II Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej, Skoczów – 24 lipca 2010 r.
Opublikowano: 15-06-2010

W dniu 24 lipca 2010 r. odbędzie się w Skoczowie II Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej, który w tym roku nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski.
Podczas festiwalu odbędą się konkursy kulinarne, w których wystartują zespoły nie tylko z Polski, ale również z zagranicy. Zaproszone zostały ekipy z Czarnogóry, Czech, Węgier, Ukrainy, Słowacji, górale z Zakopanego i Beskidów, ponadto reprezentanci Zamku w Krasiczynie i Baranowie, którzy z pewnością wniosą w festiwal nutę kuchni dworskiej. Co ciekawe, uczestnicy konkursowych zmagań zaprezentują się w strojach regionalnych. Zaplanowano także szereg interesujących pokazów mistrzów kuchni, którzy swe nieprzeciętne umiejętności zaprezentują na produktach wystawców obecnych na festiwalu. Skoczów podczas trwania festiwalu zaszczycą swą obecnością nie tylko sławy kulinarnego świata, a także kapele góralskie z całej okolicy.
II Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej będzie mieć również wymiar charytatywny. Fundacja Braci Golec podczas trwania festiwalu rozprowadzać będzie cegiełki, z których dochód przeznaczony zostanie na cel charytatywny. Każdy, kto odwiedzi Skoczowski Rynek w trakcie trwania festiwalu i zakupi cegiełkę otrzyma porcję dania przygotowywanego na ogromnej patelni.
Patronat medialny nad festiwalem objęły: czasopismo Gastronomia Polska, portale gastronomiczne, prasa codzienna – lokalna i ogólnopolska, telewizje lokalne i ogólnopolskie. Ponadto na festiwalu obecna będzie telewizja Polska i Węgierska współpracująca z Beskidzkim Klubem Kulinarnym.
Organizatorzy: Urząd Miejski w Skoczowie, Beskidzki Klub Kulinarny, Euro –Toques Polska, UPEMI.
Koordynator Festiwalu:
Wiesław Wróblewski, tel.: +48 /607-79-15-20 / e-mail: biuro@beskidzkikk.pl