GĘSINA MISTRZÓW W RESTAURACJACH W CAŁEJ POLSCE

Opublikowano: 10-11-2010

W trzydziestu najlepszych polskich restauracjach, w tym w czterech  lokalach w województwie kujawsko-pomorskim, przez ponad dwa tygodnie  listopada serwowane będą potrawy z gęsiny. Akcja jest częścią  kampanii „Gęsina na św. Marcina", odbywającej się pod patronatem  Urzędu Marszałkowskiego.

gesina_logo003.jpg

W naszym województwie gęsinę będą podawały następujące restauracje:

  * bydgoska „Weranda",

  * inowrocławska „Stara Apteka",

  * włocławski „Młyn",

  * toruński „Hotel Bulwar".

W ramach trwającego od 11 do 28 listopada Święta Młodej Polskiej  Gęsi Owsianej wszystkie restauracje biorące udział w akcji będą  serwowały potrawy z gęsiny kołudzkiej. We wskazanym okresie  zaproszone lokale zobowiązane są do podawania przynajmniej trzech  autorskich dań przyrządzonych na bazie gęsiny. Renoma zaangażowanych  w akcje restauracji jest gwarancją, że z dorodnych gęsi, hodowanych w  naturalnych, wiejskich warunkach powstaną kulinarne arcydzieła, godne  podniebień smakoszy.

 lista_restauracji.pdf Lista_restauracji biorących udział w akcji.pdf