EXPO Kulinaria 2009 / Chorzów ? Katowice / 5-6.12.2009
Opublikowano: 30-10-2009

W dniach 5-6 grudnia 2009 w Hali Wystawowej Kapelusz w WPKiW w Chorzowie odbędą się Targi expoCULINARIA poświęcone sztuce kulinarnej. Wspólnie z Akademią Kulinarną Kurta Schellera – kuchmistrza i trenera kucharskiego oraz Polską Akademią Gościnności przeprowadzimy okolicznościowy program promocyjno – rekomendacyjny „Przedświąteczny Koncert Smaków”
POLSKA AKADEMIA GOŚCINNOŚCI FUNDACJA PROEDUKACYJNA – EU REG.NR / KRS 0000215176
PL / 31-137 KRAKÓW , UL SIEMIRADZKIEGO 17/1 -TEL/FAX. +48 / 12 633 62 20 www.hospitalityroyal.com ; info@hospitalityroyal.com
Szanowni Państwo,
W dniach 5-6 grudnia 2009 w Hali Wystawowej Kapelusz w WPKiW w Chorzowie odbędą się Targi expoCULINARIA poświęcone sztuce kulinarnej. Wspólnie z Akademią Kulinarną Kurta Schellera – kuchmistrza i trenera kucharskiego oraz Polską Akademią Gościnności przeprowadzimy okolicznościowy program promocyjno – rekomendacyjny „Przedświąteczny Koncert Smaków” W programie udział biorą wyłącznie wystawcy expoCULINARIA 2009.
1. Kucharze z restauracji ze Śląska, Polski oraz z zagranicy:
3. Dostawcy – firmy, przedsiębiorcy lokalni i ponadlokalni, którzy zaopatrują rynek gastronomiczny –
restauracje oraz catering w produkty i półprodukty spożywczo-kulinarne:
4. Szkoły gastronomiczne i hotelarskie z regionu Śląska, których uczniowie uczą się praktycznego
wykonywania zawodu lub marketingu gastronomiczno-kulinarnego: Jury w składzie:
Kurt Scheller – AKKS i Zbigniew Kowalski – PAG
W przypadku kuchmistrzów:
oceniać będzie umiejętność i jakość układania menu pod kątem przedstawienia i scharakteryzowania nuty i gamy smakowej potrawy w celu zaoferowania jej konsumentowi, kuchmistrzowie przystępują do konkursu – programu na zasadach dobrowolności, rejestrują się w GlobeExpo, dokonują wpisowego oraz przesyłają do 29.11.2009 opracowane przez siebie menu:
2 przystawki
2 zupy
1 danie mięsne
1 danie rybne
1 danie makaronowe
1 danie warzywne
2 desery
jedno z tych dań / potraw powinno być daniem z kuchni międzynarodowej pozostałe mogą być potrawami kuchni polskiej czy też regionalnej POLSKA AKADEMIA GOŚCINNOŚCI – FUNDACJA PROEDUKACYJNA – EU REG.NR / KRS 0000215176 PL / 31-137 KRAKÓW , UL SIEMIRADZKIEGO 17/1 -TEL/FAX. +48 / 12 633 62 20 www.hospitalityroyal.com ; info@hospitalityroyal.com opis dań w menu ma być krótki, ale ma z niego wynikać nuta lub gama smakowa zachęcająca do zamówienia potrawy; nie opisujemy receptur potrawy ani sposobu ich wykonania!
menu powinno być opisane max. na dwóch stronach w formacie A4 w szacie graficznej odpowiadającej marce oraz wizerunkowi marketingowemu restauracji, na materiale / papierze, tak jak w obowiązującej karcie menu, menu przeznaczone do oceny nie musi zawierać cen.
Wszelkie dodatkowe informacje uzyskają Państwo pod numerem telefonu: 0 601 594 450
(Zbigniew Kowalski).
Z nominowanymi do rekomendacji kuchmistrzami przeprowadzone będą krótkie spotkania na stoisku w dn. 05.12.2000. Laureaci otrzymają w dn. 06.12.2009 imienne okolicznościowe szyldy – certyfikaty:
W przypadku dostawców:
jury (w składzie jw.) oceniać będzie układ, podział, formułę zamawiania, dostawy oraz terminy, jak i informacje wspomagające – wyjaśniające kuchmistrzom jakość oraz zastosowanie ofertowych produktów i półproduktów, oferta – katalog przeznaczony do oceny nie musi zawierać cen. W pierwszym dniu wystawy jury spotka się z nominowanymi dostawcami na ich stoisku (będzie więc okazja do wykonania zdjęcia z członkami jury).
W przypadku szkół:
szkoły nie muszą być wystawcą podczas EXPO Kulinaria 2009, mogą jednak uzyskać nominację za koncertową kartę menu, opracowaną przez uczniów / studentów wraz z nauczycielami zawodu.
EXPO Kulinaria 2009 / Chorzów – Katowice / 5-6.12.2009
Kooperacja:
– GlobeExpo – Pan Przemysław Michalak, z partnerami:
– Akademia Kulinarna Kurta Schellera, Warszawa – Pan Kurt Scheller, kuchmistrz i trener kucharski,
– Polska Akademia Gościnności, Kraków – Pan Zbigniew Kowalski, ochmistrz oraz kulinaryk.
Przedmiot kooperacji:
Realizacja okolicznościowego programu promocyjno-rekomendacyjnego pn.
Przedświąteczny Koncert Smaków na EXPO Kulinaria.
W programie udział biorą wyłącznie wystawiający się podczas EXPO Kulinaria 2009:
1. Kucharze z konkretnych restauracji ze Śląska, Polski oraz z zagranicy: wpisowe u organizatora GlobeExpo: 500 PLN
3. Dostawcy – firmy, przedsiębiorcy lokalni i ponadlokalni, którzy zaopatrują rynek gastronomiczny – restauracje oraz catering w produkty i półprodukty spożywczokulinarne: wpisowe u organizatora GlobeExpo: 1300 PLN
4. Szkoły gastronomiczne i hotelarskie z regionu Śląska, których uczniowie uczą się praktycznego wykonywania zawodu lub marketingu gastronomiczno-kulinarnego: wpisowe u organizatora GlobeExpo: 150 PLN
POLSKA AKADEMIA GOŚCINNOŚCI ? FUNDACJA PROEDUKACYJNA ? EU REG.NR / KRS 0000215176
PL / 31-137 KRAKÓW , UL SIEMIRADZKIEGO 17/1 ?TEL/FAX. +48 / 12 633 62 20
www.hospitalityroyal.com – info@hospitalityroyal.com –
Jury w składzie: Kurt Scheller i Zbigniew Kowalski – w przypadku kuchmistrzów: oceniać będzie umiejętność i jakość układania menu pod kątem przedstawienia i scharakteryzowania nuty i gamy smakowej potrawy w celu zaoferowania jej konsumentowi, kuchmistrzowie przystępują do konkursu programu na zasadach dobrowolności, rejestrują się w GlobeExpo, dokonują wpisowego oraz przesyłają do 29.11.2009 opracowane przez siebie menu:
2 przystawki
2 zupy
1 danie mięsne
1 danie rybne
1 danie makaronowe
1 danie warzywne
2 desery
opis dań w menu ma być krótki, ale ma z niego wynikać nuta lub gama smakowa zachęcająca do zamówienia potrawy; nie opisujemy receptur potrawy ani sposobu ich wykonania! menu powinno być opisane max. na dwóch stronach w formacie A4 w szacie graficznej odpowiadającej marce oraz wizerunkowi marketingowemu restauracji, na materiale / papierze, tak jak w obowiązującej karcie menu,
menu przeznaczone do oceny nie musi zawierać cen. jedno z tych dań / potraw powinno być
daniem z kuchni międzynarodowej pozostałe mogą być potrawami kuchni polskiej czy też regionalnej POLSKA AKADEMIA GOŚCINNOŚCI i FUNDACJA PROEDUKACYJNA ? EU REG.NR / KRS 0000215176 PL / 31-137 KRAKÓW , UL SIEMIRADZKIEGO 17/1 ;TEL/FAX. +48 / 12 633 62 20 www.hospitalityroyal.com ; info@hospitalityroyal.com
Wszelkie dodatkowe informacje uzyskają Państwo pod numerem telefonu: 0 601 594 450 (Zbigniew Kowalski).
Z nominowanymi do rekomendacji kuchmistrzami przeprowadzone będą krótkie spotkania na stoisku w dn. 05.12.2009. Laureaci otrzymają w dn. 06.12.2009 imienne okolicznościowe szyldy – certyfikaty:
za Koncert Smaków EXPO Kulinaria 2009 dla kuchmistrza z Restauracji podpisane i ostemplowane przez Akademię Kulinarną – Kurta Schellera oraz Polską Akademię Gościnności – Zbigniewa Kowalskiego i dyrekcję EXPO Kulinaria. Przewidywane jest wydanie / wręczenie 10 rekomendacji dla
kuchmistrza i restauracji. –
w przypadku dostawców:
jury (w składzie j.w.) oceniać będzie układ, podział, formułę zamawiania, dostawy oraz terminy, jak i informacje wspomagające – wyjaśniające POLSKA AKADEMIA GOŚCINNOŚCI FUNDACJA PROEDUKACYJNA EU REG.NR / KRS 0000215176 PL / 31-137 KRAKÓW , UL SIEMIRADZKIEGO 17/1 -TEL/FAX. +48 / 12 633 62 20 www.hospitalityroyal.com – info@hospitalityroyal.com
kuchmistrzom jakość oraz zastosowanie ofertowych produktów i półproduktów, → oferta – katalog przeznaczony do oceny nie musi zawierać cen. W pierwszym dniu wystawy jury spotka się z nominowanymi dostawcami na ich stoisku (będzie więc okazja do wykonania zdjęcia z członkami jury).
w przypadku szkół:
szkoły nie muszą być wystawcą podczas EXPO Kulinaria 2009,
mogą jednak uzyskać nominację za koncertową kartę menu, opracowaną
przez uczniów / studentów wraz z nauczycielami zawodu:
Prestiżowy Certyfikat dla Uczniów / Zespołu ze Szkoły Ten certyfikat, jak i pozostałe zostaną wręczone w dniu 06.12.2009 o godz. 12:00.
Uwaga: Wszelkie zapytania, co do formy i meritum dokumentów konkursowych, podlegających merytorycznej ocenie jury, prosimy kierować do Pana Zbigniewa Kowalskiego (Polska Akademia Gościnności): 0 601 594 450.