II Konkurs Kulinarny Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś
Opublikowano: 04-03-2010

28-30 maja 2010 roku II edycja
Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś
Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord. Współorganizatorem Konkursu jest Hotel *** – Zamek w Pułtusku Stowarzyszenie "Wspólnota Polska" Dom Polonii z Szefem Kuchni Krzysztofem Sutkowskim.Wsparcie merytoryczne nad Konkursem objęło Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Konkurs odbędzie się przy wsparciu medialnym TVP-1 program „Kawa czy herbata”.Patronat honorowy nad konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.Sponsorem Głównym Konkursu jest Firma Lazur.
ZAPROSZENIE DO KONKURSU
Konkurs skierowany jest do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych.
Cel Konkursu Kulinarnego:
Propagowanie polskiej sztuki kulinarnej
Łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością
Promowanie producentów polskiej żywności
W rywalizacji o puchar „Złotej Korony” dla najlepszego dania Kuchni Polskiej udział weźmie 12 dwuosobowych profesjonalnych ekip kucharskich oraz 8 dwuosobowych ekip uczniów szkół gastronomicznych.
Konkurs odbędzie się:
29 maja 2010 roku na podzamczu Hotelu *** Zamek w Pułtusku-Dom Polonii w kategoriach :
KUCHARZE PROFESJONALNI
UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH
arkusz_zgloszeniowy_profesjonalisci.doc
arkusz_zgloszeniowy_uczniowie.doc
regulamin_uczniowie.doc
regulamin_profesjonalisci.doc
Przedmiotem Konkursu jest :
PRZEKĄSKA ZIMNA LUB CIEPŁA
Ryba lin ( filet ) Firmy „Limito” +dowolny ser pleśniowy Firmy „Lazur”
DANIE GŁÓWNE : pierś z perliczki Firmy "Janex"+ świeże białe szparagi + miód pitny
W sprawach merytorycznych i technicznych prosimy o kontakt z Piotrem Szczygielskim na adres:
szczygielski.piotr@op.pl lub szczygielski.piotr@interia.pl
W ramach imprez dodatkowych odbędą się :
• Finał Konkursu telewidzów „Rodzinne potyczki kulinarne – Polskie danie z rusztu”• Potyczki kulinarne – grillowanie dla aktorów i dziennikarzy
• Konkurs Kulinarny dla motocyklistów z Gold Wing Club of Poland• W ramach programu „Kulinarna Edukacja Dzieci i Młodzieży” – mini turnieje kulinarne
W tegorocznej edycji Konkursu wspólnie z Polską Grupą Carvingową Ponownie wesprzemy Fundację Dzieci Żywionych Inaczej. W ubiegłym roku w wyniku akcji charytatywnej zostały zakupione 3 mini pompy za kwotę ponad 10 tys. PLN
W II edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś" udział zapowiedziało wiele znanych osób ze środowiska dziennikarskiego i artystycznego. Relacja z imprezy zostanie zarejestrowana i wyemitowana w telewizyjnym programie TVP-1 „Kawa czy herbata”. Zwycięzcy konkursów zaproszeni zostaną do programu „Kawa czy herbata”, gdzie wraz z Szefem Kuchni Stefanem Birkiem będą mogli zaprezentować swoje zwycięskie dnie .
Serdecznie zapraszamy
Kapituła
Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego
"Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś"