Czas na rybę! – Jury

Opublikowano: 07-08-2025

Z przyjemnością informujemy, że znamy już skład jury ósmej edycji Konkursu “Czas na rybę!”. W gronie jurorów znaleźli się m.in. reprezentanci wszystkich czterech wiodących stowarzyszeń gastronomicznych, które objęły wydarzenie patronatem merytorycznym: Euro-Toques Polska, Klub Szefów Kuchni, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.

Profesjonaliści będą oceniani przez Jury w składzie: 

1 Marcin Bielec
2 Jean Bos 
3 Krzysztof Gawlik 
4 Wojciech Harapkiewicz 
5 Wolgang P. Menge
6 Iwona Niemczewska
7 Marcin Przybysz
8 Kurt Scheller
9 Robert Sowa
10 Paweł Stawicki 
11 Krzysztof Szulborski 
12 Jarosław Uściński

Skład Jury dla uczniów szkół gastronomicznych wygląda następująco: 

1 Krzysztof Klimaszewski
2 Alan Ławrynowicz
3 Krzysztof Malinowski
4 Marek Namysłowski
5 Marcin Soból 
6 Jarek Uściński
7 Jarek Walczyk 
8 Krzysztof Wierzba  

Jury podczas Konkursu będzie podzielone na dwie grupy i będzie oceniało uczestników pod kątem:

  1. jury degustacyjne – smak potrawy, techniki kulinarnych oraz prezentacja potrawy
  2. jury techniczne – profesjonalna praktyka kucharska, wykorzystania surowców, prawidłowe wykorzystanie technik kulinarnych. 

Organizatorzy czekają na zgłoszenia do 12 września br.
Aby wziąć udział w konkursie, należy przesłać:

  • opis procesu technologicznego,
  • recepturę potrawy,
  • 3 zdjęcia gotowego dania.

Potrawa konkursowa musi być daniem głównym, którego głównym składnikiem jest karp.

Jeśli w przepisie uczestnicy planują użycie tłuszczów – zostaną one zapewnione przez partnera konkursu, firmę BUNGE.
Potrawy będą serwowane na talerzach dostarczonych przez firmę LUBIANA, również partnera konkursu.

Jest o co walczyć!
Ten konkurs to nie tylko prestiż i kulinarna przygoda – tu naprawdę gra toczy się o wysoką stawkę.

W kategorii profesjonalistów do zdobycia jest nagroda główna o wartości 10 000 zł, a dodatkowo laureaci zostaną zaproszeni przez firmę UNOX na wyjątkową wizytę w sercu włoskiej technologii – zwiedzanie fabryki pieców we Włoszech to szansa na poznanie kulinarnego know-how z pierwszej ręki.

Z kolei uczniowie szkół gastronomicznych powalczą o nagrody o łącznej wartości do 2 500 zł oraz tygodniowy staż w Restauracji Piwna47 w Gdańsku dwukrotnie wyróżnionej w przewodniku Michelin . To przepustka do świata zawodowej gastronomii i bezcenne doświadczenie na start kulinarnej kariery.

Weekend pełen smaków i emocji – zapraszamy do Niemodlina!
Konkurs „Czas na rybę!” to nie tylko rywalizacja kulinarna, ale też prawdziwe święto dla wszystkich miłośników dobrej kuchni.

W piątek, 3 października 2025 r., do kulinarnych zmagań staną uczniowie szkół gastronomicznych, a w sobotę, 4 października, pałeczkę przejmą szefowie kuchni z całej Polski.

Organizatorzy zapraszają na Zamek w Niemodlinie przez cały weekend – równolegle, w sobotę i niedzielę, odbywać się będzie Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego – barwne wydarzenie plenerowe, pełne smaków, rękodzieła i atrakcji dla całych rodzin.

Na niedzielę zaplanowano także kulinarne forum dyskusyjne z pokazami mistrzów kuchni, zatytułowane „Smaczna przemiana karpia” – to doskonała okazja, by zobaczyć, jak karp zyskuje nowe, inspirujące oblicza w rękach najlepszych kucharzy w kraju. W programie m.in. pokazy kulinarne Robert Sowa & Wojtek Harapkiewicz, Kurt Scheller & Jarek Uściński, Marcin Przybysz. 

Konkurs został dofinansowany z Programu Unijnego Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021 – 2027 w ramach projektu „Smaczna przemiana karpia”!