Gotowanie na Polanie w Sierpcu

Opublikowano: 29-04-2010

smaki_mazowsza.jpg

W niedzielę 2 maja 2010 roku w godz. 10.00-18.00 w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu odbędzie się "Gotowanie na polanie"- impreza plenerowa o charakterze rekreacyjnym adresowana do miłośników kuchni regionalnej. 

Jej celem jest popularyzowanie tradycji kulinarnych Mazowsza w samym regionie, jak i wśród mieszkańców innych obszarów Polski oraz udokumentowanie występowania, popularności i sposobów przyrządzania tradycyjnych potraw mazowieckich. Impreza będzie miała charakter biesiady.

plakat_sierpc001.jpg

 

Na terenie ekspozycji dla gości odwiedzających skansen otwarte będą wszystkie zagrody oraz kościół, kaplica i wiatrak. Przepięknie wykonane wystawy przybliżą odwiedzającym świat, który jest już tylko wspomnieniem. W zagrodach twórcy zaprezentują swoje umiejętności w pokazach rzemiosła i rękodzieła ludowego: kowalstwa, tkactwa, plecionkarstwa, haftu, papieroplastyki, rzeźby. Prezentowane będą również codzienne zajęcia gospodarskie, takie jak: pranie i maglowanie bielizny, wirowanie śmietany za pomocą centryfugi, ubijanie masła w kierzance.

Głównym punktem programu imprezy będzie konkurs kulinarny „Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka”, który skierowany jest do regionalnych kół gospodyń wiejskich, gospodyń indywidualnych specjalizujących się w potrawach regionalnych oraz producentów produktów tradycyjnych i regionalnych. Konkurs prowadzony będzie w formie degustacji, a potrawy w kategoriach: zupy, potrawy jarskie i półmięsne, potrawy mięsne, przetwory mięsne, przekąski ciepłe i zimne, przetwory warzywne i owocowe, ciasta, napoje, oceniać będzie specjalnie powołane jury. Laureaci konkursu otrzymają dyplomy i upominki.

Gościem specjalnym imprezy będzie Robert Sowa, który wystąpi w charakterze jurora konkursu „Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka” oraz autora potrawy, która przygotowywana będzie w kuchni polowej do degustacji przez uczestników imprezy.

PATRONAT MEDIALNY:

 

rdce003.jpg  gazeta004.jpg

 

Tak było w ubiegłym roku…

   

gotowanie_na_polanie.jpg gotowanie_na_polanie2.jpg

gotowanie_na_polanie3.jpg gotowanie_na_polanie4.jpg

PROGRAM IMPREZY

TEREN EKSPOZYCJI

Godz.: 10.00 – 18.00

– zwiedzanie wystawy „Wielkanoc na Mazowszu” prezentowanej w 10 zagrodach chłopskich reprezentujących wyposażenie od początku XX w. do lat 50–tych XX w

– pokazy codziennych zajęć gospodarskich oraz ludowego rzemiosła i rękodzielnictwa w poszczególnych zagrodach

– przejażdżki konne: bryczką i w siodle

  

POLANA – OGNISKO

Godz.; 10.00 – 18.00 – prezentacja producentów produktów regionalnych i tradycyjnych, degustacja potraw regionalnych

Godz.: 13.00 – powitanie gościa specjalnego imprezy, prezentacja potrawy autorstwa Roberta Sowy

Godz.: 13.00 – 18.00 – degustacja potrawy autorstwa Roberta Sowy przez uczestników imprezy

Godz.: 13.30 – ogłoszenie konkursu kulinarnego „Tradycyjna potrawa mazowiecka” (degustacja potraw konkursowych przez jury)

Godz.: 13.30 – widowisko weselne „Wesele łowickie” w wykonaniu Stowarzyszenia Regionalnego Wsi Urzecze Łowiczanie

Godz.: 15.00 – konkurs kulinarny  ogłoszenie wyników konkursu, rozdanie nagród, losowanie Nagrody Specjalnej Dyrektora Muzeum wśród uczestników imprezy

Godz.: 15.30 – koncert kapeli folk CZERMSZYNA – jednej z najlepszych kapel w Polsce

Godz.: 10.00 – 18.00 – ognisko