Dni Naturalnej Żywności NATURA FOOD 2010
Opublikowano: 29-04-2010


Wzorem poprzednich edycji, ideą imprezy jest promocja żywności ekologicznej i naturalnej oraz popularyzacja produktów regionalnych i przysmaków przygotowywanych według tradycyjnych receptur. Swoje oferty zaprezentują także gospodarstwa ekologiczne, agroturystyczne i farmy zdrowia.
Bardzo atrakcyjna obecnie tematyka żywności ekologicznej i tradycyjnej oraz konsekwencja w realizacji założonego programu promocyjnego powodują, że z roku na rok targi NATURA FOOD zyskują coraz większe znaczenie wśród branżowych imprez o tej tematyce w Polsce. W ubiegłym roku odnotowaliśmy 50 % wzrost liczby wystawców oraz podwojenie powierzchni wystawienniczej. Wśród firm biorących udział w targach można było znaleźć tych najważniejszych w branży: Symbio Polska, Primavika, Biohurt, Oskoła, Dary Natury czy Herbapol.
Stałą i bardzo istotną częścią Targów NATURA FOOD jest Konkurs produktów tradycyjnych "Tygiel Smaków" organizowany przez Urząd Marszałkowski w Łodzi. Nasze działania wspierają najważniejsze branżowe organizacje, a wśród nich Polska Izba Produktu Regionalnego i Slow Food Polska, organizator pierwszych w Polsce warsztatów degustacyjnych Laboratoria Smaku , które miały miejsce podczas naszej imprezy w ubiegłym roku. Dużą uwagę przywiązujemy także do tematów związanych z GMO oraz żywnością certyfikowaną w ramach seminariów i prezentacji edukacyjnych pod nazwą ŚWIADOMY KONSUMENT. Naszym partnerem w realizacji tych działań jest Instytut Spraw Obywatelskich będący partnerem merytorycznym targów NATURA FOOD.
Dni Naturalnej Żywności to wielka uczta kulinarna i święto wszystkich smakoszy, a także możliwość spróbowania i zakupienia produktów które rozpieszczą każde podniebienie, zachwycą smakiem i jakością. Młodsi mają szansę skosztować przysmaków kuchni regionalnych, a starsi przypomnieć sobie smaki z dzieciństwa, których próżno szukać w hipermarketach. Swoje kulinarne dziedzictwo prezentują niemal wszystkie regiony Polski. Targom towarzyszą także pokazy kulinarne w wykonaniu mistrzów. W ubiegłym roku swój kunszt kulinarny prezentowali: Carlos Gonzales Tejera, Robert Sowa i Pascal Brodnicki.
Targom NATURA FOOD 2010 towarzyszyć będą konferencje, prezentacje, seminaria (również o charakterze B2B), pokazy kulinarne oraz konkursy m.in.:
- Konkurs o medal ECOLIFE – NATURA FOOD – organizator SPZŻiŻ
- Konkurs NAJLEPSZE GOSPODARSTWO EKOLOGICYNE 2010 – organizator Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
- Konkurs PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH ,,TYGIEL SMAKÓW" – organizator Urząd Marszałkowski w Łodzi
- warsztaty degustacyjne LABORATORIA SMAKU – współpraca SLOW FOOD POLSKA
- seminaria i prezentacje edukacyjne ŚWIADOMY KONSUMENT – współpraca Instytut Spraw Obywatelskich
- seminaria dla właścicieli sklepów z żywością ekologiczną – współpraca BioKurier.pl
patronat honorowy:
Minister Rolnictwa i Rowoju Wsi Marszałek Województwa Łódzkiego
współorganizator:
Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego
patronat merytoryczny:
- patronat medialny: