II Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej, Skoczów – 24 lipca 2010 r.

Opublikowano: 15-06-2010

W dniu 24 lipca 2010 r. odbędzie się w Skoczowie II Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej, który w tym roku nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski.

fest_zbojnicki001.jpg

Przyjmie on formę otwartego dla wszystkich miłośników kuchni festynu regionalnego. Będzie to również okazja do spotkania dla przedstawicieli branży gastronomicznej nie tylko ze Śląska Cieszyńskiego, Podbeskidzia, ale i pozostałych regionów Polski oraz gości z zagranicy. Uczestnictwo w imprezie potwierdzili m.in.: władze europejskie Euro – Toques. Silnie reprezentowane będzie również rodzime środowisko gastronomiczne. Swą ofertę handlową skierowaną do gastronomii zaprezentują na festiwalu czołowi polscy producenci przypraw, warzyw, wędlin oraz sprzętu gastronomicznego.

Podczas festiwalu odbędą się konkursy kulinarne, w których wystartują zespoły nie tylko z Polski, ale również z zagranicy. Zaproszone zostały ekipy z Czarnogóry, Czech, Węgier, Ukrainy, Słowacji, górale z Zakopanego i Beskidów, ponadto reprezentanci Zamku w Krasiczynie i Baranowie, którzy z pewnością wniosą w festiwal nutę kuchni dworskiej. Co ciekawe, uczestnicy konkursowych zmagań zaprezentują się w strojach regionalnych. Zaplanowano także szereg interesujących pokazów mistrzów kuchni, którzy swe nieprzeciętne umiejętności zaprezentują na produktach wystawców obecnych na festiwalu. Skoczów podczas trwania festiwalu zaszczycą swą obecnością nie tylko sławy kulinarnego świata, a także kapele góralskie z całej okolicy.

II Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej będzie mieć również wymiar charytatywny. Fundacja Braci Golec podczas trwania festiwalu rozprowadzać będzie cegiełki, z których dochód przeznaczony zostanie na cel charytatywny. Każdy, kto odwiedzi Skoczowski Rynek w trakcie trwania festiwalu i zakupi cegiełkę otrzyma porcję dania przygotowywanego na ogromnej patelni.

arkusz_zgloszeniowyiimfkz.doc Arkusz_Zgłoszeniowy.doc

regulamin_ii_mfkz.doc Regulamin.doc

Patronat medialny nad festiwalem objęły: czasopismo Gastronomia Polska, portale gastronomiczne, prasa codzienna – lokalna i ogólnopolska, telewizje lokalne i ogólnopolskie. Ponadto na festiwalu obecna będzie telewizja Polska i Węgierska współpracująca z Beskidzkim Klubem Kulinarnym.

Organizatorzy: Urząd Miejski w Skoczowie, Beskidzki Klub Kulinarny, Euro –Toques Polska, UPEMI.

Koordynator Festiwalu:

Wiesław Wróblewski, tel.: +48 /607-79-15-20 / e-mail: biuro@beskidzkikk.pl