Fuzja kultur, fuzja smaków

Opublikowano: 17-07-2014

Projekt “Cook for Book – Poland and Turky by food” to cykl wydarzeń z obszaru rzemiosła, food design i projektowania realizowanych przez Instytut Adama Mickiewicza (IAM) z okazji obchodów 600-lecia polsko-tureckich stosunków dyplomatycznych. Poznańska restauracja Concordia Taste będąca częścią Concordia Design – centrum innowacji, designu i kreatywności w ramach obchodów zaproponowała międzynarodowy, autorski projekt z zakresu food designu. Właśnie rozpoczyna się jego najbardziej inspirujący etap – od 10 lipca będziemy w Polsce gościć pięciu tureckich kucharzy poszukujących wiedzy i inspiracji do stworzenia wspólnie z szefem kuchni Concordia Taste multikulturowych przepisów.

 wizyta_w_Polsce_1

Poszukiwanie wspólnych smaków

Polska i Turcja znajdują się na pograniczu kultur i cywilizacji – Wschodu i Zachodu. Ta sytuacja kształtuje bogactwo i różnorodność obu krajów i wyjaśnia wiele punktów wspólnych na płaszczyźnie kulturowej. Przedstawiciele Concordia Design – Ewa Voelkel-Krokowicz – właścicielka, Tomek Trąbski – szef kuchni Concordia Taste oraz przedstawiciele IAM odbyli kulinarną podróż do Turcji, podczas której odwiedzili 7 restauracji w Stambule. Szefowie kuchni zostali zaproszeni do współtworzenia polsko-tureckiego albumu kulinarnego. Każdy z kucharzy przygotuje przepisy inspirowane polskimi i tureckimi smakami, na które wpływ ma również dziedzictwo kulturowe każdego z krajów. Łącznie powstanie kilkanaście przepisów. Zaproponowane dania będą  prawdziwą fuzją polskich i tureckich smaków. Premiera zaplanowana jest  na Istambul Design Biennale w listopadzie 2014, podczas którego zaserwowana zostanie uroczysta kolacja z wykorzystaniem opracowanych przepisów. Każde z dań to odrębna historia i inspiracje, które towarzyszyły temu projektowi.

 

Egzotyka polska

Podróż do Stambułu była pierwszym etapem projektu. Podczas wyprawy przedstawiciele Concordia Taste poszukiwali tureckich produktów podobnych do tych, które są dostępne w Polsce oraz takich, które są charakterystyczne tylko dla tych krajów. 10 lipca rozpoczyna się kolejny etap projektu. Jest nim pięciodniowa wyprawa tureckich szefów kuchni po Polsce szlakiem tradycyjnych, regionalnych smaków. Przedstawiciele stambulskich restauracji będą smakować i uczyć się gotować „po polsku”, używając do tego produktów, które dostępne są również w Turcji. Plan wizyty w Polsce jest bardzo napięty – pierwszy dzień to tradycyjne, polskie polowanie na dzika – dziczyzna to przecież mięso kojarzone z polską kuchnią od wieków. Następnego dnia kucharze wspólnie “rozbiorą tuszę” upolowanej zwierzyny i wybiorą mięso, nad którym będą pracować podczas kulinarnych warsztatów. Podczas wspólnej powitalnej kolacji goście z Turcji będą mogli spróbować polskich narodowych specjałów – serów, pieczywa i wędlin, a także … masła, którego w Turcji się po prostu nie używa i jest dla tamtejszych podniebień absolutną nowością. Przy wspólnym stole będą dyskutować o inspiracjach i naleciałościach tureckich w kuchni polskiej – zarówno tej współczesnej, jak i dawnej – już teraz wiadomo, że takowe istnieją, choć na pierwszy rzut oka może się to wydawać niewiarygodne. Kolacja i polowanie odbędą się w miejscu, które na kulinarnej mapie naszego kraju zdaje się być  ostoją polskości – w Dworze Ustronie słynącym z tradycyjnej polskiej kuchni i organizacji staropolskich polowań.

Tureccy szefowie kuchni odwiedzą też lokalnych wytwórców nabiału i wędlin podpatrując tradycyjnych metod serowarskich czy przyglądając się wędzeniu. Nauczą się również peklowania i marynowania – te charakterystyczne dla naszego kraju metody nadawania smaku i przechowywania żywności są dla Turków nowe i bardzo inspirujące. Odbędzie się też wycieczka do hodowli ryb słodkowodnych.

Stambul_2  Stambul_9

Smaki współczesności

Tradycyjna polska kuchnia nie jest jedyną serwowaną w polskich restauracjach. Druga część wyjazdu to smakowanie współczesnych polskich specjałów. Rozpocznie się wspólną kolacją w restauracji Concordia Taste w Poznaniu. Następny dzień od samego rana to rowerowa wycieczka śladami najciekawszych i najsmaczniejszych miejsc na mapie Poznania. Cykliści zajrzą na warzywne targi i rynki, do małych, modnych kawiarni i slowfoodowych knajpek. Wszystko po to, aby posmakować miasta i dowiedzieć się, co współcześnie gości na polskich stołach.

Wieczorem ostatniego dnia, z wiedzą na temat polskich kulinarnych tradycji i współczesności, goście wraz z załogą Concordia Taste zaszyją się w restauracyjnej kuchni próbując wspólnie stworzyć wstępne szkice polsko-tureckich przepisów, które znajdą się w kulinarnej publikacji.

Stambul_4

Wykorzystując wiedzę i inspiracje

Trzecim etapem kulinarnego projektu będą warsztaty wszystkich szefów kuchni organizowane w Instytucie Salt Kitchen w Galacie. Publikacja pokazująca efekt współpracy tureckich i polskich kucharzy nie będzie po prostu listą zwykłych przepisów, a opisem fascynujących, międzykulturowych spotkań w ramach projektu, które zaowocują nowymi smakami.

 

Szefowie kuchni i restauracje, które biorą udział w projekcie:

1. Didem Senol, Maya Locanta

2. Semi Hakim, Gastronomika

3. Maksut Askar, Sekizisitanbul

4. Civan Er, Yeni Locanta

5. Tomasz Trąbski, Concordia Taste