EUROGASTRO 2011
Opublikowano: 18-02-2011
Największa w Polsce impreza wystawiennicza adresowana do branży HoReCa, goszcząca czołowych producentów i dostawców produktów dla gastronomi z kraju i z zagranicy, 20 tys. odwiedzających a także widowiskowe konkursy i praktyczne warsztaty. To wszystko w już w dniach 23-25 marca 2011r. w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie, podczas XV jubileuszowych Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro.
Kompleksowość i prestiż
To międzynarodowe wydarzenie o uznanej marce stwarza możliwość zakupu produktów w specjalnych targowych cenach, porównania ofert renomowanych firm, zapoznania się z rynkowymi nowościami oraz zdobycia najnowszej wiedzy. Podzielona na 4 grupy tematyczne oferta wystawców obejmuje: sprzęt, meble i akcesoria do kompleksowego wyposażenia i sprawnego funkcjonowania zaplecza kuchennego, żywność i napoje dla gastronomii, wyposażenie sal restauracyjnych i barów oraz pełen zakres urządzeń i produktów do profesjonalnego parzenia i serwowania kawy.
Największe sławy, kulinarne show
W Festiwalu Kuchni Greckiej weźmie udział 12 ekip z całej Polski, których zadaniem będzie przygotowanie dania z wykorzystaniem greckich produktów. Uczestnikami mogą być tylko polscy kucharze. W międzynarodowym Jury konkursowym zasiądą znani Szefowie Kuchni z Polski i zagranicy m.in. Prezes i V-ce Prezes Klubu Szefów Kuchni Ateny.
Drugi dzień targów zapowiada się również gorąco i smakowicie bowiem rusza kolejna edycja autorskiego konkursu Mistrza Kuchni Roberta Sowy – Kulinarny Talent 2011.Konkurs jest formą aktywizacji oraz stymulacji rozwoju zawodowego młodych i ambitnych adeptów sztuki kulinarnej, a także poszukiwania nowych kierunków w gastronomii. Podczas niego wyłonione zostaną wybitne młode talenty, a wyznacznikami ich twórczej pracy będzie innowacyjność i niebanalne połączenia składników i smaków. Na zwycięzców czekają prestiżowe nagrody, a w jury zasiądą znani i lubiani krytycy kulinarni oraz gwiazdy show biznesu.
Zaparzenie doskonałej filiżanki tego czarnego napoju to sztuka wymagająca wiedzy i odpowiednich kwalifikacji.
Tajemnica idealnej kawy tkwi w umiejętności odpowiedniej selekcji, mielenia, parzenia oraz podania tego napoju. Biorąc pod uwagę mnogośćgatunków tego trunku, stopni jej palenia, maszyn do espresso czy rodzajów mleka,przygotowanie mistrzowskiej kawy to nie lada wyzwanie.
Najlepsibariści z kraju zaprezentują swoje umiejętności podczas X SCAE Mistrzostw Polski Baristów, V Polskich Mistrzostw Latte Art oraz III Polskich Mistrzostw Coffee in Good Spirits rozgrywanych w trakcie targów EuroGastro.
Finał X SCAE Mistrzostw Polski Barista, będzie można oglądać ostatniego dnia targów (25 marca). Organizatorem zawodów jest Speciality Coffee Association of Europe (SCAE), dlatego formuła konkursu będzie ściśle związana z zasadami SCAE. Zwycięzca – Mistrz Polski – będzie reprezentował Polskę na Mistrzostwach Świata WBC Barista – Kolumbia 2011.
Organizatorzy są przekonani, że EuroGastro 2011 będą wydarzeniem, które zachwyci wszystkich uczestników i odwiedzających nie tylko bogatą ofertą i wyjątkowymi pokazami, ale przede wszystkim niezapomnianą atmosferą.
Organizatorzy Targów zachęcają do rejestracji uczestnictwa on-line w serwisie internetowym Targów – www.eurogastro.com.pl/rejestracja .Rejestracja pozwala na:
· zakup biletu wstępu z 50% zniżką
· odbioru biletu w specjalnie przygotowanych, oddzielnych kasach
· uniknięcie formalności związanej z wypełnianiem formularza rejestracyjnego na miejscu
Więcej informacji znajdziecie Państwo na stronie www.eurogastro.com.pl