III edycja Międzynarodowego Festiwalu Kuchni w Białymstoku
Opublikowano: 21-05-2010


Impreza odbywać się będzie w formie konkursu kulinarnego, w którym wezmą udział profesjonalni kucharze jak i kochający gotowanie amatorzy. Pierwszego dnia rywalizować będą kucharze z Polski,natomiast drugiego dnia kucharze z zagranicy. Profesjonaliści będą gotować na oczach jurorów i publiczności, natomiast amatorzy zaprezentują gotowe wyroby kulinarne.
Tematem przewodnim Konkursu Kulinarnego jest kuchnia dworska odwołująca się do czasów Jana Klemensa Branickiego, hetmana wielkiego koronnego, pretendenta do polskiej korony. Ta świetna osobistość i wyrafinowany smakosz życia, słynął jako gościnny gospodarz ekstrawagancko przepysznych przyjęć, które wydawał w swojej magnackiej rezydencji. Zaproszeń do udziału w wielodniowych wystawnych balach w „podlaskim Wersalu” nie odrzucali najznakomitsi, utytułowani członkowie europejskiej socjety dworskiej, dodając im blasku i czyniąc z nich odnotowywane w kronikach głośne towarzyskie wydarzenia. Tutejszej gościnności oraz smaków niezwykłej i różnorodnej kuchni podlaskiej będą mogli skosztować uczestnicy Międzynarodowego Festiwalu Kuchni w Białymstoku.
Imprezą towarzyszącą Festiwalu będzie Jarmark Wyrobów Regionalnych. Park Planty przez dwa dni będzie miejscem skupiającym ofertę gastronomiczną całego regionu. Poczynając od marynatów, leśnego runa, oferty wędliniarskiej, garmażeryjnej, chlebów i ciast na wyśmienitych nalewkach, ziołach i przyprawach kończąc. Podczas Jarmarku prezentowane również będą tradycje rękodzieła na Podlasiu, jak również artystów plastyków białostockich. Przyjezdni turyści będą mieli możliwość zakupu szerokiego wachlarza oryginalnych pamiątek takich jak ikony, tkaniny dwuosnowowe, rzeźby itp.
Dla mieszkańców województwa podlaskiego oraz przyjezdnych turystów zostanie przygotowana degustacja potraw m.in.: kuchni żydowskiej, tatarskiej, litewskiej, białoruskiej oraz polskiej.
Kulinarne zmagania uczestników, uświetni wieczorem koncert zespołów „Czeremszyny” oraz „Devil Blues”. Zarówno kulinaria podlaskie jak i blues to wyróżniki miasta, które chcemy kreować podczas tegorocznej edycji Festiwalu.
Podczas Festiwalu odbędą się również pokazy sztuki barmańskiej, pokaz rzeźbienia owocach i warzywach, prezentacja stołu dworskiego, liczne konkursy z atrakcyjnymi nagrodami, Podlaskie Kuchcikowo – zabawy kulinarne dla dzieci, pokaz renesansowych i barokowych tańców dworskich oraz spektakl taneczny w wykonaniu Studia Działań Kreatywnych DanceOFFnia.
Imprezę poprowadzi kolejny raz Karol Okrasa, Członek Kapituły Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Koordynatorem merytorycznym konkursu będzie Jerzy Pasikowski, Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
ORGANIZATOR
WSPÓŁORGANIZATORZY
WSPÓŁPRACA MERYTORYCZNA
SPONSOR STRATEGICZNY