywnych alkoholi. Właściciel firmy SMARTEN ( www.smarten.pl). Doświadczenie zdobywał pracując w firmach alkoholowych wprowadzając wiele marek na rynek polski. Uczestnik szkoleń w destylarniach w Szkocji tj. Chivas Brothers, Bowmore, Glenlivet, Auchentoshan, Aberfeldy, absolwent prestiżowego szkolenia Dewar’s Masterclass. Prowadzi szkolenia, degustacje i doradztwo z zakresu whisky.

DK