Festiwal Kuchni Dworskiej – zakwalifikowani
Opublikowano: 09-02-2015
Organizatorzy: Waldemar Hołówka – Holson Group , Zamek Dubiecko – Janusz Pyra wraz z przedstawicielami Fundacji Klubu Szefów Kuchni – Jerzym Pasikowskim, Wiesławem Boberem, Mirkiem Drewniakiem, zapraszają na nową odsłonę Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej.
Organizatorzy Festiwalu serdecznie dziękują za tak olbrzymie zainteresowanie konkursem i nadesłanie tak dużej liczby zgłoszeń !
Komisja weryfikacyjna zakwalifikowała n/w zespoły ;
Lista uczestników zakwalifikowanych do Konkursu kulinarnego pn. „Kuchnia Dworska z historią w tle – Wielkie Łowy” w dniu 21.03.2015
- Mariusz Śliwiński , Adrian Legler – Windsor Hotel & Conference Center Jachranka
- Agata Kubik , Maciej Gołdyn – Zamek Krasiczyn
- Krzysztof Szymczyszyn , Łukasz Karnasiewicz – Dwór Kombornia RSF Sp. Z. o.o
- Przemysław Żurek , Patryk Mach – Hotel Blue Diamond Active Spa **** Rzeszów
- Yaroslav Humeniuk , Andrii Slonopas – Lemberg Graf Lwów
- Teresa Maksymiec , Janina Krystyna Stelmach – Uzdrowisko Horyniec Sp. Z.o.o
- Dariusz Kuduk, Sebastian Stachura – Hotel Grand Sal**** Wieliczka
- Andrzej Serafin, Łukasz Franczyk – Hotel SPA Laskowo Katarzyna Pokorska
- Łukasz Grabowski, Krzysztof Mela Hotel Fabryka Wełny**** Pabianice
PROGRAM FESTIWALU
20-03-2015
- Godziny popołudniowo – wieczorne przyjazd uczestników, Jury, zakwaterowanie.
Godzina 19.00
- Odprawa ekip kulinarnych z JURY
Godzina 20.30
- Wspólna kolacja
21-03-2015
Godz. 07.00 do 09.30
- Śniadanie
Godz. 09.00
- Otwarcie I Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej
- „Jarmark Myśliwski” – wystawa trofeów myśliwskich, pokazy mody myśliwskiej, degustacje wyrobów z dziczyzny i nalewek.
- Prelekcja – Co wiemy o dziczyźnie? Rola dziczyzny w żywieniu człowieka , promocja polskiej dziczyzny.
- Prelekcja – Co powinniśmy wiedzieć o podkarpackiej wołowinie i dlaczego?
- Prelekcja – o wykorzystaniu derenia podkarpackiego na przestrzeni wieków.
- Pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej – Live cooking w wykonaniu znanych Mistrzów sztuki kulinarnej i amatorów – myśliwych.
Godz. 10.00 do 16.00
- Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów pn. „Kuchnia Dworska z historią w tle pn. „Wielkie Łowy”
-Przekąska – ptactwo /pióro /
-Danie główne – „gróby zwierz”
Godzina 18.30
- Uroczysta Gala – ogłoszenie wyników
- BANKIET
22-03-2015
Godzina 07.00 do 10.00
Śniadanie
Wyjazd uczestników Festiwalu
Już wkrótce, 21 marca 2015 roku w Zamku Dubiecko odbędzie się I Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej im. Hanny Szymanderskiej oraz I Edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej.
- „Jarmark myśliwski”– wystawa trofeów myśliwskich, pokazy mody myśliwskiej, degustacje wyrobów z dziczyzny i nalewek.
- Prelekcja – co wiemy o dziczyźnie ? Rola dziczyzny w żywieniu człowieka, promocja polskiej dziczyzny !
- Prelekcja – co powinniśmy wiedzieć o podkarpackiej wołowinie i dlaczego?
- Pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej – Live cooking w wykonaniu znanych Mistrzów sztuki kulinarnej i amatorów – myśliwych.
- Konkurs Kulinarny dla szkół – dla młodych adeptów sztuki kulinarnej
pn. „Poznajemy podkarpacką wołowinę”
- Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów pn. „Kuchnia dworska z historią w tle „Wielkie łowy”
– przekąska – ptactwo /pióro/
– danie główne – gruby zwierz
Przewodniczący Komisji sędziowskiej konkursów kulinarnych – Jerzy Pasikowski.
Festiwal ma celu szeroko pojętą edukację dotyczącą początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, pałacach czy w zamkach, będzie pokazem sztuki kulinarnej prezentowanej przez przedstawicieli obiektów gastronomicznych z Polski, mającym na celu powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko – magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej oraz promowanie podkarpackiej wołowiny.
Konkurs będzie cykliczny i odbywać się będzie corocznie przed Świętami Wielkanocnymi w Zamku Dubiecko. Ma charakter prestiżowej imprezy, gdzie przedstawiciele obiektów gastronomicznych będą mieli możliwość zaprezentowania się, przedstawiając polskie tradycje kulinarne oraz znaną w świecie polską gościnność.
Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów pretenduje do elimancji w Kulinarnym Pucharze Polski ! podczas konkursu będą obecni obserwatorzy – przedstawiciele organizatora KPP .
Atrakcją wieczoru będzie uroczysta Gala połączona z degustacją dań kuchni myśliwskiej i podkarpackiej wołowiny, w której wezmą udział zaproszeni Goście znani ze świata biznesu, polityki, mediów i kultury.
Przewidywane nagrody:
Za zajęcie I miejsca:
– Statuetka
– Dyplom
– Czek o wartości 5 000 zł
– nagrody od Sponsorów
Za zajęcie II miejsca:
– Statuetka
– Dyplom
– Czek o wartości 3000 zł
– nagrody od Sponsorów
Za zajęcie III miejsca:
– Statuetka
– Dyplom
– Czek o wartości 2000 zł
– Pozostałe nagrody od Sponsorów
ARKUSZ ZGŁOSZENIOWY WERSJA ELEKTRONICZNA do pobrania
ARKUSZ ZGŁOSZENIOWY DANIE GŁÓWNE do pobrania
ARKUSZ ZGŁOSZENIOWY PRZEKĄSKA do pobrania
Serdecznie zapraszamy sponsorów do udziału i współorganizowania Festiwalu, który odbędzie się 21.03.2015 r. na terenie Zespołu Zamkowo – Parkowego w Dubiecku. Zapraszamy przede wszystkim kucharzy, którzy reprezentują obiekty gastronomiczne, do udziału w konkursie kulinarnym.
Dodatkowe informacje dotyczące konkursu zawarte są w regulaminie konkursu.
Serdecznie zapraszamy na naszą stronę internetową:
Czekamy na zgłoszenia – o udziale decyduje kolejność nadsyłanych formularzy zgłoszeniowych !
Wsparcie merytoryczne: Fundacja – Klub Szefów Kuchni www.fundacja-ksk.pl
Kontakt :
Waldemar Hołówka – Fundacja Klub Szefów Kuchni – 609 548 355
HOLSON GROUP
Email: w.holowka@holsongroup.eu
Janusz Pyra – Fundacja Klubu Szefów Kuchni – 602 392 274
Email: januszpyra@dubiecko.com