III edycja konkursu Trophée Mille Poland 2025
Opublikowano: 03-09-2025

To już trzecia edycja międzynarodowego konkursu kulinarno-cukierniczego dla szkół gastronomicznych Trophée Mille Poland 2025, który odbędzie się 7 listopada podczas targów HORECA w Krakowie.
Z pewnością będzie to wyjątkowe kulinarne wydarzenie w wydaniu najlepszych uczniów szkół gastronomicznych w Polsce, którzy będą rywalizować o przepustkę do wielkiego finału w Reims i możliwość reprezentowania Polski na arenie międzynarodowej.
Formuła konkursu
Konkurs skierowany jest do uczniów szkół gastronomicznych: zawodowych, średnich i wyższych, którzy w dniu Finału międzynarodowego tj. marzec 2026 nie mogą mieć ukończonych 25 lat.
Do konkursu mogą zgłaszać się zespoły wytypowane przez szkołę o profilu gastronomicznym. Każdy z zespołów składa się z dwóch kandydatów: uczennicy i ucznia, którzy kształcą się w obszarze kuchnia i/lub cukiernia oraz nauczyciela, który występuje w roli trenera. Każda szkoła może zgłosić maksymalnie dwie drużyny!
Organizatorzy czekają na zgłoszenia!
Zainteresowane konkursem szkoły proszone są o przesłanie wiadomości na adres smarten@smarten.pl z informacją, dlaczego to właśnie ich zespół powinien wystąpić w finale Trophée Mille Poland 2025. W odpowiedzi, szkoły otrzymają Regulamin oraz Formularz zgłoszeniowy, który należy odesłać poprawnie wypełniony i podpisany do 15 października 2025.
Na podstawie zgłoszeń Krajowy Komitet Organizacyjny Trophée Mille Poland 2025 wytypuje maksymalnie sześć zespołów, które zaprezentują się przed profesjonalistami i publicznością już jesienią tego roku. W jury zasiądzie czołówka polskich szefów kuchni i cukierni, autorytety w swojej dziedzinie pod przewodnictwem Aleksandry Sowy-Trzebińskiej. Ponadto między innymi zobaczymy Kurta Schellera, Karola Okrasę, Marcina Popielarza oraz Urszulę Janusz znaną jako Urszi.
Tematy obowiązkowe
W finale 7 listopada, każda drużyna będzie musiała przygotować w ciągu 3 godzin i 30 minut dwa dania, każde w ośmiu porcjach: pierwsze przygotowane na słono z wykorzystaniem piersi z kaczki firmy Cedrob, dowolnych leśnych grzybów oraz produkt regionalny oraz drugie danie przygotowane na słodko (deser) na bazie dowolnej kawy Lavazza, dowolnego owocu cytrusowego i kruchego ciasta.
Celem Konkursu jest zachęcenie młodych adeptów sztuki kulinarnej i cukierniczej do pogłębiania wiedzy na temat nowoczesnych technik rozwoju zawodowego, zmotywowanie do doskonalenia umiejętności, poprzez otwartość i aktywne uczestnictwo w życiu środowiska gastronomicznego, jak również przekazywanie wiedzy i doświadczenia przez najlepszych kucharzy i cukierników młodszemu pokoleniu.
Szkoła, która zwycięży podczas polskich eliminacji wystąpi na międzynarodowej arenie wśród zespołów z całego świata podczas głównego finału w Reims we Francji – Trophée Mille International 2026.
Partnerami tegorocznej edycji są firmy: Chefs Culinar, Sokołów, Duda Foodservice, San Pellegrino, Lavazza, ChemaN, Targi HORECA®, Gastro Magic Service
***
Trophée Mille to ceniony międzynarodowy konkurs, który ujawnia wybitne zdolności młodych kucharzy i cukierników, pokazuje ich fantazję i młodzieńczą odwagę w nieoczywistym łączeniu smaków. Misją jest rozwój i kompetencje zawodowe dla uczniów i nauczycieli na poziomie międzynarodowym a globalna rywalizacja jest doskonałym motywatorem do wyboru średnich szkół gastronomicznych.
Organizatorzy są przekonani, że wyjazd wygranej szkoły na wyjazd do Francji będzie wystarczającym bodźcem do podnoszenia swoich kwalifikacji zawodowych i rozwoju osobistego w Polsce.
Organizator: Smarten Public Relations