„ARANŻACJA STOŁU OKOLICZNOŚCIOWEGO”

Opublikowano: 09-03-2011

Informacje dotyczące konkursu

zsgh_beskid.jpg zsgh_beskid2.jpg

1.Konkurs organizowany jest dla uczniów policealnych i średnich szkół gastronomicznych.

2.Konkurs odbędzie się 18 marca 2011r w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie, plac Londzina 3. 

3.Celem konkursu jest:
– zdobycie nowych umiejętności przez uczniów,
– rozwijanie zainteresowań w dziedzinie obsługi konsumenta,
– dokonywanie oceny własnych umiejętności zawodowych,
– integracja szkół o tym samym profilu kształcenia,
– rozbudzanie pomysłowości i inicjatywy,
– wyrabianie poczucia estetyki i piękna.

4.Zgłoszenia uczestników konkursu przyjmowane są drogą elektroniczną bkmb@zseg.cieszyn.pl lub pocztą do 11 marca 2011r.

5.Uczestnicy proszeni są o wpłatę 20.00 zł/osobę (w tym jest możliwość skorzystania z kawiarni i obiad dla uczestników konkursu) w dniu konkursu, na miejscu w Cieszynie.

6.Opiekunowie oraz osoby towarzyszące mogą skorzystać z wyżywienia (cena obiadu 10zł).

7.W czasie trwania konkursu dostępna będzie kawiarenka, do której zapraszamy na poczęstunek wszystkich chętnych.

8.Program dnia:
– rejestracja uczestników 9.00 – 10.00
– odprawa przed konkursem o godz. 10.00
– rozpoczęcie konkursu o godz. 10.30
– planowane zakończenie i ogłoszenie wyników – godz. 14.00

9.O udziale w konkursie decyduje kolejność zgłoszeń.

10.Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do zmian w regulaminie.

11.Komplet dokumentów dostępny na stronie internetowej www.zseg.cieszyn.pl 

Konkurs ?ARANŻACJA STOŁU OKOLICZNOŚCIOWEGO?

Opublikowano: 01-02-2010

logo.jpg                 image002.jpg

Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie zapraszają na konkurs : „ARANŻACJA STOŁU OKOLICZNOŚCIOWEGO”.  Konkurs odbędzie się 19 marca 2010r.

Informacje dotyczące Konkursu

1. Konkurs organizowany jest dla uczniów policealnych i średnich szkół gastronomicznych.

2. Konkurs odbędzie się 19 marca 2010r w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych


w Cieszynie, plac Londzina 3.

3. Celem konkursu jest:

– zdobycie nowych umiejętności przez uczniów,

– rozwijanie zainteresowań w dziedzinie obsługi konsumenta,

– dokonywanie oceny własnych umiejętności zawodowych,

– integracja szkół o tym samym profilu kształcenia,

 – rozbudzanie pomysłowości i inicjatywy,

– wyrabianie poczucia estetyki i piękna
.

4. Zgłoszenia uczestników konkursu przyjmowane są drogą elektroniczną bkmb@zseg.cieszyn.pl

do 10 marca 2010r.
5. Uczestnicy proszeni są o wpłatę 20.00 zł/osobę (w tym jest możliwość skorzystania

z kawiarni i obiad dla uczestników konkursu) w dniu konkursu, na miejscu w Cieszynie.

6. Opiekunowie oraz osoby towarzyszące mogą skorzystać z wyżywienia (cena obiadu 10zł).

7. W czasie trwania konkursu dostępna będzie kawiarenka, do której zapraszamy na poczęstunek wszystkich chętnych.

8. Program dnia:

– rejestracja uczestników 9.00 – 10.00,

– odprawa przed konkursem o godz. 10.10,

– rozpoczęcie konkursu o godz. 10.30,

– planowane zakończenie i ogłoszenie wyników – godz. 14.00.

9. O udziale w konkursie decyduje kolejność zgłoszeń.

10. Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do zmian w regulaminie.

11. Komplet dokumentów dostępny na stronie internetowej www.zseg.cieszyn.pl 

„ARANŻACJA STOŁU OKOLICZNOŚCIOWEGO”

REGULAMIN

1.  Konkurs organizowany jest dla uczniów policealnych i średnich szkół gastronomicznych (po jednym zgłoszeniu ze szkoły).

2. Uczestnicy (ekipy dwuosobowe) są zobowiązani do przyniesienia ze sobą własnej bielizny stołowej, zastawy stołowej oraz elementów dekoracyjnych.

3. Organizator zapewnia stoły okrągłe o średnicy 1,4m.

4. Zawodnicy:

? nakrywają stoły dla 4 osób według zaproponowanego przez siebie menu.

? dekorują zgodnie z tematem „Aranżacja stołu okolicznościowego”,

? wykonują kartę menu okolicznościową.

Czas wykonania zadania wynosi 120 min.

5. Zgłoszone ekipy przywożą ze sobą wizytówkę formatu A-5 z nazwą szkoły i tytułem stołu.

6. Wszyscy uczestnicy prezentują się w stroju kelnerskim.

7. Stoły zostaną ocenione przez jury na podstawie kart oceny.

Ocenie podlegać będą:

– aranżacja stołu (elementy dekoracyjne stołu a temat, menu a temat nakrycia stół) (0-20pkt)

– organizacja pracy podczas wykonywania nakrycia (0-10pkt)

– znajomość zasad obsługi konsumenta ( 0-10pkt)

– sylwetka zawodowa, strój (0-10pkt)

– kompozycja menu (0-10pkt)

– prawidłowe nakrycie stołu (0-10pkt),

8. Za udział w konkursie uczestnicy otrzymują dyplomy a laureaci nagrody rzeczowe.

9. Wręczona zostanie również nagroda publiczności, którą wybiorą zaproszeni goście, opiekunowie oraz nauczyciele.

10. Organizator konkursu powołuje jury. W skład jury wchodzą:

– dwie osoby reprezentujące wysokiej klasy zakłady gastronomiczne,

– jedna osoba spośród zaproszonych opiekunów,

– jeden nauczyciel przedmiotów zawodowych ZSEG w Cieszynie.

11. Stoły muszą pozostać nakryte do ogłoszenia wyników i rozdania nagród.

12. Wszyscy uczestnicy konkursu podlegają regulaminowi konkursu.

Konkurs odbędzie się 19 marca 2010r.