Wigilijna ryba przyprawiona naturą

Opublikowano: 07-12-2011

Przed nami kolejne Święta Bożego Narodzenia. Dla wielu z nas będzie to czas szczególny, wypełniony spotkaniami z rodziną przy choince i zastawionym stole. Na tym ostatnim nie może oczywiście zabraknąć głównego bohatera świątecznego jadłospisu – ryby. Warto wiedzieć, jak odpowiednio przyprawić wigilijną rybę, aby wydobyć i podkreślić jej naturalny smak.
Przygotowując potrawy z ryb pamiętajmy o tym, że nie każda przyprawa radzi sobie z charakterystycznym dla nich smakiem i zapachem. Robiąc świąteczną listę zakupów, warto więc pamiętać o zaopatrzeniu się w zestaw przypraw, który wydobędzie z ryby to, co najlepsze. 
 ryba.aranz001

Naturalny smak Świąt
Z myślą o wigilijnych specjałach firma Kotányi przygotowała nową mieszankę przypraw do dań z ryb. Została ona skomponowana tak, by uatrakcyjnić potrawy z ryb, wydobywając ich najcenniejsze walory smakowe. W jej składzie możemy odnaleźć m.in.: czosnek, rozmaryn, kolendrę oraz imbir. To wykwintne zestawienie ma również pozytywny wpływ na regulację procesów trawiennych. Co najważniejsze, kompozycję stworzono w oparciu o wyłącznie naturalne składniki – nie znajdziemy w niej nawet śladowych ilości glutaminianu sodu, konserwantów czy sztucznych aromatów.

Sposoby na smaczną rybę
Tajemnica smacznej i zdrowej ryby tkwi nie tylko w sposobie jej przyprawienia. Kluczowe jest również jej przygotowanie oraz sposób smażenia. Istotne jest, aby rybę oczyścić i umyć pod zimną, bieżącą wodą, a następnie wysuszyć papierowym ręcznikiem. Osuszenie jest bardzo ważne – jeśli tego nie zrobimy, mięso nie połączy się z panierką i będzie rozpadać się podczas smażenia. Jeśli zależy nam na nadaniu przyrządzanej potrawie delikatnego i szlachetnego smaku, pamiętajmy o tym, aby oczyszczoną rybę dokładnie natrzeć mieszanką do ryb Kotányi
i zostawić w lodówce na pół godziny. Do smażenia wybierajmy ryby i filety jednakowej wielkości – małe ryby możemy smażyć w całości, natomiast większe najlepiej jest filetować lub pokroić w dzwonka. Rybę smażymy na zmniejszonym ogniu tak długo, aż każda strona będzie miała rumiane, lekko brązowe brzegi. Po zdjęciu ryby z patelni, warto ułożyć ją na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. Usuniemy w ten sposób nadmiar tłuszczu, a co za tym idzie, zmniejszymy liczbę kalorii, których i tak nie brakuje przy świątecznym stole.

Jaka ryba na wigilijny stół?
Choć w jadłospisie świątecznym zwyczajowo widnieje karp, to warto wiedzieć, że tradycja jedzenia tego gatunku jako centralnej potrawy polskiej wigilii ustaliła się stosunkowo niedawno, bo dopiero w XIX wieku. Wcześniej z równym powodzeniem na świątecznych stołach pojawiały się inne ryby, takie jak sandacz czy szczupak, nie gardzono również pstrągiem. Dlatego też tym, którzy chcieliby wzbogacić wigilijny jadłospis o nowe gatunki ryb – bądź są już nieco znudzeni karpiem – polecamy przepis na smażonego pstrąga. To niezwykle proste
w wykonaniu danie, które zdecydowanie wzbogaci wigilijny jadłospis i sprawi, że Święta będą jeszcze smaczniejsze!

Pstrąg z masłem czosnkowym
Składniki:
– 1 średni wypatroszony pstrąg (ew. filet z innej ryby)
– 1 płaska łyżka przyprawy do Ryb KOTÁNYI
Do masła czosnkowego:
– 250 g miękkiego masła
– 1 opakowanie czosnkowej przyprawy do masła KOTÁNYI

Przyrządzenie:
Wypatroszonego pstrąga dokładnie natrzeć przyprawą do ryb Kotanyi i odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron
na oleju na złoty kolor.
Aby przyrządzić masło czosnkowe wystarczy wymieszać masło z czosnkową przyprawą do masła KOTÁNYI. 
Rybę podawać z masłem czosnkowym i cytryną.