?Europa na widelcu? zaprasza restauratorów
Opublikowano: 24-04-2010

Prezentujemy zaproszenie Biura Promocji Miasta Urzędu Miejskiego Wrocławia skierowane do właścicieli wrocławskich restauracji z okazji zbliżającego się festiwalu „Europa na widelcu”
Szanowni Państwo!
Biuro Promocji Miasta Urzędu Miejskiego Wrocławia chciałoby zaprosić Państwa restaurację do uczestnictwa w drugiej edycji festiwalu „Europa na widelcu”, która odbędzie się na wrocławskim Rynku w dniu 4 czerwca 2010 r. Zapraszamy wrocławian i gości do europejskiego stołu. Wspólną biesiadą chcemy uczcić kolejną rocznicę pierwszych wolnych wyborów w powojennej Polsce.
Jest to wyjątkowa impreza kulinarna, której merytorycznie patronują Robert Makłowicz i Piotr Bikont — jedyna w Polsce organizowana cyklicznie na tak dużą skalę. Planujemy już kolejne edycje festiwalu. Jednym z efektów ubiegłorocznej biesiady był wzrost zainteresowania tematyką kulinarną i ofertą wrocławskich restauratorów — wychodząc naprzeciw oczekiwaniom mieszkańców i turystów odwiedzających Wrocław, uruchomiliśmy miejską stronę www.smakiwroclawia.pl, gdzie prezentowane są m.in. restauracje, szefowie kuchni, przepisy, historia wrocławskiej kuchni oraz ważne wydarzenia kulinarne, takie jak festiwal „Europa na widelcu”.
degustacja potraw z 27 krajów Unii Europejskiej,
pokazy kulinarne Roberta Makłowicza oraz szefów kuchni najlepszych restauracji,
występ Big Bandu, specjalnie utworzonego na tę okazję, w którego skład wchodzą znakomici wrocławscy muzycy,
jarmark produktów spożywczych z krajów Unii Europejskiej oraz sprzedaż
i degustacja wybornych piw i win z Europy, który będzie trwał od 3 do 6 czerwca
Potrawy z 27 krajów Unii Europejskiej będą serwowane za symboliczną kwotę, prawdopodobnie 3 zł za porcję, a zebrane w ten sposób środki finansowe już po raz kolejny zostaną przeznaczone na stypendia dla najbardziej uzdolnionych uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. W roku 2009 zebraliśmy ponad 30 000 zł.
Chcielibyśmy zaprosić Państwa do przygotowania potraw kuchni krajów Unii Europejskiej. Liczymy na Państwa pomoc w przedstawieniu kuchni następujących krajów:
Austria
Estonia
Finlandia
Litwa
Malta
Słowacja
Słowenia
Szwecja
Węgry
Propozycje potraw przygotowali panowie Robert Makłowicz i Piotr Bikont i są to:
Austria
saftgoulasch mit semmelknoedel – gulasz wołowy z knedlami bułczanymi
czarny bez w cieście naleśnikowym – w sam raz będzie sezon na czarny bez
Estoniaporgandisõrnikud – panierowane i smażone paszteciki z białego sera i marchwi
kreemjas rabarbripiruka – kremowy placek rabarbarowy
Finlandialohipilo – zapiekane kokilki z ciasta francuskiego, wypełnione kurkami, cebulą, selerem, rzepą i brukwią, duszonymi w winie
mannynsiementorttu – sernik z nasionami sosny
Litważmudzka sałatka z fasoli i jabłek
placek z czarnego chleba i jabłek
Malta
(do wyboru)
bigilla – pasta-dip z fasoli z oliwą, czosnkiem i pietruszką
haxix mimli – warzywa nadziewane mieloną wołowiną z czosnkiem, serem i oliwkami
hass ful u piżelli – smażona sałata z fasolą i grochem
Słowacjademikat – zupa z bryndzy
bryndzove pirohy – pierogi z bryndzą i ziemniakami
Słoweniazelsevka – potica nadziewana szczypiorkiem
matevż – puree z ziemniaków i fasoli, z korzeniem pietruchy i skwarkami
Szwecja
kroppkakor – kulki z ciasta z gotowanych ziemniaków, nadziewane grubo siekaną wieprzowiną z cebulą, podawane z żurawiną
kanenbullar – drożdżowe bułeczki cynamonowe
Węgry
ponty halaszle – ostra zupa rybna z karpia
somloyi galuska – biszkopt czekoladowy, nasączony rumem, z bitą śmietaną
Współpraca z Biurem Promocji Miasta przy organizacji imprezy, która w zeszłym roku okazała się wielkim sukcesem, i w której uczestniczyło około 20 000 osób, stwarza doskonałą okazję do promocji Państwa restauracji.
Dodatkowych informacji udzieli Państwu pani Dorota Ostrowska, telefonicznie pod nr +48 664 151 685 oraz +48 71 777 83 28 lub mailowo: dorota.ostrowska@um.wroc.pl.
Z wyrazami szacunku,