Świętokrzyski Talerz Młodego Kucharza
Opublikowano: 13-02-2017
Przed nami druga edycja konkursu kulinarnego Świętokrzyski Talerz Młodego Kucharza, który odbędzie się 15 marca 2017 roku w Kielcach.
Celem konkursu jest zachęcenie młodych adeptów sztuki kulinarnej do pogłębiania wiedzy na temat nowoczesnych produktów i technik kulinarnych. Zachęcenie do doskonalenia umiejętności, poprzez otwartość i aktywne branie udziału w życiu środowiska kulinarnego.
Tematem tegorocznej edycji konkursu jest danie główne z polędwiczki wieprzowej, ciasta filo, groszek cukrowy, figa.
W jury zasiądą następujące osoby:
- Teo Vafidis – szef kuchni i ekspert kulinarny – przewodniczący konkursu
- Zbyszek Kopycki – szef kuchni restauracji Cud Miód w Łodzi
- Monika Gwiazda – uczestniczka programu telewizyjnego Top Chef
- Robert Głyda – jeden z najlepszych szefów kuchni w Polsce
- Piotr Papież – szef kuchni oraz doradca kulinarny firmy Farutex.
W pierwszym etapie konkursu należy przesłać swoje zgłoszenie w formie elektronicznej do dnia 01.03.2017 r. na adres mailowy: fundacjakulinarnakielce@gmail.com. Zgłoszenie musi zawierać propozycję przygotowanej przez Uczestnika, autorskiej receptury potrawy, zgodnej z tematem konkursu wraz z dobrej jakości zdjęciem potrawy. Zdjęcie powinno być zapisane w formacie jpg o rozdzielczości 800 x 600 pixeli. W recepturze muszą zostać wykorzystane następujące produkty:
- polędwiczka wieprzowa
- ciasto filo
- figa
- groszek cukrowy firmy Oerlemans
- dowolne dodatki.
Każda receptura musi zawierać:
I. nazwę potrawy;
II. wyszczególnione składniki z proporcjami podanymi na 6 porcji.
Spośród wszystkich nadesłanych zgłoszeń Komisja wybierze 10 najciekawszych receptur, których twórcy przejdą do finału. Lista Uczestników przechodzących do II etapu Konkursu zostanie zamieszczona na stronie Facebook Świętokrzyskiej Fundacji Szefów Kuchni i Kucharzy w terminie do dnia 05.03.2017r.
Finał Konkursu zostanie rozegrany w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego ul. Zagórska 14 Kielce 15 marca 2017 r. o godz. 08.50. Czas na przygotowanie potrawy, licząc od momentu wejścia na stanowisko, to 2 godziny. W finale każdy z zakwalifikowanych zawodników będzie musiał przygotować 6 porcji tego samego dania konkursowego, którego receptura została zakwalifikowana do półfinału: jedną porcję na ekspozycję, a pozostałe dla jurorów.
Organizatorem Konkursu Świętokrzyski Talerz Młodego Kucharza 2017 jest Świętokrzyska Fundacja Szefów Kuchni i Kucharzy.