CZECH CARP 2010
Opublikowano: 15-07-2010
Karp powinien być powodem do dumy, co nie powinno się tyczyć tylko kuchni południowych Czech. Obserwowana w całym gastronomicznym świecie moda na powrót do kuchni regionalnych stała się widoczna również w kuchni czeskiej. Kuchnie regionalne nie mogą jednak istnieć bez odpowiednich lokalnych składników.
Żaden ambitny szef kuchni nie może się obejść bez edukacji kontynuowanej przez całe życie, a dzięki Czeskiej Organizacji Turystycznej i projektowi Posmakuj Czeskiej Republiki (Ochutnejte Českou republiku) karp mógł odzyskać swoją należytą pozycję w każdym menu.
Czym jest Czech Carp?
Czech Carp to największy regionalny konkurs edukacyjny. Odbywa się co roku w hotelu Zvíkov w mieście Zvíkovské Podhradí. W zeszłym roku motywem konkursu było przygotowanie karpia w stylu azjatyckim. W tym roku celem jest przypomnienie zapomnianej klasyki, czyli karpia według receptur regionalnych kuchni. Jako typowo czeski produkt karp wciąż czeka na swoją największą popularność. Obecnie wspierany jest przez projekt Czeskie Specjały prowadzony przez Czeską Organizację Turystyczną, która patronuje konkursowi wraz z AHR CR regionu południowego.
Główny partner konkursu: Czeska Izba Turystyczna
Termin: 4.12.2010
Więcej informacji na temat konkursu: www.akc.cz
******
CZECH CARP 2010
The prestigious culinary event ČESKÝ KAPR (The Czech Carp) is celebrating its fifth year this year. The main objective of this contest, which can boast of a high professional standard, is the preparation of carp and its incorporation in the menu as a modern dish. Carp should become a matter of pride, which does not extend solely to South Bohemian cuisine. The global gastronomy trend of returning back to regional cuisines has become prominent in our national cuisine. However, the regional cuisines cannot exist without regional ingredients being supplied.
No ambitious chef will do without lifelong education, and so, thanks to the agency CzechTourism and the project Taste the Czech Republic (Ochutnejte Českou republiku), carp could well regain its justified position in the menu.
What does Czech Carp stand for?
The Czech Carp is the biggest regional educational competition. It takes place at the Zvíkov hotel in Zvíkovské Podhradí every year. Last year, the competition was held in the token of preparation of carp in the Asian style, while the aim this year is to “brush up” a forgotten classic – i.e. carp in terms of regional cuisines. Being a typical Czech ingredient, carp is still waiting for its big occasion; it is now finding support in the project Czech Specials promoted by CzechTourism, an agency that already traditionally warrants the competition in coordination with the South Bohemian section of the AHR CR.
Main partner of the competition: Czech Tourism Board – CzechTourism
For more information, competition rules and applications please visit www.akc.cz