Festiwal Smaku Gruczno 2010

Opublikowano: 17-05-2010

festiwal_smaku002.jpg

Akademia Molekularna Jeana Bos oraz Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły po raz kolejny organizują w ramach Festiwalu Smaku, konkurs „TURNIEJ KUCHARZY”. Po raz pierwszy do organizacji Festiwalu włączyło się Europejskie Stowarzyszenia Kucharzy, EURO-TOQUES POLSKA za sprawą którego, zwycięzcy tegorocznego konkursu kulinarnego będą nominowani do Pucharu Polski 2010.

 jeanbos006.jpg              kpk008.jpg           eurotoques004.jpg

Festiwal Smaku to impreza plenerowa, która odbędzie się 21 i 22 sierpnia już po raz V, w urokliwej miejscowości Gruczno, w dolinie Dolnej Wisły, przy ujściu Strugi, która przez lata napędzała młyńskie koło. Obecnie w młynie mieści się główna kwatera Festiwalu. Obok utworzono kolekcję starych pni drzew, ścieżki przyrodnicze. Szpalery drzew i wzgórza odgradzają poszczególne miejsca, tworzą naturalne sceny dla festiwalowych wydarzeń.

Konkurs kulinarny odbędzie się w pierwszym dniu imprezy, 21 sierpnia. Celem głównym Konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej. W tegorocznym konkursie, organizatorzy, jako danie główne wybrali staropolskiego kurczaka kuropatwianego z zieloną nóżką, jako że jest hodowany ekologicznie, posiada znakomite walory smakowe a zagrożony jest wyginięciem jako gatunek. Danie musi być przygotowane według staropolskich przepisów, w nowoczesnej aranżacji, na podstawie znanej nam, najstarszej polskiej książki kucharskiej, która została opracowana i wydana przez Stanisława Czernieckiego w 1682 r., pt. ‘‘COMPENDIUM FERCULORUM’’ w Pałacu Wilanowskim.

W Konkursie uczestniczyć będzie 12 dwuosobowych zespołów Kucharzy wyłonionych w drodze eliminacji z nadesłanych zgłoszeń.

W trakcie dwudniowej imprezy odbędą się przeróżne pokazy mistrzów kulinarnych.

Ponadto odbędą się pokazy lokalne odmienności miodów, wędlin, nalewek czy powideł, ekspozycja oraz degustacja współczesnych serowarów polskich, alejka polskiego wina, rękodzieło, wydarzenia teatralne, występy artystów muzyki folk, pokazy psów pasterskich, wypas owiec, pracy koni pociągowych, manewry kawalerii. Nie zabraknie również kawiarenek czy punktów gastronomicznych.

Patronat honorowy: Urząd Marszałkowski, Wojewoda Kujawsko-Pomorski.



Patronat medialny:
Gastrona, Papaja, Poradnik Restauratora, News Gastro, Gastronomia Polska, Gastromaniak, telewizja i gazety lokalne.

To jedyne tej rangi wydarzenie w Polsce rekomendowane przez Slow Food, prestiżową międzynarodową organizację zajmującą się ochroną kultury smaków.

regularmin_grucznie.doc Regulamin

arkusz_danie.doc Arkusz_zgłoszeniowy_danie_głównearkusz_przystawka_2.doc Arkusz_zgłoszeniowy_przystawka

program.doc Program

oswiadczenie.doc Oświadczenie

Kontakt

e-mail: jean.bos@onet.eu

tel. 509 517 227



                                     Z a p r a s z a m y!