Finaliści konkursu na najlepszy przepis
Opublikowano: 29-10-2025
W związku z rozstrzygnięciem Etapu II XIV edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS wyłoniono autorów 10 najlepszych przepisów kulinarnych, którzy zostaną zaproszeni do udziału w Ogólnopolskim Finale Konkursu.
Kilkadziesiąt prac nadesłanych z ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym z całej Polski oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pani Izabelli Byszewskiej, Prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, przedstawicieli Współorganizatorów Konkursu – Pana Łukasza Konika, Pana Jarosława Uścińskiego, Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Zgodnie z regulaminem konkursu komisja dokonała oceny merytorycznej przesłanych prac według następujących kryteriów:
- wykorzystanie w przepisach polskich produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS;
- znaczenie wykorzystanych polskich produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS;
- pomysłowość i kreatywność przepisu;
- uzasadnienie wyboru produktów i potraw;
- prezentacja potrawy na podstawie zdjęć;
- forma przepisu, jasność, precyzyjność.
W wyniku przyznanej punktacji wyłoniono autorów 10 najlepszych przepisów, którzy wezmą udział w Finale XIV edycji Konkursu w dniu 22.11.2025 w Warszawie.
1. Zespół Szkól Centrum Kształcenia Rolniczego w Sypniewie
Uczestnicy: Martyna Fac, Alicja Cegielska
Opiekun: Henryka Drobczyńska
2. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Żarnowcu
Uczestnicy: Justyna Majka, Zuzanna Nowak
Opiekun: Danuta Laskowska
3. Zespól Szkół nr 7 w Tychach
Uczestnik: Amelia Słanek
Opiekun: Karolina Malaga
4. Zespół Szkół Kształcenia Rolniczego w Mieszkowicach
Uczestnicy: Amelia Petryszyn, Karolina Bartos
Opiekun: Izabela Barylska
5. Zespół Szkół nr 6 w Ełku
Uczestnik: Maria Solińska
Opiekun: Anna Korzeń
6. Zespół Szkół nr 6 w Ełku
Uczestnik: Hubert Hyzopski
Opiekun: Anna Korzeń
7. Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
Uczestnicy: Marlena Wrębiak, Maja Płoszajska
Opiekun: Elżbieta Kurowska
8. Powiatowy Zespół Szkół nr 1 w Koscierzynie
Uczestnicy: Julia Kryszewska, Martyna Augustyniak
Opiekun: Tomasz Grzegorzewicz
9. Zespół Szkół Kształcenia Rolniczego w Widzewie
Uczestnicy: Milena Zakrzewska, Juliusz Antczak
Opiekun: Katarzyna Rojkowska
10. Zespół Szkół Kształcenia Rolniczego w Widzewie
Uczestnicy: Gabriela Szubert, Hanna Pik
Opiekun: Agata Majkowska