Dubaj Gospodarzem The Best Chef Awards

Opublikowano: 03-09-2024

The Best Chef ogłosił, że ósma edycja gali wręczenia nagród odbędzie się w Dubaju (UAE), w dniach 4-6 listopada 2024 roku. Tegoroczne wydarzenie The Best Chef Awards będzie największym w historii, odzwierciedlając tym samym wzrastający wpływ platformy The Best Chef oraz rosnące znaczenie Dubaju na światowej scenie kulinarnej. Wspierana przez Departament Gospodarki i Turystyki Dubaju (DET), ta przełomowa edycja The Best Chef Awards stanowi pierwsze globalne wydarzenie kulinarne, odbywające się na Bliskim Wschodzie, umacniając tym pozycję miasta – Dubaju – na międzynarodowej scenie gastronomicznej.

Ahmed Al Khaja, prezes Dubai Festivals and Retail Establishment (DFRE), mówi: „Jesteśmy zaszczyceni, że Dubaj został wybrany na gospodarza The Best Chef Awards jako pierwszy poza Europą i Amerykami, co dodatkowo wzmacnia pozycję miasta w charakterze międzynarodowego ośrodka wydarzeń i stolicy kulinarnej. Jest to również spójne z aspiracjami naszego wizjonerskiego przywództwa i celami Agendy Ekonomicznej Dubaju (D33), aby dalej konsolidować status Dubaju jako wiodącego globalnego miasta dla biznesu i wypoczynku. Co więcej, wybór Dubaju jako miejsca tegorocznej edycji wydarzenia jest dowodem ciągłego wsparcia naszych interesariuszy i partnerów. Wraz z rosnącą rozpoznawalnością lokalnych restauracji na skalę globalną, czekamy na przyjęcie jednych z najlepszych światowych talentów kulinarnych, prezentując jednocześnie innowacyjnego ducha naszego miasta oraz jego tętniący życiem i zróżnicowany krajobraz kulinarny”.

Wydarzenie The Best Chef Awards corocznie zrzesza imponującą liczbę globalnych postaci kulinarnych. Podczas ósmej edycji możemy spodziewać się obecności znanych szefów kuchni takich jak Vaughan Mabee z Amisfield, Albert Adrià z Enigma, Ángel León z Aponiente, czy Floriano Pellegrino & Isabella Potì z BROS, co dodatkowo podkreśla status wydarzenia. Światło reflektorów padnie również na czołowych szefów kuchni z Dubaju – w tym Gregoire’a Berger’a (Ossiano), Mohammeda Orfali (Orfali Bros) i Himanshu Saini (Tresind Studio, Avatara) – będącymi głównymi kandydatami do nagród.

Ponadto podczas wydarzenia zaprezentują się wschodzące talenty kulinarne z Dubaju – cukiernicy – Wassim Orfali (Orfali Bros) i Christophe Devoille (The Royal Tea Room, Atlantis The Royal), a także Tetsuya Wakuda (Sagetsu) i Rita Sueidan (Maisan15), którzy wzbogacą okoliczność swoim innowacyjnym podejściem. Lokalni kandydaci do nagród: Eva Halasa z Three by Eva, Kelvin Cheung z Jun’s oraz Arianna Bundy z Ariana’s Persian Kitchen, podkreślą szerokie horyzonty, oferowane przez Dubaj. The Best Chef Awards 2024 stanowi największą dotychczasową edycję wydarzenia, a także punkt krytyczny dla networkingu w branży, współpracy oraz uznania zarówno dla dobrze znanych, jak i wschodzących profesjonalistów kulinarnych na lokalnym i globalnym poziomie.

NAJWAŻNIEJSZE PUNKTY WYDARZENIA:

– Globalne Przywództwo Kulinarne: Dzięki wprowadzeniu nowego systemu głosowania i rankingowania, tegoroczna edycja The Best Chef Awards będzie największym wydarzeniem kulinarnym tego rodzaju, skupiającym najlepszych szefów kuchni z całego świata. Zróżnicowana grupa renomowanych międzynarodowych szefów kuchni, a także czołowi dziennikarze i influencerzy z branży gastronomicznej, zgromadzą się, aby razem dyskutować i kształtować przyszłość globalnej gastronomii.

– The Future of Food (R)evolution: „Area Talks” oraz konferencja „Food Meets Science” prowadzone przez znanych szefów kuchni i ekspertów akademickich, będą obejmować nowatorskie dyskusje na temat innowacji kulinarnych. Sesje te mają na celu zgłębianie najnowszych trendów i technologii kształtujących przyszłość gastronomii, promując głębsze zrozumienie i docenienie nauki o żywności wśród uczestników.

– Gala The Best Chef Awards: wydarzenie zakończy się wielką galą wręczenia nagród, na której uhonorowani zostaną najlepsi szefowie kuchni na całym świecie, celebrując ich wkład w sztukę kulinarną. Gośćmi będą wpływowe osoby z całego świata, prezentując pełne spektrum globalnych talentów i podkreślając ich wkład we współczesny świat kulinarny.

Zaangażowanie Miejskie i Możliwości Networkingu: Wspierane przez Ministerstwo Turystyki Dubaju, The Best Chef Awards 2024 zainicjuje miejskie kampanie branżowe, wzbogacając w ten sposób scenę kulinarną Dubaju. Inicjatywy te obejmą kulinarne pop-upy, interaktywne warsztaty oraz wydarzenia biznesowe, zaprojektowane w celu integracji i zaangażowania lokalnych, jak i międzynarodowych społeczności.

Cristian Gadau, współzałożyciel The Best Chef Awards, mówi: „Dubaj to miejsce, w którym trzeba być, a jego wybór dla rozszerzenia globalnego zasięgu The Best Chef Awards był naturalny. Jego multikulturowa reputacja oraz rosnący status kulinarny doskonale współgrają z naszą wizją globalnej doskonałości gastronomicznej. Goszcząc The Best Chef Awards w Dubaju, chcemy wykorzystać dynamiczną energię i innowacyjnego ducha miasta, ukazując go jako centralny punkt, w którym tradycje kulinarne z całego świata spotykają się i rozwijają. Ten ruch stanowi strategiczny krok w rozszerzaniu naszego międzynarodowego zasięgu i rozwijaniu bardziej połączonej globalnej społeczności kulinarnej”.

Joanna Slusarczyk, współzałożycielka The Best Chef Awards, dodaje: „Organizacja The Best Chef Awards w Dubaju pozwala nam dalej realizować naszą misję tworzenia społeczności, która nie tylko celebruje sztukę kulinarną, ale także priorytetyzuje utrzymanie tradycji kulinarnych poprzez innowacje naukowe. Dynamiczna scena kulinarna Dubaju stanowi idealne tło do podkreślenia roli nauki w podnoszeniu gastronomii na globalnej scenie”.