II Konkurs Kulinarny Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś

Opublikowano: 04-03-2010

polonia.jpg  28-30 maja 2010 roku II  edycja    image003.png

Ogólnopolski   Konkurs   Kulinarny Kuchnia  Polska  Wczoraj  i  Dziś
 

image005.pngimage006.pngimage009.png

Konkurs  nominowany  do  jubileuszowego  X  Kulinarnego  Pucharu  Polski

Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord. Współorganizatorem Konkursu jest Hotel *** – Zamek w Pułtusku Stowarzyszenie "Wspólnota Polska" Dom Polonii z Szefem Kuchni Krzysztofem Sutkowskim.Wsparcie merytoryczne nad Konkursem objęło Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

 

Konkurs odbędzie się przy wsparciu medialnym TVP-1 program „Kawa czy herbata”.Patronat honorowy nad konkursem objął  Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.Sponsorem  Głównym  Konkursu  jest  Firma Lazur.

ZAPROSZENIE   DO   KONKURSU

Konkurs  skierowany  jest  do  kucharzy  profesjonalnych  oraz  uczniów  szkół  gastronomicznych.



Cel  Konkursu  Kulinarnego:

Propagowanie  polskiej  sztuki  kulinarnej

Łączenie  kulinarnych  tradycji  ze  współczesnością

Promowanie  producentów  polskiej  żywności

W  rywalizacji  o  puchar  „Złotej  Korony”  dla  najlepszego  dania  Kuchni  Polskiej  udział  weźmie 12  dwuosobowych  profesjonalnych  ekip  kucharskich oraz 8  dwuosobowych  ekip  uczniów  szkół  gastronomicznych.

Konkurs  odbędzie  się:

29 maja 2010 roku  na  podzamczu  Hotelu ***  Zamek  w  Pułtusku-Dom  Polonii w  kategoriach :

KUCHARZE   PROFESJONALNI

UCZNIOWIE   SZKÓŁ   GASTRONOMICZNYCH

ark_profesjonalisci.doc arkusz_zgloszeniowy_profesjonalisci.doc

ark_uczniowie.doc arkusz_zgloszeniowy_uczniowie.doc

regulamin_uczniowie.doc regulamin_uczniowie.doc

regulamin_prf.doc regulamin_profesjonalisci.doc

Przedmiotem Konkursu jest :

PRZEKĄSKA   ZIMNA   LUB   CIEPŁA

Ryba  lin  ( filet )  Firmy  „Limito”  +dowolny ser  pleśniowy  Firmy  „Lazur”

DANIE   GŁÓWNE : pierś  z  perliczki Firmy "Janex"+ świeże  białe  szparagi + miód  pitny


W sprawach merytorycznych i technicznych prosimy o kontakt z Piotrem Szczygielskim na adres:

szczygielski.piotr@op.pl   lub   szczygielski.piotr@interia.pl

 sponsorzy.jpg


W  ramach  imprez  dodatkowych  odbędą  się :

• Finał  Konkursu  telewidzów  „Rodzinne  potyczki  kulinarne – Polskie  danie  z  rusztu”• Potyczki  kulinarne – grillowanie  dla  aktorów  i  dziennikarzy

• Konkurs  Kulinarny  dla  motocyklistów  z  Gold  Wing  Club  of  Poland• W  ramach  programu  „Kulinarna  Edukacja  Dzieci  i  Młodzieży” – mini  turnieje  kulinarne

W  tegorocznej  edycji  Konkursu  wspólnie  z  Polską  Grupą  Carvingową Ponownie  wesprzemy  Fundację  Dzieci  Żywionych  Inaczej. W  ubiegłym  roku  w  wyniku  akcji  charytatywnej  zostały  zakupione  3  mini  pompy  za  kwotę  ponad  10 tys. PLN

W II edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś" udział zapowiedziało wiele znanych osób ze środowiska dziennikarskiego i artystycznego. Relacja z imprezy zostanie zarejestrowana i wyemitowana w telewizyjnym programie TVP-1 „Kawa czy herbata”. Zwycięzcy konkursów zaproszeni zostaną do programu „Kawa czy herbata”, gdzie wraz z Szefem Kuchni Stefanem Birkiem będą mogli zaprezentować swoje  zwycięskie dnie .


Serdecznie  zapraszamy

Kapituła

Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego

"Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś"