Finaliści konkursu na najlepszy przepis

Opublikowano: 29-10-2025

W związku z rozstrzygnięciem Etapu II XIV edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS wyłoniono autorów 10 najlepszych przepisów kulinarnych, którzy zostaną zaproszeni do udziału w Ogólnopolskim Finale Konkursu.

Kilkadziesiąt prac nadesłanych z ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym z całej Polski oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pani Izabelli Byszewskiej, Prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, przedstawicieli Współorganizatorów Konkursu – Pana Łukasza Konika, Pana Jarosława Uścińskiego, Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. 

Zgodnie z regulaminem konkursu komisja dokonała oceny merytorycznej przesłanych prac według następujących kryteriów:

  1. wykorzystanie w przepisach polskich produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS;
  2. znaczenie wykorzystanych polskich produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS;
  3. pomysłowość i kreatywność przepisu;
  4. uzasadnienie wyboru produktów i potraw;
  5. prezentacja potrawy na podstawie zdjęć;
  6. forma przepisu, jasność, precyzyjność.

W wyniku przyznanej punktacji wyłoniono autorów 10 najlepszych przepisów, którzy wezmą udział w Finale XIV edycji Konkursu w dniu 22.11.2025 w Warszawie.

1. Zespół Szkól Centrum Kształcenia Rolniczego w Sypniewie

Uczestnicy: Martyna Fac, Alicja Cegielska

Opiekun: Henryka Drobczyńska

2. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Żarnowcu

Uczestnicy: Justyna Majka, Zuzanna Nowak

Opiekun: Danuta Laskowska

3. Zespól Szkół nr 7 w Tychach

Uczestnik: Amelia Słanek

Opiekun: Karolina Malaga

4. Zespół Szkół Kształcenia Rolniczego w Mieszkowicach

Uczestnicy: Amelia Petryszyn, Karolina Bartos

Opiekun: Izabela Barylska

5. Zespół Szkół nr 6 w Ełku

Uczestnik: Maria Solińska

Opiekun: Anna Korzeń

6. Zespół Szkół nr 6 w Ełku

Uczestnik: Hubert Hyzopski

Opiekun: Anna Korzeń

7. Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi

Uczestnicy: Marlena Wrębiak, Maja Płoszajska

Opiekun: Elżbieta Kurowska

8. Powiatowy Zespół Szkół nr 1 w Koscierzynie

Uczestnicy: Julia Kryszewska, Martyna Augustyniak

Opiekun: Tomasz Grzegorzewicz

9. Zespół Szkół Kształcenia Rolniczego w Widzewie

Uczestnicy: Milena Zakrzewska, Juliusz Antczak

Opiekun: Katarzyna Rojkowska

 10. Zespół Szkół Kształcenia Rolniczego w Widzewie

Uczestnicy: Gabriela Szubert, Hanna Pik

Opiekun: Agata Majkowska