GĘSINA MISTRZÓW W RESTAURACJACH W CAŁEJ POLSCE
Opublikowano: 10-11-2010

W trzydziestu najlepszych polskich restauracjach, w tym w czterech lokalach w województwie kujawsko-pomorskim, przez ponad dwa tygodnie listopada serwowane będą potrawy z gęsiny. Akcja jest częścią kampanii „Gęsina na św. Marcina", odbywającej się pod patronatem Urzędu Marszałkowskiego.
W naszym województwie gęsinę będą podawały następujące restauracje:
* bydgoska „Weranda",
* inowrocławska „Stara Apteka",
* włocławski „Młyn",
* toruński „Hotel Bulwar".
W ramach trwającego od 11 do 28 listopada Święta Młodej Polskiej Gęsi Owsianej wszystkie restauracje biorące udział w akcji będą serwowały potrawy z gęsiny kołudzkiej. We wskazanym okresie zaproszone lokale zobowiązane są do podawania przynajmniej trzech autorskich dań przyrządzonych na bazie gęsiny. Renoma zaangażowanych w akcje restauracji jest gwarancją, że z dorodnych gęsi, hodowanych w naturalnych, wiejskich warunkach powstaną kulinarne arcydzieła, godne podniebień smakoszy.