Festiwal Kuchni Dworskiej
Opublikowano: 11-04-2017
Waldemar Hołówka & Wojciech Harapkiewicz – Fundacja Klubu Szefów Kuchni Kompleks Dworzysko Restauracja Babinicz w Szczawnie Zdroju zapraszają 24.06.2017 roku do Dworzyska w Szczawnie Zdroju gdzie odbędzie się:
III Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej / III Edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej.
Zarys Programowy Festiwalu
- Nocne zwiedzanie Zamku Książ przez uczestników Festiwalu /z piątku na sobotę/
- „Jarmark produktów regionalnych ”– stoiska regionalne, wyroby i rękodzieło związane z użyciem produktów regionalnych , degustacje wyrobów z dziczyzny
- Konkurs nalewek
- Pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej – Live cooking w wykonaniu zawodowych kucharzy, cukierników i piekarzy.
- Pokaz wędzenia metodami tradycyjnymi,
- Kulinarne warsztaty dla dzieci – Łukasz Konik
- Pokazy Kulinarne Szefów Kuchni z uczniami z Rzemieślniczej Zasadniczej Szkoły Zawodowej im. Stanisława Palucha `
- Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów pn. „Kuchnia dworska z historią w tle „Wielkie łowy”:
– przekąska – „pióro”- przepiórka
– danie główne – „gruby zwierz” – comber z jelenia
Festiwal ma celu szeroko pojętą edukację dotyczącą początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, pałacach czy w zamkach, będzie pokazem sztuki kulinarnej prezentowanej przez przedstawicieli obiektów gastronomicznych z Polski i krajów europy, mającym na celu powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko – magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej.
Konkurs jest cykliczny i ma charakter prestiżowej imprezy, gdzie przedstawiciele obiektów gastronomicznych mają możliwość zaprezentowania się, przedstawiając polskie tradycje kulinarne oraz znaną w świecie polską gościnność.
Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów jest nominowany do półfinału w Kulinarnym Pucharze Polski 2017
Zwycięzca konkursu nominowanego otrzymuje nominacje do udziału w półfinale KPP 2017 oraz związaną z tym udziałem nagrodę pieniężną w wysokości 1800,00 PLN /brutto/ z tytułu nominacji do półfinału KPP 2017.
Atrakcją wieczoru będzie uroczysta Gala połączona z degustacją dań kuchni myśliwskiej, w której wezmą udział zaproszeni Goście znani ze świata biznesu, polityki, mediów i kultury.
Przewidywane nagrody:
Za zajęcie I miejsca:
– Statuetka
– Dyplom
– Czek o wartości 5 000 zł
– nagrody od Sponsorów
Za zajęcie II miejsca:
– Statuetka
– Dyplom
– Czek o wartości 3000 zł
– nagrody od Sponsorów
Za zajęcie III miejsca:
– Statuetka
– Dyplom
– Czek o wartości 2000 zł
– Pozostałe nagrody od Sponsorów
Serdecznie zapraszamy sponsorów do udziału i współorganizowania Festiwalu, który odbędzie się 24.06.2017 r. na terenie kompleksu Dworzysko w Szczawnie Zdroju Al. Spacerowa 22 Zapraszamy przede wszystkim kucharzy, którzy reprezentują obiekty gastronomiczne, do udziału w konkursie kulinarnym.
Dodatkowe informacje dotyczące konkursu zawarte są w regulaminie konkursu.
Formularz zgłoszeniowy do pobrania
Czekamy na zgłoszenia – o udziale decyduje selekcja nadesłanych zgłoszeń przez komisję weryfikacyjną Festiwalu.
Wsparcie merytoryczne: Fundacja Klubu Szefów Kuchni www.fundacja-ksk.pl
Kontakt :
Waldemar Hołówka – Fundacja Klubu Szefów Kuchni – 609 548 355
HOLSON GROUP – Właściciel
Email: w.holowka@holsongroup.eu
Wojciech Harapkiewicz – Fundacja Klubu Szefów Kuchni – 607 607 155
Email: wojciehharapkiewicz@wp.pl