Długowieczna ryba – jesiotr
Opublikowano: 20-02-2019
Jesiotr skarbnicą wartościowych aminokwasów
Nikogo nie trzeba przekonywać, że spożywanie ryb bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Cenne mikroelementy, przyswajalne białko, nieoceniony potas czy fosfor czynią z nich niemal niezbędny składnik naszej codziennej diety. Smakosze, którzy podchodzą do potraw rybnych z pewnym dystansem, szczególnie ze względu na występujące w nich ości, również znajdą coś dla siebie. Nie jest to jednak zwykły produkt, a potrawa w przeszłości królująca na dworskich stołach.
Jesiotr, bo o nim mowa, kojarzy nam się głównie z kawiorem z jego ikry, ale rozkosz dla podniebienia stanowi także niezapomniany smak delikatnego mięsa bez choćby jednej ości. Jest on także bez wątpienia skarbnicą wartościowych aminokwasów, które są dla nas łatwo przyswajalne. Lizyna przyspiesza wchłanianie wapnia i sprzyja koncentracji, a leucyna sprzyja przyrostowi masy mięśniowej. Ponadto, ryba jest niezastąpionym dostawcą witaminy A. Jesiotr wzbudza emocje także ze względu na dostępność. Ten unikalny gatunek jest w Polsce na wyginięciu, co bezpośrednio dotyczy jesiotra bałtyckiego. Występuje jednak wiele innych ryb jesiotrowatych, a restytucja tego szlachetnego gatunku umożliwia także jego hodowanie w gospodarstwach rybackich. Największe krajowe łowiska znajdują się w okolicach Konina w woj. wielkopolskim. Dzięki takim inicjatywom, możemy doświadczać jego reaktywacji na naszych talerzach bez obaw, że wpływamy na jego wyginięcie.
Zastosowanie jesiotra
Charakterystyczną cechą mięsa z jesiotra jest jego delikatność oraz wyjątkowy smak, który nie traci na jakości zarówno w wydaniu pieczonym, jak i smażonym. Rybę można również grillować oraz marynować. Idealnie odnajduje się jako wiodący element w zupach rybnych, a w zakresie przyrządzania potrawy ogranicza nas tak naprawdę wyłącznie własna wyobraźnia.
Dla sympatyków panierowanych ryb, może ona zostać przygotowana w tartej bułce lub jajku. Wszystko zależy od inwencji kucharza. Dania z jesiotrem w roli głównej cechują się prostotą wykonania. Tradycyjny, polski przepis sięga nawet 200 lat wstecz. Rybę wystarczy posolić, a następnie gotować z warzywami – selerem, pietruszką czy marchwią. Jesiotr po polsku, będący już na talerzu, należy polać sosem z masła, moczonych w mleku bułek oraz rybnego bulionu. Dla odmiany, jesiotr po rosyjsku to klasyczna soljanka w wersji letniej – chłodnik z buraczkami, estragonem i ogórkami – oraz zimowej – kawałki jesiotra zalewane wywarem rybnym z kwasem chlebowym, cytryną, kaparami, a także wodą z kiszonych ogórków.
Dania z jesiotrem w roli głównej powrócą podczas V mistrzostw w potrawach i kawiorze z jesiotra. Konkurs, który ponownie został nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski, odbędzie się 9 marca w Hotelu Atut**** w Licheniu Starym.
***
V mistrzostwa Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra to cykliczna impreza kulinarna, która corocznie przyciąga wybitnych reprezentantów restauracji i hoteli z całego kraju. Całodniowa rywalizacja wyselekcjonowanych, dwuosobowych zespołów przygotowujących królewskie potrawy z jesiotrem w roli głównej jest gwarancją popisów kulinarnych na najwyższym poziomie. Zespoły będą oceniane przez uznanych szefów kuchni: Kurta Schellera, Adama Dmyterko i Jerzego Pasikowskiego. Gościem specjalnym wydarzenia będzie natomiast Ewa Wachowicz. Mistrzostwa, które odbędą się 9 marca br. w czterogwiazdkowym Hotelu Atut, po raz drugi z rzędu zostały częścią Kulinarnego Pucharu Polski.
Hotel Atut**** jest położony nad malowniczym Jeziorem Licheńskim w Licheniu Starym (woj. wielkopolskie) w bezpośrednim sąsiedztwie największej bazyliki w Polsce. Do dyspozycji gości jest łącznie 125 komfortowych pokoi w tym dwa apartamenty. Hotel Atut to największe centrum konferencyjne w Wielkopolsce, które już po raz piąty będzie gospodarzem i współorganizatorem mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra. Jesiotr jest lokalnym specjałem Hotelu Atut oraz symbolem wspaniałego smaku w restauracji Yesiotr.
Współorganizatorem wydarzenia jest producent kawioru, Kaiser Caviar. Sponsorami głównymi zostali Iglotex, Colian, Nestle Professional oraz Dajar HoReCa.
Więcej informacji: