Festiwal Kulinarny ?Cieszyńskie Smaki? – aktualny program

Opublikowano: 02-06-2010

W imieniu organizatorów  Festiwalu Kulinarnego „Cieszyńskie Smaki” mamy przyjemność zaprosić Państwa do wzięcia udziału w konferencji prasowej towarzyszącej Festiwalowi „Cieszyńskie Smaki”.

fest_ciesz_smaki.jpg    cieszyn007.jpg


Konferencja  odbędzie się w dniu 12 czerwca 2010 r. o godz. 10.00 w Ratuszu Miejskim w Cieszynie w Sali Sesyjnej  – Cieszyn, ul. Rynek 1 i poświęcona będzie Festiwalowi „Cieszyńskie Smaki”,  promocji kuchni cieszyńskiej,  jako produktu regionalnego oraz obchodom Jubileuszu 1200 – lecia legendarnego założenia miasta Cieszyn.

Poniżej przedstawiamy listę uczestników konferencji oraz tematykę wystąpień:

1.     Burmistrz Miasta Cieszyna dr inż. Bogdan Ficek – „Cieszyn i obchody 1200 – lecia legendarnego założenia miasta”.

2.    Kierownik Biura Promocji i Informacji Urzędu Miejskiego w Cieszynie  Renata Karpińska –  Idea Festiwalu „Cieszyńskie Smaki”. Promocja kuchni cieszyńskiej jako produktu regionalnego.

3.    Prezes Stowarzyszenia Euro – Toques Polska  Jean Bos – Kuchnia Molekularna. Działania Euro – Toques Polska na rzecz propagowania tradycji i produktów regionalnych. Pokaz „Co cieszyniacy będą jedli za 1200 lat”.

4.    Mistrz Kulinarny Robert Sowa – Oczekiwania względem konkursu kulinarnego.

5.    Śląska Organizacja Turystyczna: Prezes Zbigniew Zaborowski, Dyrektor Biura Agnieszka Sikorska – Działalność ŚOT. Jak Festiwal „Cieszyńskie Smaki” wpisuje się w działania ŚOT podejmowane dla promocji województwa śląskiego.

6.    Wiceprezydent Euro – Toques International , Prezydent Euro – Toques Niemcy P. Wolfgang P. Menge– Jakie działania podejmowane są prze Euro –Toques International i Euro – Toques Niemcy dla promocji kuchni regionalnej i produktów regionalnych wytwarzanych według tradycyjnych receptur w oparciu o naturalne składniki.

7.    Ekspert Kulinarny firmy Winterhalter P. Waldemar Hołówka – Kuchnia Staropolska. Pokaz „Co cieszyniacy jedli 1200 lat temu”.

8.    Prezes Beskidzkiego Klubu Kulinarnego P. Wiesław Wróblewski – Różnorodność kuchni pogranicza polsko-czeskiego.

9.    Projekt Antykwarnia – Krzysztof Dubiński – Bon o nominale 20 PIASTÓW CIESZYŃSKICH.

10.    Cieszyńskie Centrum Numizmatyczne Katarzyna  Soboszek – Okazjonalne Dukaty lokalne. Prezentacja dukata cieszyńskiego o nominale 7 LESZKÓW.

Festiwal odbędzie się pod patronatem Euro-Toques Polska i Śląskiej Organizacji Turystycznej.

Festiwal Kulinarny „Cieszyńskie Smaki” – program

9.30 – 12.00 – Konkurs kulinarny dla szkół

9.30 – 10.00 – Występ kapeli Torka

10 – 10.30 – 30 minutowy pokaz parzenia kawy w wykonaniu baristów

12.00 – 13.00 – Pokaz Waldemara Hołówki – Kuchnia starodawna czyli co Cieszyniacy jedli 1200 lat temu

13.00 – wręczenie nagród w konkursie kulinarnym dla szkół

13.00 – 17.00 – półgodzinne wejścia kapeli Torka + 30 minutowy pokaz parzenia kawy w wykonaniu baristów

13.00 – 17.00 – Konkurs kulinarny dla profesjonalistów

17.00 – 18.00 – Pokaz Jeana Bos’a – Kuchnia przyszłości czyli co Cieszyniacy będą jedli za 1200 lat

18.00 – 18.30 – Wręczenie nagród; Przemówienie Burmistrza; Przemówienie Prezesa Eurotoques Polska

18.30 – 19.00 – Występ kapeli Torka

Więcej informacji na:

www.cieszyn.pl

www.cieszyn.pl/festiwal

www.1200cieszyn.pl

Organizator: Biuro Promocji i Informacji Urzędu Miejskiego w Cieszynie

       

           cieszyn001.jpg               

Sponsorzy:

mirometr002.jpg

eurospar003.jpg

 

Patronat :

         

eut004.jpg                    sot005.jpg           

Patronat medialny: TVP2, TVP3, TVP Kultura, Gastronomia Polska, Papaja.pl, Newsgastro.pl, Głos Ziemi Cieszyńskiej, Portal OX.PL, Radio 90.