Gotowanie na Polanie w Sierpcu
Opublikowano: 29-04-2010


W niedzielę 2 maja 2010 roku w godz. 10.00-18.00 w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu odbędzie się "Gotowanie na polanie"- impreza plenerowa o charakterze rekreacyjnym adresowana do miłośników kuchni regionalnej.
Jej celem jest popularyzowanie tradycji kulinarnych Mazowsza w samym regionie, jak i wśród mieszkańców innych obszarów Polski oraz udokumentowanie występowania, popularności i sposobów przyrządzania tradycyjnych potraw mazowieckich. Impreza będzie miała charakter biesiady.
Na terenie ekspozycji dla gości odwiedzających skansen otwarte będą wszystkie zagrody oraz kościół, kaplica i wiatrak. Przepięknie wykonane wystawy przybliżą odwiedzającym świat, który jest już tylko wspomnieniem. W zagrodach twórcy zaprezentują swoje umiejętności w pokazach rzemiosła i rękodzieła ludowego: kowalstwa, tkactwa, plecionkarstwa, haftu, papieroplastyki, rzeźby. Prezentowane będą również codzienne zajęcia gospodarskie, takie jak: pranie i maglowanie bielizny, wirowanie śmietany za pomocą centryfugi, ubijanie masła w kierzance.
Głównym punktem programu imprezy będzie konkurs kulinarny „Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka”, który skierowany jest do regionalnych kół gospodyń wiejskich, gospodyń indywidualnych specjalizujących się w potrawach regionalnych oraz producentów produktów tradycyjnych i regionalnych. Konkurs prowadzony będzie w formie degustacji, a potrawy w kategoriach: zupy, potrawy jarskie i półmięsne, potrawy mięsne, przetwory mięsne, przekąski ciepłe i zimne, przetwory warzywne i owocowe, ciasta, napoje, oceniać będzie specjalnie powołane jury. Laureaci konkursu otrzymają dyplomy i upominki.
Gościem specjalnym imprezy będzie Robert Sowa, który wystąpi w charakterze jurora konkursu „Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka” oraz autora potrawy, która przygotowywana będzie w kuchni polowej do degustacji przez uczestników imprezy.
PATRONAT MEDIALNY:
Tak było w ubiegłym roku…
PROGRAM IMPREZY
TEREN EKSPOZYCJI
Godz.: 10.00 – 18.00
– zwiedzanie wystawy „Wielkanoc na Mazowszu” prezentowanej w 10 zagrodach chłopskich reprezentujących wyposażenie od początku XX w. do lat 50–tych XX w
– pokazy codziennych zajęć gospodarskich oraz ludowego rzemiosła i rękodzielnictwa w poszczególnych zagrodach
– przejażdżki konne: bryczką i w siodle
POLANA – OGNISKO
Godz.; 10.00 – 18.00 – prezentacja producentów produktów regionalnych i tradycyjnych, degustacja potraw regionalnych
Godz.: 13.00 – powitanie gościa specjalnego imprezy, prezentacja potrawy autorstwa Roberta Sowy
Godz.: 13.00 – 18.00 – degustacja potrawy autorstwa Roberta Sowy przez uczestników imprezy
Godz.: 13.30 – ogłoszenie konkursu kulinarnego „Tradycyjna potrawa mazowiecka” (degustacja potraw konkursowych przez jury)
Godz.: 13.30 – widowisko weselne „Wesele łowickie” w wykonaniu Stowarzyszenia Regionalnego Wsi Urzecze Łowiczanie
Godz.: 15.00 – konkurs kulinarny ogłoszenie wyników konkursu, rozdanie nagród, losowanie Nagrody Specjalnej Dyrektora Muzeum wśród uczestników imprezy
Godz.: 15.30 – koncert kapeli folk CZERMSZYNA – jednej z najlepszych kapel w Polsce
Godz.: 10.00 – 18.00 – ognisko