II Festiwal Serów farmerskich i Tradycyjnych

Opublikowano: 04-05-2012

Zapraszamy serdecznie na drugą edycję Festiwalu Serów Farmerskich i Tradycyjnych „Czas na ser” do Lidzbarka Warmińskiego. Pierwszy festiwal pod nieco inną nazwą odbył się w dniach 7-9 czerwca 2011 roku i zyskał pozytywną opinie zarówno wśród wystawców jak i zwiedzających.
czas_na_ser
Jest to jedyne w Polsce wydarzenie służące przede wszystkim odbudowie i rozwojowi tradycji serowarskiej, odzyskaniu „utraconych smaków” i jest promowane jako miejsce spotkań i wzajemnej edukacji małych tradycyjnych producentów i entuzjastów serowych smaków, miejsce integracji całego środowiska miłośników tradycyjnych serów. Ma budować pozytywny wizerunek i doceniać wysiłek małych wytwórców. Festiwal nie jest imprezą komercyjną i ma służyć mobilizacji lokalnej społeczności przy społecznej realizacji przedsięwzięcia.
W piątkowe popołudnie odbędzie się sesja dydaktyczna z udziałem specjalistów francuskich, przeznaczona dla profesjonalistów, poświęcona problemom serowarstwa farmerskiego w Europie i Polsce. Wieczorem, na uroczystej kolacji zostaną wręczone dyplomy za wyróżnione sery zgłoszone do konkursu.
Nie zabraknie atrakcji dla zwiedzających w sobotę i w niedzielę. Na festiwalowym jarmarku będzie można degustować i zakupić sery produkowane własnoręcznie przez producentów z całej Polski, wyprodukowane przede wszystkim z własnego, świeżego i surowego mleka krowiego, koziego i owczego dojrzewające w naturalny sposób.
Będzie też możliwość kupienia kilku farmerskich serów z Francji i tradycyjnego chleba.
Na warsztatach smaku i pogadankach kulinarnych będzie można poznać i skosztować trudno dostępnych w Polsce serów szwajcarskich i francuskich lub dowiedzieć się jak wykorzystać ser w kuchni, czy zrobić w domu smaczny, naturalny jogurt.
W „Strefie smakosza” będzie można zamówić talerz serów popijając domowym, niepasteryzowanym piwem lub polskim winem. Przez cały czas trwania festiwalu. chętnym będzie serwowana specjalna festiwalowa zupa serowa.
Dzieci znajdą rozrywkę w specjalnie uruchomionym parku zabaw i będą mogły obejrzeć w zagrodach żywe zwierzęta dające mleko.
Slowfoodowy nastrój podkreśli łagodna oprawa muzyczna i komentarz na żywo.
Organizatorem festiwalu serów jest Miasto Lidzbark Warmiński, z udziałem Hotelu Krasicki i wsparciem firmy Agrovis. Pomysł i merytoryczne opracowanie festiwalu jest zasługą członków Convivium Slow Food®Varmia. Patronat Honorowy objął Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego.
Niech slowfoodowy ślimak doprowadzi wszystkich amatorów serowych smaków do Lidzbarka Warmińskiego 1-3 czerwca 2012 roku !
www.czasnaser.pl
PROGRAM FESTIWALU
Piątek, 1 czerwca, Hotel Krasicki****, formuła zamknięta
11.00-14.00 Obrady Komisji Konkursowej, sala Dantyszek Hotel Krasicki****
14.30 – 19:00 Sympozjum serowarskie „Czas na Ser” skierowane do małych wytwórców i pasjonatów serów tradycyjnych, sala Dantyszek Hotel Krasicki****
14.45 Prezentacja linii serów tradycyjnych „Old Poland” – przedstawiciel firmy Spomlek
15.10 Jak działa mleczarstwo farmerskie we Francji – Jean-Francois Clément „ACTILAIT”,
szef laboratorium analizy sensorycznej produktów żywnościowych
15.40 Najważniejsze problemy technologiczne farmerskich producentów sera we Francji –
André Coquard, właściciel firmy „Ets Coquard” obsługującej kilka tysięcy farm
serowarskich we Francji
16.10 Przyszłość serowarstwa farmerskiego w Europie. Mirosław Sienkiewicz, lider
Convivium Varmia Slow Food. Raport z IV Kongresu Europejskiej Sieci Farmerskich Producentów Sera.
17.00 Laboratorium Smaku – Prezentacja i komentowana degustacja serów francuskich.
Prowadzenie: J.P. Clément, A. Coquard, M.Sienkiewicz
20.30 Uroczysta kolacja – Restauracja Hotelu Krasicki**** Ogłoszenie wyników konkursu na najlepszy ser festiwalu oraz wręczenie dyplomów
Sobota, 2 czerwca, dziedziniec Hotelu Krasicki**** formuła otwarta dla publiczności WSTĘP WOLNY
09.00 Oficjalne otwarcie festiwalu „Czas na Ser”
 otwarcie stoisk serowarskich: degustacja i sprzedaż serów
 miasteczko zabaw dla dzieci z konkursami i nagrodami, program artystyczny
 zagrody z żywymi zwierzętami dającymi mleko
 degustacja festiwalowej zupy serowej w ogródku hotelowym
 namiot „Strefa Smakosza”, a w nim talerz serów w towarzystwie
 polskich piw niepasteryzowanych i polskich win
10.30 – 17:00 Warsztat smaku – sala Kopernik Hotel Krasicki**** (płatne w biurze festiwalu)
 10:30 Sery farmerskie ze Szwajcarii
 11.30 Jak zrobić smaczny i zdrowy jogurt w domu?
 12.30 Jak wykorzystać ser w kuchni?
 14.00 Sery farmerskie z Francji
 16.00 Jak zrobić smaczny i zdrowy jogurt w domu?
Niedziela, 3 czerwca, dziedziniec Hotelu Krasicki****
formuła otwarta dla publiczności WSTĘP WOLNY
09.00 Otwarcie stoisk z degustacją i sprzedażą serów (program jak w sobotę)
10.30-15:00 Warsztat smaku – sala Kopernik Hotel Krasicki****
 10:30 Sery farmerskie ze Szwajcarii
 11.30 Jak zrobić smaczny i zdrowy jogurt w domu?
 13.00 Sery farmerskie z Francji
 14.00 Jak wykorzystać ser w kuchni?
15.00 Zakończenie festiwalu
ser.logotypy