ALEJA DOBREGO SMAKU W CZĘSTOCHOWIE 11- 13 czerwca 2010r.

Opublikowano: 25-05-2010

13 czerwca 2010 r. w Częstochowie, na pl. Biegańskiego, w ramach IV edycji Festiwalu Sztuki Kulinarnej, odbędzie się Konkurs Kulinarny Juniorów, uczniów szkół gastronomicznych woj. śląskiego.

paesk004.gif   logoet002.jpg   warsztcarv005.jpg

Organizator:

Częstochowska Organizacja Turystyczna

Aleja Najświętszej Maryi Panny 65

42-217 Częstochowa

tel. 034 368 22 60                                                                                            

e-mail: czot@czestochowa.um.gov.pl

www.czestochowa-czot.pl, czestochowa.pl/turystyka

Współorganizator:

Urząd Miasta Częstochowy

  

Impreza dofinansowana przez Urząd Miasta Częstochowy i Zarząd Województwa Śląskiego

Patronat:

Polska Akademia Sztuki Kulinarnej

Krakowskie Warsztaty Carvingowe

Euro-Toques Polska

Program:

11 czerwca – piątek

Godz. 21.30 – inauguracja I Festiwalu Muzycznego Rodziny Bachów.

Pokaz laserowy do muzyki Bacha w aranżacjach rock, pop i jazz.


Organizator: Stowarzyszenie Sympatyków Collegium Cantorum w Częstochowie

12 czerwca – sobota

Godz. 12.00 – I Częstochowski Konkurs Piw Domowych

Godz. 12.00 – pokaz warzenia piwa domowego

Godz. 14.00 – parada starych samochodów

Godz. 14.00 – 20.00 – zabawy w „Porcie Magicznym” z udziałem artystów Teatru „Wagabunda” z Krakowa

Godz. 14.00 – konkurs kulinarny dla dzieci z Andrzejem Szuszkiewiczem – Szefem Kuchni hotelu Mercure Patria w Częstochowie

Godz. 16.00 – pokaz kulinarny kuchni węgierskiej w wykonaniu restauratorów z miasta Becescsaba na Węgrzech

Godz. 17.30 – ogłoszenie wyników I Częstochowskiego Konkursu Piw Domowych

Godz.18.00 – kapela podwórkowa „U Andrzeja” z repertuarem pieśni górniczych

Godz. 18.30 – zespół „Janowianie”

Godz. 20.00 – koncert zespołu Agressiva69

Godz. 21.30 – Teatr Ognia w wykonaniu artystów teatru „Wagabunda” z Krakowa

13 czerwca – niedziela

Konkurs Kulinarny

Organizatorzy:

Częstochowska Organizacja Turystyczna, 42-217 Częstochowa, Aleja Najświętszej Maryi Panny 65, tel./fax 034 368 22 60, e-mail: czot@czestochowa.um.gov.pl

Paweł Antas, Szef Kuchni restauracji „Anatewka” w Łodzi,

Andrzej Szuszkiewicz, Szef Kuchni hotelu Mercure Patria Częstochowa

Juan Salvador Hernandez, właściciel restauracji „Juan” w Częstochowie.

Godz. 11.00 – 15.00 – konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych

Godz. 11.00 – 18.00 – pokaz sztuki carvingu (sztuka rzeźbienia owoców i warzyw), Krakowskie Warsztaty Carvingowe na czele z Pawłem Peroniem, założycielem KWC

Godz. 14.30 – prezentacja kuchni hiszpańskiej w wykonaniu Juana Salvadora Hernandez – właściciela restauracji „Juan” w Częstochowie

Godz. 17.00 – pokaz kulinarny Roberta Sowy – wspólne gotowanie niedzielnego obiadu znanych częstochowian z mistrzem kuchni.

Godz. 18.30 – ogłoszenie wyników i wręczenie nagród w konkursach: kulinarnym dla uczniów szkół gastronomicznych oraz „Na najładniejszą kawiarenkę letnią 2010”

Godz. 20.00 – koncert zespołu „De Mono”.

Podczas trzech dni festiwalowych w III Alei Najświętszej Maryi Panny i na Placu Biegańskiego odbędzie się JARMARK PRODUKTÓW REGIONALNYCH. Swoje wyroby zaprezentują firmy z różnych regionów Polski, produkujące żywność metodami tradycyjnymi. Zapraszamy także do zakupu i degustacji potraw przygotowanych przez restauratorów regionu częstochowskiego. Na stoiskach wystawców odbędą się liczne degustacje i konkursy dla publiczności. Tylko w czasie trwania festiwalu będziecie Państwo mogli kupić produkty, których smak i zapach przypomni Wam Wasze dzieciństwo i babciną kuchnię.

INFORMACJE DLA UCZESTNIKÓW KONKURSU KULINARNEGO:

 Uczestniczyć będzie maksymalnie 12 załóg 2-osobowych.

Konkurs będzie przeprowadzony w następujących kategoriach: deser na bazie dostarczonych przez Organizatora owoców oraz danie główne na bazie kurczaka, dostarczonego przez Organizatora w ilości 3 szt. dla każdej ekipy; ryżu (1 paczka dla 1 ekipy); warzyw (kalafior, cukinia, brokuły, cebula, szparagi, czosnek, papryka świeża, bakłażan, pietruszka, marchew); śmietany 30% (w ilości 1 paczka 0,25 l dla 1 ekipy).

Ekipy konkursowe muszą przygotować dania we wszystkich kategoriach.

Uczestnicy konkursu muszą przygotować po 5 porcji potraw konkursowych dla Jury konkursowego.

Konkurs będzie przeprowadzony 13 czerwca w godz. 11.00 – 15.00. w dwóch turach po 6 ekip.

Każdy uczestnik konkursu zobowiązany jest do przekazania przed konkursem dla Jury: nazwę, opis potrawy zawierający składniki oraz sposób przyrządzania serwowanej potrawy. Dostarczenie opisu jest warunkiem uczestnictwa w konkursie.

Organizatorzy w specjalnie przygotowanych namiotach zapewniają dla każdej ekipy: 2 stoły robocze, kosz na śmieci, przyłącze elektryczne, kuchenkę elektryczną 2-palnikową, 1 piec konwekcyjno-parowy na 2 ekipy, wodę do umycia rąk, rękawiczki lateksowe, ręczniki jednorazowe). Sprzęt potrzebny do wykonania zgłoszonych dań oraz naczynia i zastawę niezbędną do podania i serwowania dań konkursowych każda ekipa zapewnia sobie we własnym zakresie. Jury przyzna miejsca od I do III, nagrody rzeczowe oraz dyplomy. Jury zastrzega sobie inny podział nagród.

W skład Jury Konkursowego wchodzą:

3 Szefów Kuchni – przedstawicieli restauratorów

1 przedstawiciel organizatora

1 przedstawiciel mediów.

ZAPRASZAMY