DRUGA EDYCJA KUCHNIA.TV FOOD FILM RUSZA W PAŹDZIERNIKU

Opublikowano: 23-07-2010

W piątek, 1 października 2010 roku rusza z 2. edycja Kuchnia.tv Food Film Fest. Przegląd filmów kulinarnych, organizowany przez stację Kuchnia.tv, odbędzie się w warszawskich kinach Kultura i Rejs i potrwa do niedzieli, 3 października.

logokuchniatv.jpg

W czasie tegorocznej edycji przeglądu Kuchnia.tv Food Film Fest zostanie pokazanych 9 filmów z Europy i Stanów Zjednoczonych. Podobnie jak w zeszłym roku, pokazom będą towarzyszyły spotkania z zaproszonymi gośćmi: twórcami filmów, znawcami i miłośnikami sztuki kulinarnej, a także poczęstunki dla widzów związane z tematyką filmów.

Podczas przeglądu zostanie pokazany m.in. „Blood into Wine” (2010) w reżyserii Ryana Page’a (współtwórcy animacji do filmu „Alicja w Krainie Czarów”) i Christophera Pomerenke. Dokument ukazuje historię uprawy winorośli w Arizonie przez Maynarda Jamesa Keenana (frontmana zespołów Tool, A Perfect Circle i Puscifer) i jego winiarskiego mentora Erica Glomskiego. W filmie została wykorzystana muzyka zespołu Tool.

Miłośników wyrafinowanej kuchni zainteresuje z pewnością dokument Frédérica Laffonta „Tokio Blues & Sushi Confit” (2004) przedstawiający sylwetkę Fumiko Kono, Japonki uważanej obecnie za jedną z najbardziej utalentowanych szefów kuchni na świecie.

„Zainteresowanie pierwszą edycją Kuchnia.tv Food Film Fest przerosło nasze oczekiwania. Przez 3 wieczory sala kina Kultura była wypełniona po brzegi. Widzom podobały się filmy i wydarzenia specjalne towarzyszące pokazom, dlatego zdecydowaliśmy się zorganizować drugą edycję przeglądu, jednak, biorąc pod uwagę zeszłoroczną frekwencję, tym razem pokazy będą odbywać się także w kinie Rejs. Mamy nadzieję, że nasi widzowie nie będą zawiedzeni tegoroczną selekcją filmów i dodatkowymi atrakcjami, które dla nich szykujemy” – mówi Małgorzata Seck, Dyrektor Zarządzająca Kuchni.tv.

Kuchnia.tv Food Film Festma na celu przybliżenie polskiej widowni szeroko pojętej kultury kulinarnej. Projekt wpisuje się w światowe trendy i jest reakcją na rosnące zainteresowanie sztuką kulinarną również w Polsce. Filmy poruszające tematy związane z żywnością znalazły się m.in. na festiwalach filmowych w Berlinie, Bolonii i Nowym Jorku.

Pierwsza edycja Kuchnia.tv Food Film Fest odbyła się w 2009 roku i cieszyła się ogromnym zainteresowaniem widzów. Pokazom 9 dokumentów z Europy i Stanów Zjednoczonych towarzyszyły rozmowy z gośćmi przeglądu. Specjalnie na zaproszenie Kuchni.tv do Polski przyjechali: Chris Taylor,reżyser filmu "Rewolucja smaku" (Food Fight), Pierre Deschamps, reżyser "Smakując Północ" (Looking North) oraz dyrektor artystyczny festiwalu Slow Food on Film w Bolonii, Stafano Sardo. W wydarzeniu uczestniczyli również m.in. Jacek Szklarek przewodniczący stowarzyszenia Slow Food Polska, Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia, Agnieszka Kręglicka, restauratorka i dziennikarka oraz Wojciech Modest Amaro, szef kuchni, nagrodzony przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną tytułem „Szef Przyszłości".

Informacje o Kuchnia.tv Food Film Fest znajdują się także na http://www.kuchnia.tv/kuchnia_food-film-fest.html.