Bocuse d’Or
Opublikowano: 13-12-2011

Fundacja „Academy Bocuse d’Or Poland” została założona w celu promowania polskiej gastronomii oraz w celu pomocy młodym, utalentowanym kucharzom w uzyskaniu światowej edukacji i wykształcenia kulinarnego, jej działania finansowane są ze środków własnych jej założycieli. Celem jej istnienia jest promowanie najwyższych standardów kulinarnych, których obraz nieodłącznie związany jest z Instytutem Paula Bocuse w Lyonie. Dzięki podjęciu współpracy z organizatorami konkursu „Bocuse d’Or”, możliwe jest również zaistnienie Polski na arenie międzynarodowej i promowanie jej kulinarnych tradycji. Współpraca ta, daje również szanse na zdobycie międzynarodowej sławy polskim Szefom Kuchni, których udział w krajowych eliminacjach nie jest w żaden sposób ograniczony.
Informacje o konkursie:
Bocuse d’Or jest to najbardziej prestiżowy konkurs w dziedzinie gastronomii oraz konkurs o najwyższej randze na świecie. Wzięcie udziału w nim jest największym zaszczytem i drogą do zdobycia światowej sławy. Konkurs organizowany jest na najwyższym światowym poziomie. Wzięcie w nim udziału nie jest takie proste. Konkurs podzielony jest na poszczególne etapy. Pierwszym z nich jest zorganizowanie narodowej selekcji, by wyłonić kandydata, który będzie reprezentował dany kraj. Następnym etapem są Europejskie eliminacje. Startuje w niej 20 reprezentantów krajów z całej europy. Spośród nich wyłonionych zostaje 12, którzy przechodzą do finału. Równolegle z Bocuse d’Or Europe odbywają się eliminacje Bocuse d’Or Asia i Bocuse d’Or Latin America.
W finale Bocuse d’Or Lyon startują 24 drużyny z całego świata.