10 szefów kuchni, których warto śledzić na Instagramie
Opublikowano: 14-11-2018
Instagram stał się ważną, nowoczesną, intensywnie rozwijającą się formą i miejscem rozpowszechniania informacji. To tam dzisiaj nawiązujemy kontakty z ludźmi i poznajemy najważniejsze trendy z odległych zakątków świata. A współcześni szefowie kuchni potrafią zgotować niemałą burzę w mediach społecznościowych. Ranking przygotowany przez guide.michelin.com wskazuje, których szefów warto obserwować, aby być na bieżąco ze światem kulinarnym.
Wielki mistrz francuskiej kuchni – Alain Ducasse zgromadził na Instagramie 274 000 fanów. Posiada liczne restauracje rozsiane na całym świecie i chętnie dzieli się tym, jakie składniki są używane w sezonie oraz pokazuje nowe kreacje kulinarne wykorzystywane w różnych lokalach.
Żywe kolory są tym, co znamy z profilu na Instagramie szefa kuchni Alaina Passarda. Jego restauracja L’Arpège zachowała trzygwiazdkowy status przez ponad 20 lat. Publikowane zdjęcia w mediach społecznościowych dają dobry wgląd w zaplecze jego codziennej pracy.
Szef kuchni Massimo Bottura używa swojego konta na Instagramie, aby promować redukcję marnotrawstwa żywności – wykorzystując go kreatywnie, aby pomóc potrzebującym. Zainicjował m.in. Food For Soul, mobilną kuchnię non-profit, która zamienia odpady żywnościowe w pożywne, smaczne dania.
Trzygwiazdkowy lokal Otto e Mezzo Bombana jest dobrze znany smakoszom w Hong Kongu. Fani mogą być na bieżąco z działalnością swojego ulubieńca, ponieważ szef jest aktywny na Facebooku i na Instagramie.
Dyrektora kulinarnego dwugwiazdkowej restauracji Amber – Ekkebusa można nazwać mostem między lokalnymi i międzynarodowymi scenami kulinarnymi. Jego profil na Instagramie ma tendencję do pokazywania wiele z jego życia osobistego, w tym relacje z odwiedzin znanych szefów kuchni i jego wizyt w innych restauracjach.
Noma w Kopenhadze jest najważniejszym powodem, dla którego kuchnia północnoeuropejska wznosi się na szczyt globalnej sceny gastronomicznej. Właściciel restauracji prowadzi dwa konta na Instagramie – oba są „kopalnią złota” dla osób zaineresowanych żywnością i sezonowymi składnikami w Skandynawii.
7. Ryohei Hieda (@hiedaryohei)
Japońscy kucharze są mniej aktywni w mediach społecznościowych, ale Ryohei Hieda jest wyjątkiem. Szef kuchni, który zdobył dwie gwiazdki dla Shoun RyuGin w pierwszym przewodniku po Taipei w serwisie MICHELIN Guide, zwraca na Instagramie szczególną uwagę na jakość tajwańskich produktów.
To nieocenione źródło inspiracji.
8. Julien Royer (@chef_julien)
Francuski szef kuchni – właściciel dwugwiazdkowej restauracji „Odette” w Singapurze zgromadził na swoim koncie na Instagramie ponad 20 000 obserwujących. Sądząc po zdjęciach z konta, Royer wydaje się mieć skłonność do czarno-białej fotografii portretowej, na której znajdują się kucharze i jego personel. Lubi również dzielić się swoimi przygodami w kuchni.
Innym szefem kuchni, który doprowadził swoją restaurację do sławy w inauguracyjnym przewodniku Michelin Taipei jest Richie Lin z nagrodzonej gwiazdką restauracji Mume. Często współpracuje z wybitnymi szefami kuchni i serwuje nowoczesne, europejskie jedzenie z tajwańskimi składnikami. Poza kuchnią jego zdjęcia na Instagramie pokazują kulinarne ekspedycje po całym świecie.
10. Bee Satongun (@chefbeepastebangkok)
Restauracja Paste, należąca do szefa kuchni Bee, otrzymała swoją gwiazdkę w pierwszym przewodniku Michelin Guide w Bangkoku. Na Instagramie informuje nas o najnowszych kreacjach z jej restauracji, jej doznaniach kulinarnych i sezonowych produktach z Tajlandii.
https://guide.michelin.com/sg/people/the-10-chefs-you-should-be-following-on-instagram/news