DERDA PO NASZEMU 2010
Opublikowano: 08-11-2010

Przyłączając się aktywnie do akcji "Gęsina na św. Marcina" ogłaszamy konkurs kulinarny z białej gęsi kołudzkiej- obecnie okrzykniętej najlepszą nie tylko w Polsce ale również za granicami kraju. Dlaczego "Derda" – to proste -gęś . Dlaczego – "po naszemu "- dlatego, że każdy w swoim regionie może promować gęsinę na różne smaki i z różnymi dodatkami (..z oscypkiem , kluskami śląskimi, plackami ziemniaczanymi….itd.) Udział w konkursie wezmą restauracje z kuchnią polską, staropolską, regionalną z każdego kulinarnego regionu polski (mapka poniżej). Mamy nadzieję, że gęsina stanie się daniem głównym na Święto Niepodległości w Polsce i nie tylko.
Chcieliśmy zaprosić Państwa do udziału w jedynym w Polsce i na skalę ogólnokrajową konkursie kulinarnym na danie z Gęsiny. Konkurs organizowany jest przy współpracy redakcji portalu "Poszukiwacze smaku na szlaku", "Gdzie zjeść info." oraz innych portali Gastronomicznych , Urzędu Gminy Zblewo, Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej. W loży jury zasiądą m. In. P. Paweł Loroch, P. Eugeniusz Mientkiewicz , Pan Artur Michna oraz Pan doc.dr Henryk Lewandowski. Zaprosiliśmy również Pana Grzegorza Russaka z Izby Produktu Regionalnego.
Konkurs planowany jest na około 10 lat lub dłużej, chcemy żeby stał się coroczną tradycją. w dniu 11 listopada lub przeddzień Dnia Św. Marcina. Tegoroczna Impreza odbędzie się 10 listopada w Gościńcu Konopielka w Zblewie oś Dębowe 4 (przy trasie nr 22) od godz. 10-ej. Szczegóły na www.konopielka.com. Kolejne edycje tego konkursu organizowane byłyby przez zwycięzcę. Zapraszamy do współpracy patronów medialnych, prasowych oraz sponsorów – fundatorów nagrody głównej oraz pozostałych nagród i wyróżnień. Mamy nadzieję że pomysł Państwa zainteresuje.
Gościniec Konopielka to świeżo otwarta restauracja na Kociewiu o podlaskiej tradycji kulinarnej w miejscowości Zblewo woj. pomorskie i jako nieliczni w Polsce angażujemy się w promocję kuchni regionalnej (nie tylko mówiąc o tym ale też aktywnie działając). Tradycyjna kuchnia regionalna, która powraca do łask i cieszy się coraz większym uznaniem ponieważ jest smaczna i przede wszystkim zdrowa. Dzięki Państwu konkurs ma szansę stać się medialnym i wyjątkowym wydarzeniem kulinarnym, do udziału którego zapraszamy.
Gościniec Konopielka Oś. Dębowe 4, 83-210 Zblewo,
tel: 792922326, 585321385biuro@konopielka.com,www.konopielka.com
Plan przebiegu konkursu
9 listopada 2010r.
19:00-20:00 – zakwaterowanie oraz kolacja dla przybyłych uczestników konkursu
10 listopada 2010r.
8:00 – śniadanie
Część konkursowa
9:00 – przygotowywanie stanowisk
10:00– uroczyste powitanie przybyłych Gości, omówienie regulaminu konkursu oraz jego założeń, przedstawienie jurorów, prezentacja uczestników oraz ich regionów
11:00 – 15:00 przebieg konkursu
15:00 – degustacja przygotowanych dań przez jury
16:00 – planowane ogłoszenie wyników wręczenie nagród oraz uroczyste wręczenie pucharu.
Wydarzenia towarzyszące
10:00 – 15:00 Kiermasz produktów regionalnych, degustacja nalewek oraz wyrobów spożywczych przygotowanych m.in. Przez Koła Gospodyń Wiejskich
Pokaz darcia pierza
Pokaz garncarstwa Pana Tomasza Szyszka
Przejażdżki bryczkami
Taneczno – wokalne występy kapel
Około godziny 12:00 wykład Pani Haliny Bielińskiej z Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej na temat Białej Gęsi Kołudzkiej.
17:00 – pokaz kulinarny – danie z gęsiny zaprezentuje Executive Chief Pan Wojciech Plewko.
W trakcie trwania konkursu zapraszamy na poczęstunek – szwedzki stół w dania z gęsiny bogaty oraz zapewniamy napoje bezalkoholowe (woda, soki, napoje gazowane)
Część nieoficjalna
20:00 – bankietDania na szwedzkim stole serwowane oraz napoje bezalkoholowe sponsorowane przez Gościniec Konopielka, ewentualne alkohole płatne indywidualnie w/g spożycia.
Zabawa taneczna – konkursy i wiele innych atrakcji.
Wstęp wolny.