„Sous vide & Paco Jet” alternatywa w nowoczesnej kuchni !
Opublikowano: 30-05-2012

Wychodząc na przeciw nowym trendom gastronomicznym, postanowiliśmy stworzyć kurs dla osób lubiących nowości w świecie kulinariów.
Metoda Sous vide inaczej zwana gotowaniem w „próżni”, poprzez produkty pakowane próżniowo i powoli gotowane w dokładnie kontrolowanej temperaturze(kąpieli wodnej) pozwalają na zachowanie naturalnego smaku i aromatu produktów. Technika ta pozwala na zdrowe i bogate w witaminy odżywianie. Gotowanie w zamkniętej ”torebce” pozwala na wzmocnienie smaku i aromatu produktu oraz utrzymuje jego świeżość – soczystość, kolor i wygląd.
Paco Jet ułatwia przygotowanie oraz umożliwia szybkie przetworzenie produktów przy zachowaniu ich wysokiej jakości. Dzięki temu urządzeniu jesteśmy w stanie przygotować w 100% naturalne sorbety z wyłącznie świeżych owoców , warzyw, ziół oraz musy stanowiące dodatek do ryb czy mięs. Kremowe lody na bazie śmietany, mleka czy jogurtu – szybciej, łatwiej i taniej niż w zwykłej maszynce do lodów.
Dlatego wpadliśmy na pomysł stworzenia kursów kulinarnych o tematyce „Sous vide & Paco Jet”.
Program szkolenia „Sous vide & Paco Jet” przewiduje:
-charakterystykę nowych technik kulinarnych
– omówienie zasad i różnic podczas gotowania metodą sous vide
– omówienie temperatur przyrządzania poszczególnych produktów
– gotowanie ryb, mięs, warzyw nowymi technikami
– przygotowanie owoców, musów,
– omówienie i zapoznanie się z urządzeniami Paco Jet
– przygotowanie lodów, sorbetów, terrin, zup, musów
Pierwsze terminy kursu:
16,17 Lipca
30,31 Lipca
Koszt kursu: 1000,00 zł / netto