DERDA PO NASZEMU 2010

Opublikowano: 08-11-2010

logo-derda2010-1.jpgPrzyłączając się aktywnie  do akcji "Gęsina na św. Marcina"  ogłaszamy  konkurs kulinarny  z białej gęsi kołudzkiej- obecnie okrzykniętej najlepszą nie tylko w Polsce ale również za granicami kraju. Dlaczego "Derda" – to proste -gęś . Dlaczego – "po naszemu "- dlatego, że każdy w swoim regionie może promować gęsinę na różne smaki i z różnymi dodatkami (..z oscypkiem , kluskami śląskimi, plackami ziemniaczanymi….itd.)  Udział w konkursie wezmą restauracje z kuchnią polską, staropolską, regionalną z każdego kulinarnego regionu polski (mapka poniżej).  Mamy nadzieję, że gęsina stanie się daniem głównym na Święto  Niepodległości w Polsce i nie tylko.

Chcieliśmy zaprosić Państwa  do udziału w jedynym w Polsce i  na skalę ogólnokrajową konkursie kulinarnym   na danie z Gęsiny. Konkurs organizowany jest  przy współpracy redakcji portalu "Poszukiwacze smaku na szlaku", "Gdzie zjeść info." oraz  innych portali Gastronomicznych , Urzędu Gminy Zblewo,  Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej. W loży jury zasiądą m. In. P. Paweł Loroch, P. Eugeniusz Mientkiewicz , Pan Artur Michna oraz Pan doc.dr Henryk Lewandowski. Zaprosiliśmy również Pana Grzegorza Russaka z Izby Produktu Regionalnego.

Konkurs planowany jest na około 10 lat lub dłużej, chcemy żeby stał się coroczną tradycją. w dniu 11 listopada lub przeddzień Dnia Św. Marcina. Tegoroczna Impreza odbędzie się  10 listopada w Gościńcu Konopielka w Zblewie oś Dębowe 4 (przy trasie nr 22) od godz. 10-ej. Szczegóły na www.konopielka.com. Kolejne edycje tego konkursu organizowane byłyby przez zwycięzcę. Zapraszamy do współpracy patronów medialnych, prasowych oraz sponsorów – fundatorów nagrody głównej oraz pozostałych nagród i wyróżnień.  Mamy nadzieję że pomysł Państwa zainteresuje.

Gościniec Konopielka to  świeżo otwarta restauracja na Kociewiu  o podlaskiej tradycji kulinarnej w miejscowości Zblewo woj. pomorskie i jako nieliczni w Polsce angażujemy się w promocję kuchni regionalnej (nie tylko mówiąc o tym ale też aktywnie działając). Tradycyjna kuchnia regionalna, która powraca do łask i cieszy się coraz większym uznaniem ponieważ jest smaczna i przede wszystkim zdrowa. Dzięki Państwu konkurs ma szansę stać się medialnym i wyjątkowym wydarzeniem kulinarnym, do udziału którego zapraszamy.

Gościniec Konopielka Oś. Dębowe 4, 83-210 Zblewo,

tel: 792922326, 585321385
biuro@konopielka.com,www.konopielka.com 

Plan przebiegu konkursu

9 listopada 2010r. 

19:00-20:00
– zakwaterowanie oraz kolacja dla przybyłych uczestników konkursu

10 listopada 2010r.

8:00
– śniadanie

Część konkursowa

9:00 – przygotowywanie stanowisk

10:00– uroczyste powitanie przybyłych Gości, omówienie regulaminu konkursu oraz jego założeń, przedstawienie jurorów, prezentacja uczestników oraz ich regionów

11:00 – 15:00 przebieg konkursu

15:00 – degustacja przygotowanych dań przez jury

16:00 – planowane ogłoszenie wyników wręczenie nagród oraz uroczyste wręczenie pucharu.

Wydarzenia towarzyszące

10:00 – 15:00
 Kiermasz produktów regionalnych, degustacja nalewek oraz wyrobów spożywczych przygotowanych m.in. Przez Koła Gospodyń Wiejskich

Pokaz darcia pierza

Pokaz garncarstwa Pana Tomasza Szyszka

Przejażdżki bryczkami

Taneczno – wokalne występy kapel 

Około godziny 12:00 wykład Pani Haliny Bielińskiej z Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej na temat Białej Gęsi Kołudzkiej.

17:00pokaz kulinarny – danie z gęsiny zaprezentuje Executive Chief Pan Wojciech Plewko.

W trakcie trwania konkursu zapraszamy na poczęstunek – szwedzki stół w dania z gęsiny bogaty oraz zapewniamy napoje bezalkoholowe (woda, soki, napoje gazowane)

Część nieoficjalna

20:00 – bankiet
Dania na szwedzkim stole serwowane oraz napoje bezalkoholowe sponsorowane przez Gościniec Konopielka, ewentualne alkohole płatne indywidualnie w/g spożycia.

Zabawa taneczna – konkursy i wiele innych atrakcji.

Wstęp wolny.