Dni Naturalnej Żywności NATURA FOOD 2010

Opublikowano: 29-04-2010

W dniach 15 – 17 października 2010 Międzynarodowe Targi Łódzkie zapraszają do udziału w Dniach Naturalnej Żywności NATURA FOOD – najważniejszej imprezie branży produktów tradycyjnych i ekologicznych w Polsce. Honorowymi patronami targów są Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałek Województwa Łódzkiego.

 

natura_food.jpg

Wzorem poprzednich edycji, ideą imprezy jest promocja żywności ekologicznej i naturalnej oraz popularyzacja produktów regionalnych i przysmaków przygotowywanych według tradycyjnych receptur. Swoje oferty zaprezentują także gospodarstwa ekologiczne, agroturystyczne i farmy zdrowia.

Bardzo atrakcyjna obecnie tematyka żywności ekologicznej  i tradycyjnej oraz konsekwencja w realizacji założonego programu promocyjnego powodują, że z roku na rok targi NATURA FOOD zyskują coraz większe znaczenie wśród branżowych imprez o tej tematyce w Polsce. W ubiegłym roku odnotowaliśmy 50 % wzrost liczby wystawców oraz podwojenie powierzchni wystawienniczej. Wśród firm biorących udział w targach  można było znaleźć tych najważniejszych w branży: Symbio Polska, Primavika, Biohurt, Oskoła, Dary Natury czy Herbapol.

 

Stałą i bardzo istotną częścią Targów NATURA FOOD jest Konkurs produktów tradycyjnych "Tygiel Smaków" organizowany przez Urząd Marszałkowski w Łodzi. Nasze działania wspierają najważniejsze branżowe organizacje, a wśród nich Polska Izba Produktu Regionalnego i Slow Food Polska, organizator pierwszych w Polsce warsztatów degustacyjnych Laboratoria Smaku , które miały miejsce podczas naszej imprezy w ubiegłym roku. Dużą uwagę przywiązujemy także do tematów związanych z GMO oraz żywnością certyfikowaną w ramach seminariów i prezentacji edukacyjnych pod nazwą ŚWIADOMY KONSUMENT. Naszym partnerem w realizacji tych działań jest Instytut Spraw Obywatelskich będący partnerem merytorycznym targów NATURA FOOD.

Dni Naturalnej Żywności to wielka uczta kulinarna i święto wszystkich smakoszy, a także możliwość spróbowania i zakupienia produktów które rozpieszczą każde podniebienie, zachwycą smakiem i jakością. Młodsi mają szansę skosztować przysmaków kuchni regionalnych, a starsi przypomnieć sobie smaki z dzieciństwa, których próżno szukać w hipermarketach. Swoje kulinarne dziedzictwo prezentują niemal wszystkie regiony Polski. Targom towarzyszą także pokazy kulinarne w wykonaniu mistrzów. W ubiegłym roku swój kunszt kulinarny prezentowali: Carlos Gonzales Tejera,  Robert Sowa i Pascal Brodnicki.

Targom NATURA FOOD 2010 towarzyszyć będą konferencje, prezentacje, seminaria (również o charakterze B2B), pokazy kulinarne oraz konkursy m.in.:

  • Konkurs o medal ECOLIFE – NATURA FOOD – organizator SPZŻiŻ
  • Konkurs NAJLEPSZE GOSPODARSTWO EKOLOGICYNE 2010   – organizator Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
  • Konkurs PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH ,,TYGIEL SMAKÓW" – organizator Urząd Marszałkowski w Łodzi
  • warsztaty degustacyjne LABORATORIA SMAKU   – współpraca SLOW FOOD POLSKA
  • seminaria i prezentacje edukacyjne ŚWIADOMY KONSUMENT   – współpraca Instytut Spraw Obywatelskich
  • seminaria dla  właścicieli sklepów z żywością ekologiczną   – współpraca BioKurier.pl

patronat honorowy:                                                                                       

         ministerstwo.jpg                                                                logo_marsz.jpg     

Minister Rolnictwa i Rowoju Wsi                                    Marszałek Województwa Łódzkiego    

  

współorganizator:

lodzkie_180.jpg

Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego



patronat merytoryczny:

  logo_biokurier_300px.jpg

iso_logo_180.jpg

geny_100.jpg

  • patronat medialny:                   

    freshmarket_logo.jpg                    potrawyregionalne_logo.jpg