Festiwal Kuchni Dworskiej – zakwalifikowani

Opublikowano: 09-02-2015

Organizatorzy: Waldemar Hołówka – Holson Group , Zamek Dubiecko – Janusz Pyra wraz z przedstawicielami Fundacji Klubu Szefów Kuchni – Jerzym Pasikowskim, Wiesławem Boberem, Mirkiem Drewniakiem, zapraszają na nową odsłonę Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej.

IMG_5479

Organizatorzy Festiwalu serdecznie dziękują za tak olbrzymie zainteresowanie konkursem i nadesłanie tak dużej liczby zgłoszeń !

Komisja weryfikacyjna zakwalifikowała n/w zespoły ;

Lista uczestników zakwalifikowanych do Konkursu kulinarnego pn. „Kuchnia Dworska z historią w tle – Wielkie Łowy” w dniu 21.03.2015

 

  1. Mariusz Śliwiński , Adrian Legler  – Windsor Hotel  & Conference Center Jachranka
  2. Agata Kubik , Maciej Gołdyn –  Zamek Krasiczyn
  3. Krzysztof Szymczyszyn ,  Łukasz Karnasiewicz  –  Dwór Kombornia RSF Sp. Z. o.o
  4. Przemysław Żurek , Patryk Mach  – Hotel Blue Diamond Active Spa **** Rzeszów
  5. Yaroslav Humeniuk , Andrii  Slonopas –   Lemberg Graf  Lwów
  6. Teresa Maksymiec , Janina Krystyna Stelmach – Uzdrowisko Horyniec  Sp. Z.o.o
  7. Dariusz Kuduk, Sebastian Stachura  – Hotel Grand Sal**** Wieliczka
  8. Andrzej Serafin,  Łukasz Franczyk  – Hotel SPA Laskowo  Katarzyna Pokorska
  9. Łukasz Grabowski, Krzysztof Mela   Hotel Fabryka  Wełny****  Pabianice

PROGRAM FESTIWALU

20-03-2015

  • Godziny popołudniowo – wieczorne przyjazd uczestników, Jury,  zakwaterowanie.

Godzina 19.00

  • Odprawa ekip kulinarnych z JURY

Godzina 20.30

  • Wspólna kolacja

 

21-03-2015

Godz.  07.00 do 09.30

  • Śniadanie

Godz. 09.00

  • Otwarcie I  Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej
  • „Jarmark Myśliwski” – wystawa trofeów myśliwskich, pokazy mody myśliwskiej, degustacje wyrobów z dziczyzny i nalewek.
  • Prelekcja – Co wiemy o dziczyźnie? Rola dziczyzny w żywieniu człowieka , promocja polskiej dziczyzny.
  • Prelekcja – Co powinniśmy wiedzieć o podkarpackiej wołowinie i dlaczego?
  • Prelekcja – o wykorzystaniu derenia podkarpackiego na przestrzeni wieków.
  • Pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej – Live cooking w wykonaniu znanych Mistrzów sztuki kulinarnej i amatorów – myśliwych.

Godz. 10.00 do 16.00

  • Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów  pn. „Kuchnia Dworska z historią w tle pn. „Wielkie Łowy”

-Przekąska – ptactwo /pióro /

-Danie główne – „gróby zwierz”

Godzina 18.30

  • Uroczysta Gala – ogłoszenie wyników
  • BANKIET

22-03-2015

Godzina 07.00 do 10.00

Śniadanie

Wyjazd uczestników Festiwalu

Już wkrótce, 21 marca 2015 roku w Zamku Dubiecko odbędzie się I Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej im. Hanny Szymanderskiej oraz I Edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej.

konkurs.dziczyzna

  • „Jarmark myśliwski”– wystawa trofeów myśliwskich, pokazy mody myśliwskiej, degustacje wyrobów z dziczyzny i nalewek.
  • Prelekcja – co wiemy o dziczyźnie ? Rola dziczyzny w żywieniu człowieka, promocja polskiej dziczyzny !
  • Prelekcja – co powinniśmy wiedzieć o podkarpackiej wołowinie i dlaczego?
  • Pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej  – Live cooking w wykonaniu znanych Mistrzów sztuki kulinarnej i amatorów – myśliwych.
  • Konkurs Kulinarny dla szkół – dla młodych adeptów sztuki kulinarnej

pn. „Poznajemy podkarpacką wołowinę”

  • Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów pn. „Kuchnia dworska z historią w tle  „Wielkie łowy”

– przekąska – ptactwo /pióro/

– danie główne – gruby zwierz

Przewodniczący Komisji sędziowskiej konkursów kulinarnych – Jerzy Pasikowski.

Festiwal ma celu szeroko pojętą edukację dotyczącą początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, pałacach czy w zamkach, będzie  pokazem sztuki kulinarnej prezentowanej przez przedstawicieli obiektów gastronomicznych z Polski, mającym na celu powrót do tradycji  i wykwintności dań szlachecko – magnackich ściśle związanych  z tradycjami kuchni myśliwskiej oraz promowanie podkarpackiej wołowiny.

Konkurs będzie cykliczny i odbywać się będzie corocznie przed Świętami Wielkanocnymi w  Zamku Dubiecko. Ma charakter prestiżowej imprezy, gdzie przedstawiciele obiektów gastronomicznych będą mieli możliwość zaprezentowania się, przedstawiając polskie tradycje kulinarne oraz znaną w świecie polską gościnność.

Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów pretenduje do elimancji  w Kulinarnym Pucharze Polski ! podczas konkursu będą obecni obserwatorzy – przedstawiciele organizatora KPP .

Atrakcją wieczoru będzie uroczysta Gala połączona z degustacją dań kuchni myśliwskiej i podkarpackiej wołowiny, w której wezmą udział zaproszeni Goście znani ze świata biznesu, polityki, mediów i kultury.

Przewidywane nagrody:

Za zajęcie I miejsca:

– Statuetka

– Dyplom

– Czek o wartości  5 000 zł

– nagrody od Sponsorów

 

Za zajęcie II miejsca:

– Statuetka

– Dyplom

– Czek o wartości  3000 zł

– nagrody od Sponsorów

 

Za zajęcie III miejsca:

– Statuetka

– Dyplom

– Czek o wartości  2000 zł

– Pozostałe nagrody od Sponsorów

REGULAMIN do pobrania

ARKUSZ ZGŁOSZENIOWY WERSJA ELEKTRONICZNA do pobrania

ARKUSZ ZGŁOSZENIOWY DANIE GŁÓWNE do pobrania

ARKUSZ ZGŁOSZENIOWY PRZEKĄSKA do pobrania

Serdecznie zapraszamy sponsorów do udziału i współorganizowania Festiwalu, który odbędzie się 21.03.2015 r. na terenie Zespołu Zamkowo – Parkowego w Dubiecku. Zapraszamy przede wszystkim kucharzy, którzy reprezentują obiekty gastronomiczne, do udziału w konkursie kulinarnym.

Dodatkowe informacje dotyczące konkursu zawarte są w regulaminie konkursu.

Serdecznie zapraszamy na naszą stronę internetową:

www.fundacja-ksk.pl

www.zamek.dubiecko.com

 

Czekamy na zgłoszenia –  o udziale decyduje kolejność nadsyłanych formularzy zgłoszeniowych !

Wsparcie merytoryczne: Fundacja – Klub Szefów Kuchni www.fundacja-ksk.pl

 

Kontakt :

Waldemar Hołówka –  Fundacja Klub Szefów Kuchni – 609 548 355

HOLSON GROUP

Email:  w.holowka@holsongroup.eu

 

Janusz Pyra – Fundacja Klubu Szefów Kuchni – 602 392 274

Email: januszpyra@dubiecko.com