Gęsina na warsztatach kucharskich w Dolinie Dolnej Wisły

Opublikowano: 05-11-2010

gesina_logo003.jpgRusza dziesiąta edycja Warsztatów Umiejętności Kulinarnych pod hasłem "Gęsina – polskie tradycje podawania drobiu". Impreza odbędzie się w Chełmnie oraz Grucznie  i jest częścią akcji Urzędu Marszałkowskiego "Gęsina na świętego Marcina. Zapraszamy wszystkich chętnych do udziału w pokazach przygotowywania potraw z gęsiny.

Gęś od lat jest hitem eksportowym, ale praktycznie zniknęła z polskich stołów. Dlatego też niezwykle ważne staje się zaprezentowanie rozmaitych technik przygotowania potraw z gęsiny i gęsich podrobów oraz jaj. W tym celu organizowane są warsztaty kulinarne przeznaczone dla szefów regionalnych restauracji oraz właścicieli gospodarstw agroturystycznych w Dolinie Dolnej Wisły.

– W sobotę (6 listopada) warsztaty będą się odbywały w holu chełmińskiego kina Rondo, natomiast w niedzielę (7 listopada) w restauracji Centralna. Zarówno pierwszego, jak i drugiego dnia warsztaty rozpoczną się o godz. 10– mówi Marek Główczyński.Zapraszam wszystkich zainteresowanych, którzy chcą zobaczyć i zapoznać się ze sposobami przyrządzania gęsiny.

W pierwszym dniu warsztatów kursanci będą mieli szansę zapoznać się z tradycyjnymi przepisami na gęsinę oraz posmakować mięsa różnych odmian. Na dzień kolejny zaplanowano prezentację poszczególnych technik przygotowania gęsiny oraz odmienności w jej przyprawianiu w poszczególnych kulturach.

Tegoroczną edycję poprowadzą Eugeniusz Mientkiewicz – menadżer Roberta Makłowicza, propagator smaków, niezależny dziennikarz, współpomysłodawca warsztatów kulinarnych w Grucznie; Zbigniew Kmieć – dziennikarz magazynów kulinarnych, twórca oryginalnych przepisów, współpomysłodawca warsztatów kulinarnych oraz Maciej Biernacki.

Organizatorami warsztatów jest Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły oraz Slow Food Polska Conviuvium Gruczno.

Impreza będzie trwała od 6 do 8 listopada. Pierwsze dwa dni warsztatów, obejmujące zajęcia praktyczne, odbędą się w Chełmnie. Trzeciego dnia zaplanowano objazd gospodarstw hodujących gęsi różnych ras.



Warsztaty sfinansował Urząd Marszałkowski z budżetu Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

program_warsztatow_umiejetnosci_kulinarnych.doc Program_Warsztatów_Umiejętności_Kulinarnych.doc