?Europa na widelcu? zaprasza restauratorów

Opublikowano: 24-04-2010

Prezentujemy zaproszenie Biura Promocji Miasta Urzędu Miejskiego Wrocławia skierowane do właścicieli wrocławskich restauracji z okazji zbliżającego się festiwalu „Europa na widelcu”


Szanowni Państwo!

 2eca1d62158cd0bc3a7a7b603334542f.jpg

Biuro Promocji Miasta Urzędu Miejskiego Wrocławia chciałoby zaprosić Państwa restaurację do uczestnictwa w drugiej edycji festiwalu „Europa na widelcu”, która odbędzie się na wrocławskim Rynku w dniu 4 czerwca 2010 r. Zapraszamy wrocławian i gości do europejskiego stołu. Wspólną biesiadą chcemy uczcić kolejną rocznicę pierwszych wolnych wyborów w powojennej Polsce.

Jest to wyjątkowa impreza kulinarna, której merytorycznie patronują Robert Makłowicz i Piotr Bikont — jedyna w Polsce organizowana cyklicznie na tak dużą skalę. Planujemy już kolejne edycje festiwalu. Jednym z efektów ubiegłorocznej biesiady był wzrost zainteresowania tematyką kulinarną i ofertą wrocławskich restauratorów — wychodząc naprzeciw oczekiwaniom mieszkańców i turystów odwiedzających Wrocław, uruchomiliśmy miejską stronę www.smakiwroclawia.pl, gdzie prezentowane są m.in. restauracje, szefowie kuchni, przepisy, historia wrocławskiej kuchni oraz ważne wydarzenia kulinarne, takie jak festiwal „Europa na widelcu”.

W programie tegorocznej biesiady znajdzie się m.in.:

degustacja potraw z 27 krajów Unii Europejskiej,

pokazy kulinarne Roberta Makłowicza oraz szefów kuchni najlepszych restauracji,

występ Big Bandu, specjalnie utworzonego na tę okazję, w którego skład wchodzą znakomici wrocławscy muzycy,

jarmark produktów spożywczych z krajów Unii Europejskiej oraz sprzedaż

i degustacja wybornych piw i win z Europy, który będzie trwał od 3 do 6 czerwca

prezentacje turystyczne krajów UE przygotowane przez ich ambasady.

Potrawy z 27 krajów Unii Europejskiej będą serwowane za symboliczną kwotę, prawdopodobnie 3 zł za porcję, a zebrane w ten sposób środki finansowe już po raz kolejny zostaną przeznaczone na stypendia dla najbardziej uzdolnionych uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. W roku 2009 zebraliśmy ponad 30 000 zł.



image4684.gif

Chcielibyśmy zaprosić Państwa do przygotowania potraw kuchni krajów Unii Europejskiej. Liczymy na Państwa pomoc w przedstawieniu kuchni następujących krajów:

Austria

Estonia

Finlandia

Litwa

Malta

Słowacja

Słowenia

Szwecja

Węgry

Propozycje potraw przygotowali panowie Robert Makłowicz i Piotr Bikont i są to:



Austria

saftgoulasch mit semmelknoedel – gulasz wołowy z knedlami bułczanymi

czarny bez w cieście naleśnikowym – w sam raz będzie sezon na czarny bez

Estoniaporgandisõrnikud – panierowane i smażone paszteciki z białego sera i marchwi

kreemjas rabarbripiruka – kremowy placek rabarbarowy

Finlandialohipilo – zapiekane kokilki z ciasta francuskiego, wypełnione kurkami, cebulą, selerem, rzepą i brukwią, duszonymi w winie

mannynsiementorttu – sernik z nasionami sosny

Litważmudzka sałatka z fasoli i jabłek

placek z czarnego chleba i jabłek

Malta

(do wyboru)

bigilla – pasta-dip z fasoli z oliwą, czosnkiem i pietruszką

haxix mimli – warzywa nadziewane mieloną wołowiną z czosnkiem, serem i oliwkami

hass ful u piżelli – smażona sałata z fasolą i grochem

Słowacjademikat – zupa z bryndzy

bryndzove pirohy – pierogi z bryndzą i ziemniakami

Słoweniazelsevka – potica nadziewana szczypiorkiem

matevż – puree z ziemniaków i fasoli, z korzeniem pietruchy i skwarkami

Szwecja

kroppkakor – kulki z ciasta z gotowanych ziemniaków, nadziewane grubo siekaną wieprzowiną z cebulą, podawane z żurawiną

kanenbullar – drożdżowe bułeczki cynamonowe

Węgry

ponty halaszle – ostra zupa rybna z karpia

somloyi galuska – biszkopt czekoladowy, nasączony rumem, z bitą śmietaną

Istnieje możliwość zmiany potraw, w przypadku braku możliwości zakupu składników lub gdy koszt zakupu będzie zbyt wysoki. W tej kwestii liczymy również na Państwa sugestie.

Współpraca z Biurem Promocji Miasta przy organizacji imprezy, która w zeszłym roku okazała się wielkim sukcesem, i w której uczestniczyło około 20 000 osób, stwarza doskonałą okazję do promocji Państwa restauracji.

Dodatkowych informacji udzieli Państwu pani Dorota Ostrowska, telefonicznie pod nr +48 664 151 685 oraz +48 71 777 83 28 lub mailowo: dorota.ostrowska@um.wroc.pl.

 


Z wyrazami szacunku,

 fd6a8c81cb01beb609aae5a3c57df14a.jpg