Festiwal Kulinarny ?Cieszyńskie Smaki? – aktualny program
Opublikowano: 02-06-2010

W imieniu organizatorów Festiwalu Kulinarnego „Cieszyńskie Smaki” mamy przyjemność zaprosić Państwa do wzięcia udziału w konferencji prasowej towarzyszącej Festiwalowi „Cieszyńskie Smaki”.
Konferencja odbędzie się w dniu 12 czerwca 2010 r. o godz. 10.00 w Ratuszu Miejskim w Cieszynie w Sali Sesyjnej – Cieszyn, ul. Rynek 1 i poświęcona będzie Festiwalowi „Cieszyńskie Smaki”, promocji kuchni cieszyńskiej, jako produktu regionalnego oraz obchodom Jubileuszu 1200 – lecia legendarnego założenia miasta Cieszyn.
Poniżej przedstawiamy listę uczestników konferencji oraz tematykę wystąpień:
1. Burmistrz Miasta Cieszyna dr inż. Bogdan Ficek – „Cieszyn i obchody 1200 – lecia legendarnego założenia miasta”.
2. Kierownik Biura Promocji i Informacji Urzędu Miejskiego w Cieszynie Renata Karpińska – Idea Festiwalu „Cieszyńskie Smaki”. Promocja kuchni cieszyńskiej jako produktu regionalnego.
3. Prezes Stowarzyszenia Euro – Toques Polska Jean Bos – Kuchnia Molekularna. Działania Euro – Toques Polska na rzecz propagowania tradycji i produktów regionalnych. Pokaz „Co cieszyniacy będą jedli za 1200 lat”.
4. Mistrz Kulinarny Robert Sowa – Oczekiwania względem konkursu kulinarnego.
5. Śląska Organizacja Turystyczna: Prezes Zbigniew Zaborowski, Dyrektor Biura Agnieszka Sikorska – Działalność ŚOT. Jak Festiwal „Cieszyńskie Smaki” wpisuje się w działania ŚOT podejmowane dla promocji województwa śląskiego.
6. Wiceprezydent Euro – Toques International , Prezydent Euro – Toques Niemcy P. Wolfgang P. Menge– Jakie działania podejmowane są prze Euro –Toques International i Euro – Toques Niemcy dla promocji kuchni regionalnej i produktów regionalnych wytwarzanych według tradycyjnych receptur w oparciu o naturalne składniki.
7. Ekspert Kulinarny firmy Winterhalter P. Waldemar Hołówka – Kuchnia Staropolska. Pokaz „Co cieszyniacy jedli 1200 lat temu”.
8. Prezes Beskidzkiego Klubu Kulinarnego P. Wiesław Wróblewski – Różnorodność kuchni pogranicza polsko-czeskiego.
9. Projekt Antykwarnia – Krzysztof Dubiński – Bon o nominale 20 PIASTÓW CIESZYŃSKICH.
10. Cieszyńskie Centrum Numizmatyczne Katarzyna Soboszek – Okazjonalne Dukaty lokalne. Prezentacja dukata cieszyńskiego o nominale 7 LESZKÓW.
Festiwal odbędzie się pod patronatem Euro-Toques Polska i Śląskiej Organizacji Turystycznej.
Festiwal Kulinarny „Cieszyńskie Smaki” – program
9.30 – 12.00 – Konkurs kulinarny dla szkół
9.30 – 10.00 – Występ kapeli Torka
10 – 10.30 – 30 minutowy pokaz parzenia kawy w wykonaniu baristów
12.00 – 13.00 – Pokaz Waldemara Hołówki – Kuchnia starodawna czyli co Cieszyniacy jedli 1200 lat temu
13.00 – wręczenie nagród w konkursie kulinarnym dla szkół
13.00 – 17.00 – półgodzinne wejścia kapeli Torka + 30 minutowy pokaz parzenia kawy w wykonaniu baristów
13.00 – 17.00 – Konkurs kulinarny dla profesjonalistów
17.00 – 18.00 – Pokaz Jeana Bos’a – Kuchnia przyszłości czyli co Cieszyniacy będą jedli za 1200 lat
18.00 – 18.30 – Wręczenie nagród; Przemówienie Burmistrza; Przemówienie Prezesa Eurotoques Polska
18.30 – 19.00 – Występ kapeli Torka
Więcej informacji na:
www.cieszyn.pl
www.cieszyn.pl/festiwal
www.1200cieszyn.pl
Organizator: Biuro Promocji i Informacji Urzędu Miejskiego w Cieszynie
Sponsorzy:
Patronat :
Patronat medialny: TVP2, TVP3, TVP Kultura, Gastronomia Polska, Papaja.pl, Newsgastro.pl, Głos Ziemi Cieszyńskiej, Portal OX.PL, Radio 90.