Trendy Chef 2013 – lista uczestników
Opublikowano: 12-01-2013
II MIędzynarodowy Konkurs Kulinarny Trendy Chef 2013 – odbędzie się dnia 27 kwietnia 2013 r. w Hotelu Słoneczny Młyn **** w Bydgoszczy. Konkurs jest Nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2013 i otrzymał akredytację WACS. Trendy Chef ma poparcie wielu Regionalnych Stowarzyszeń Kucharzy oraz Cukierników w Polsce i zagranicą . II edycja konkursu ma na celu odkrycie, poznanie i prezentowanie nowych talentów i osobowości kulinarnych.
Lista Uczestników II Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego
Trendy Chef 2013
Paweł Wojtysiak – Hotel HP – Poznań
Mateusz Pieszak – Restauracja „Marche” – Poznań
*
Łukasz Partyka – Zurfassdaube – Neustadt -Niemcy
Arkadiusz Dziakowski – Restauracja Zielona, Wrocław-Psary
*
Kris Basznianin
Miki Cutic
Oscars Trapp Vinkällare, Helsingborg, Szwecja
*
Katarzyna Daniłowicz
Bogumił Mroczko – AMDM Agnieszka ChmielewskaRestauracja Marina – Wrocław
*
Michał Kuduk
Dariusz Kuduk – Hotel Grand Sal **** Kopalnia Soli Wieliczka
*
Dariusz Kużniak
Paweł Wilanowski – Łódź
*
Michał Czekajło– Restauracja Lwia Brama – Wrocław
Michał Abramowicz – Dynamic Congress Centre – Wrocław
*
Benno Sasse – Küchenchef in HAZ Bildungswerk in Hattingen – Niemcy
Ralf Achilles – Restaurant Schönblick in Woltersdorf – Niemcy
***
Uczestnicy Rezerwowi :
Dominik Duraj
Bartosz Gadzina– J.T.F.s.c – Steampunk Restaurant w Wodnej Wieży – Pszczyna
*
Mariusz Kucharczak
Damian Szwargot – Restauracja Fanaberia – Poznań
***
GRATULUJEMY
***
Dziękujemy za wszystkie nadesłane zgłoszenia życząc zarazem wielu kulinarnych isnpiracji.
Do zobaczenia
27 kwietnia 2013
w Hotelu Słoneczny Młyn w Bydgoszczy.
II edycja Konkursu ma nadal kontynuować cel jaki został osiągnięty w poprzednim roku, skupia się on na odkrywaniu, poznaniu i prezentowaniu nowych talentów kulinarnych, a także na promowaniu osobowości kulinarnych.
Pragniemy poprzez wspólną wymianę doświadczeń poznawać tradycję kuchni polskiej i umiejętnie dostosować ją do nowoczesności. Dzięki temu stworzymy bogate źródło informacji, które stanie się doskonałą bazą do tworzenia nowoczesnych aranżacji dań i deserów.
Zmagania będą oceniały dwa składy Jury
Skład jury obejmuje:
- 1.Przewodniczący jury
- 2.Jury degustacyjne
- 3.Jury techniczne
Jury degustacyjne oceniać będzie:
1-10 pkt. – Prezentacja potrawy
1-10 pkt. – Wrażenie ogólne
1-10 pkt. – Brak sztucznych dodatków Zmieniających smak produktów
1-10 pkt. – Techniki użyte w przygotowaniu
1-10 pkt. – Estetykę wykonania Dania końcowego
1-15 pkt. – Smak potrawy
1-10 pkt. – Smak własny produktu;
1-10 pkt. – Zestawienie smakowe produktów;
1-10 pkt. – Prawidłowy dobór dodatków
1-10 pkt. – Doprawienie zachowujące smak własny surowca.
1-10 pkt. – Stopień trudności Wykonania potrawy.
1-10 pkt. -Innowacyjność, nowoczesność dania
1-10 pkt. -Funkcjonalność potrawy w rzeczywistej Karcie restauracji
Maksymalna ilość punktów przyznanych przez jury degustacyjne to 135.
Jury techniczne oceniać będzie:
Mise en place
1-5 – Przygotowanie produktów i sprzętu;
1-5 – Podział pracy
1-5 – Czystość pracy;
1-5 – Czystość po zakończeniu pracy
Profesjonalizm pracy
1-5 – Prawidłowa technika produkcji.
1-5 – Zużycie produktu
1-5 – Prawidłowe zastosowanie obróbki technologicznej.
1-5 – Zespołowość pracy
– Maksymalna ilość punktów przyznanych przez Jury techniczne to 40.
– Przekroczenie czasu przeznaczonego na przygotowanie dań konkursowych będzie karane przez Jury techniczne punktami ujemnymi.
– Za każdą minutę zostanie odjęty 1 punkt.
– Po 10 minutach przekroczenia czasu konkursowego praca ekipy kucharskiej zostanie zatrzymana i dania zostaną poddanie ocenie jury w stopniu w jakim została wykonana.
Chcemy żeby nowe trendy zagościły w naszych restauracjach przez następny rok.
Nowi kulinarni odkrywcy i wirtuozi idący z duchem aktualnej gastronomicznej mody smaku oraz aranżacji dań nazywani są często- „Trendy Chef”
Polska arena kulinarna co roku wyznacza nowe trendy poprzez serwowanie nowych dań i deserów w wielu znakomitych restauracjach. Mimo to nadal podpatrujemy i uczymy się od najlepszych, dzięki temu tworzymy co raz to smaczniejsze, śmielsze, piękniejsze oraz nowatorskie potrawy także w oparciu o nasze regionalne produkty.
Uczestnikami konkursu będą odważni i kreatywni kucharze z najlepszych restauracji głównie z Polski jak i z zagranicy. Kucharze, którzy w swoich restauracjach z pasją kreują dania na najwyższym poziomie wartych gwiazdek Michelin oraz inspirują swoich gości i pozostałą brać kucharską swoimi pomysłami.
Założeniem imprezy jest ukazanie wszystkiego co najlepsze i ekskluzywne. Tak więc najnowszym potrawom tworzonym przez mistrzów kucharskich będzie towarzyszyło wiele dodatkowych atrakcji .
Swoją obecnością zaszczycą nas najlepsi Szefowie Kuchni i Cukiernicy z Polski i zagranicy prezentując swoja pasję w tworzeniu idealnych dań.
FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY do pobrania