Bar Symposium po raz pierwszy w Polsce
Opublikowano: 19-07-2010

Podczas dwudniowego spotkania odbędą się liczne wykłady, warsztaty oraz panele dyskusyjne prowadzone przez tuzów polskiego barmaństwa, światowej sławy specjalistów oraz znamienitych gości z zagranicy.
Budynek Konesera gościć będzie największe światowe i polskie marki mocnego alkoholu oraz liderów z branży gastronomicznej. Swój udział potwierdził m.in. Stefan Gabanyi z Schumann’s Bar, w Monachium. Autor m. in. „Schumann Whiskey Lexicon”. Pierwszego dnia BSW, na główniej scenie Stefan zaprezentuje „Sophisticated Drinking”.
W Koneserze usłyszeć i zobaczyć będzie można również Joerga Meyera, założyciela Le Lion, z Hamburga, baru, który w 2008 roku podczas Tales of the Cocktail, Spirited Awards znalazł się w dwudziestce najlepszych, nowo otwartych barów na świecie oraz zdobył prestiżowy tytuł World Best New Bar. Joerg jest założycielem legendarnej grupy The Traveling Mixologist. W Warszawie wystąpi z wykładem „How we set-up and run Le Lion”.
Zaproszenie organizatora przyjął również Stephan Berg z The Bitter Truth, założyciel Bitters Blog oraz współzałożyciel The Bitter Truth. Marka The Bitter Truth odniosła ogromny sukces i znalazła się w najlepszych barach na całym świecie. Na BSW przedstawi wykład „An Insight into the mysterious world of Cocktail Bitters”.
Na Bar Symposium Warszawa nie mogło zabraknąć Helmuta Adama, redaktora naczelnego Mixology Magazine, oficjalnego partnera medialnego Bar Convent Berlin. Mixology Magazine ukazuje się w Niemczech, Austrii oraz Szwajcarii. Podczas BSW Helmut wraz z innymi prelegentami weźmie udział w panelu dyskusyjnym „Ostatnia dekada w barmaństwie Europejskim”.
Oprócz tuzów światowego barmaństwa w Koneserze nie mogło zabraknąć gwiazd polskiego barmaństwa. Pierwszego dnia na głównej scenie BSW wystąpi Marcin Kasprzycki z Locostacji z wykładem „Etyka w pracy barmana”oraz Radek Wieczorek z prezentacją „Rum i Tiki Koktajle – kultura i historia”. Na BSW nie mogło zabraknąć tak znakomitego prelegenta jak prof. dr hab. med. Przemysław Bieńkowski z wykładem „W nosie i na języku – do czego jest nam potrzebny węch i smak?”.
Drugiego dnia na scenie BSW wystąpi GM warszawskiego baru Paparazzi, Piotr Mocek, z wykładem „Szkolenia i standardy w barze”, oraz Tomasz Falkowski, znawca i fascynat whisky z wykładem „Historia American Whiskey”.
BSW to, oprócz edukacji i promocji profesjonalnego barmaństwa, również promocja odpowiedzialnej konsumpcji i sprzedaży alkoholu w lokalach gastronomicznych.
Profesjonalne barmaństwo to sztuka. Nie przegap Bar Symposium.
Warszawa, 13-14 września.
Centrum kultury w byłej fabryce wódek Koneser,
ul. Ząbkowska 27/31, Warszawa.
Więcej informacji na: www.barsymposium.pl
Partnerami Bar Symposium są:
Barmagazyn.pl
Lounge Magazyn
Magazyn Trendy Art. Of Living
Newsgastro.pl
Open-bar.pl
Papaja.pl
Polski Przemysł Spirytusowy
Rynki Alkoholowe
Rynekhoreca.pl
Swiatbarmanow.pl