HUBERTUS SPALSKI
Opublikowano: 20-09-2011

Hubertus Spalski odbywa się corocznie w Spale w drugiej połowie października. Komitet Organizacyjny pragnie nawiązywać do tradycji hubertowskiej zainaugurowanej w 1930 r. przez Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej Ignacego Mościckiego.
Historia polowań w lasach spalskich jest oczywiście o wiele dłuższa. W dawnej Puszczy Spalskiej polowali polscy królowie i rosyjscy carowie. To tutaj rycerze Kazimierza Wielkiego z pobliskiego zamku królewskiego w Inowłodzu urządzali wielkie łowy. Tutaj też uzupełniały aprowizację wojska Władysława Jagiełły ciągnące pod Grunwald.
Jesteśmy zaszczyceni mogąc dziś kultywować te wspaniałe tradycje. Od 12 lat organizujemy święto myśliwych, jeźdźców i miłośników szlachetnej sztuki kulinarnej, w której dziczyzna wraz z całym bogactwem owoców runa leśnego jest wspaniałym zwieńczeniem trudów polowania i konnych gonitw.
Na całość naszego spotkania w spalskiej kniei składają się:
– Wielkie Spalskie Łowy – gdzie kwiat myślistwa odbywa największe w Polsce polowanie w którym bierze udział ponad 200 myśliwych z kraju i z zagranicy.
– Rodzinny Piknik Jeżdziecki – przybywają tu jeżdżcy i konie ze wszystkich zakątków kraju, rywalizując w tradycyjnych pogoniach za lisem i bawiąc się w rodzinnej atmosferze.
-Spalski Festiwal Kulinarny „ Oswajamy Dziczyznę” – łączy w sobie zarówno jeźdźców, myśliwych oraz kucharzy, a przede wszystkim znawców dobrej kuchni, mistrzów sztuki kulinarnej oraz wspaniałe osobistości ze świata kultury i sportu. W ramach festiwalu organizujemy prestiżowe konkursy kulinarne oraz konkurs nalewek myśliwskich.
Zaproszenie
Zapraszamy do Spały w dniach 15 i 16 października 2011 na
XII edycję Hubertusa Spalskiego
oraz na
Spalski Festiwal Kulinarny
Oswajamy Dziczyznę
Na Festiwal złożą się w tym roku
*Konkurs Profesjonalistów *Konkurs Nalewek
* Konkurs Pasjonatów *Spalskie Slow Food
* Konkurs Młodych Talentów *Wielkie Spalskie Kulinaria
Nowości tegorocznego festiwalu:
Konkurs Młodych Talentów
W którym uczniowie szkół gastronomicznych, przyszli adepci sztuki gotowania, staną w szranki o miano mistrza kuchni myśliwskiej. Wszystko będzie się odbywać pod czujnym okiem profesorów i zawodowych mistrzów kuchni.
Spalskie Slow Food
W trakcie festiwalu odbędzie się inauguracyjne spotkanie Spalskiego Convivium Slow Food.
Będziecie mieli Państwo możliwość skosztowania a także nabycia unikatowych wyrobów wytwarzanych przed wytwórców Slow Food, oraz zapisania się do tej zacnej organizacji.
Wielkie Spalskie Kulinaria
W trakcie których Wspólne Upieczemy Dzika oraz ugotujemy Spalskie Ragout z Borowikami, następnie potrawy te zostaną wydane dla 3 tysięcy osób.
- Konkurs Pasjonatów odbywał się będzie tradycyjnie na scenie w centrum Spały w dniu 15 października 2011 r.
- Konkursy profesjonalne oraz spotkanie Slow Food odbędą się w gościnnych progach Hotelu Prezydent w Spale
w dniu 16 października 2011 r.
Zapraszamy do udziału w konkursach kucharzy, zarówno zawodowych jak i amatorów.
Zapraszamy do konkursu twórców tradycyjnych nalewek. Zapraszamy wreszcie publiczność do degustowania tych wszystkich wspaniałości.
Dzięki naszym sponsorom ufundowaliśmy wspaniałe nagrody dla zwycięzców konkursów. Główna nagroda ufundowana przez Dyrektora Generalnego Lasów Państwowych dla zwycięskiego zespołu w Konkursie Profesjonalistów wynosi 4.000 zł.
Ugotujemy oryginalne dania kuchni myśliwskiej oraz regionalnej dla uraczenia naszych, mamy nadzieję, licznych gości.
Zapewniamy, że na tegorocznym Hubertusie Spalskim każdy będzie miał okazję skosztować szlachetnych specjałów , przewidujemy liczne degustacje potraw oraz napitków myśliwskich.
Wszystkich chętnych do udziału w konkursach zapraszamy do zgłaszania się za pomocą formularzy zamieszczonych na stronach
www.hubertusspalski.pl oraz www.provincja.pl
Bliższych informacji udzieli Państwu
Krzysztof Lechowski