III MAZURSKI FESTIWAL RYBNY „Rybka Na Zdrowie”
Opublikowano: 22-05-2010

MIKOŁAJKI 26 CZERWCA 2010
Organizatorzy:
MARSZAŁEK WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO
BURMISTRZ MIASTA MIKOŁAJKI
„GRUPA AMAX”
Zgłoszeń należy dokonywać do dnia 15 czerwca 2010 na adres:
11-730 Mikołajki al.Spacerowa 7 Hotel „Amax” z dopiskiem III Festiwal Rybny
lub drogą elektroniczną na adres e-mail: marcin.bala@hotel-amax.pl
Arkusz zgłoszeniowy znajduje się na www.mikolajki.pl, oraz poniżej tej strony
Decyduje data wpływu zgłoszenia.
Dania będą oceniane przez publiczność oraz jury składające się z szefów kuchni.
Nagrody w III Mazurskim Festiwalu Rybnym o miano „arcydzieła kulinarnego”
I Miejsce 2000 PLN
II Miejsce 1250 PLN
III Miejsce 750 PLN
Przedmiotem niniejszego projektu jest przygotowanie i przeprowadzenie kampanii promującej ryby i produkty rybne zatytułowanej „III Mikołajski Festiwal Rybny pt. „Rybkę na zdrowie”,w ramach sztandarowej imprezy Dni Mikołajek. W ramach trzydniowego święta miasta odbywa się wiele rozmaitych atrakcji: konkursy sportowo-rekreacyjne, regaty, zawody wędkarskie, biegi uliczne, kiermasze i wystawy, występy zespołów. Organizacja Dni Mikołajek sięga tradycją wiele lat wstecz, a jej kulminacyjnym punktem programu jest wodowanie Króla Sielaw (ogromnej ryby) przez miejscowych rybaków.
Podstawowymi celami planowanych działań jest: zwiększenie sprzedaży ryb i produktów rybnych, jako wynik wzrostu spożycia produktów rybnych w wyniku promocji właściwych i pozytywnych zachowań konsumenckich; upowszechnianie wiedzy dotyczącej rodzajów i znaczenia produktów rybnych w racjonalnym żywieniu człowieka poprzez promowanie zdrowego stylu odżywiania się oraz poprawa atrakcyjności produktów rybnych poprzez przybliżenie odbiorcom projektu walorów smakowych i zdrowotnych produktów rybnych oraz możliwości przygotowania z ryb smacznych i zdrowych dań, promowanie spożycia gatunków ryb słabo eksploatowanych, takich jak leszcz, płoć.
Przewiduje się następujące elementy kampanii promocyjnej:
1. Uroczyste otwarcie festIwalu.
2. Konkurs kulinarny „Rybkę na zdrowie” – jako promocja potraw rybnych, konkurs odbywać się będzie w następujący sposób:
Konkurs kulinarny:
Przygotowanie trzech dań składających się z:
Zakąski – wariacje z sandacza
Zupy rybnej
Dania głównego z okonia
Konkurs skierowany jest do osób z branży gastronomicznej (kucharzy, restauratorów, właścicieli gospodarstw agroturystycznych, pensjonatów i pracowników gastronomii). Podczas festiwalu będą oni przyrządzać swoje najlepsze potrawy z ryb (arcydzieła kulinarne), następnie zaprezentują swoje dania opisując ich właściwości zdrowotne i odżywcze, walory smakowe, uczestnicy festiwalu, będą mogli je ocenić podczas degustacji oraz zagłosować na najlepszą potrawę, przyznając „miano ”arcydzieła kulinarnego”, w poszczególnych kategoriach.
Najlepsi kucharze otrzymają od organizatorów upominki (okolicznościowe puchary), a wśród uczestników zostaną rozlosowane drobne gadżety tematycznie związane z promowaniem spożycia ryb (koszulki promujące festiwal i spożycie ryb, naklejki, długopisy). W ramach kategorii „wariacje z sandacza w wydaniu zakąskowym oraz zupa rybna promowane będzie wykorzystanie gatunków ryb słabo eksploatowanych – płoci i leszcza, w roli głównej w daniu głównym wystąpi okoń. W pokazie kulinarnym weźmie udział 8 zespołów kucharskich, które przygotują potrawy składających się z zakąski, zupy oraz dania głównego.
Dla poszczególnych ekip zostaną przygotowane stoiska, na których nastąpi przygotowanie potraw. Stoiska wyposażone zostaną w niezbędne urządzenia i sprzęty kucharskie w tym między innymi: piece konwekcyjno – parowe, kuchnie indukcyjne, stoły robocze, zlewy). W centralnym punkcie stanie duży stół, na którym będą znajdowały się różnego rodzaju składniki niezbędne do przygotowania potraw w tym między innymi: warzywa, śmietana, sosy, mąka, olej, różnorodne przyprawy, które to ekipy kucharskie biorące udział w konkursie będą mogły dobierać w dowolny sposób do przygotowania swoich specjałów.
Pokaz kulinarny będzie prowadzony przez 2 prezenterów – znawców kuchni i potraw rybnych, którzy to będą omawiać przebieg pokazu, sposoby przygotowania potraw, a także omawiać walory smakowe i zdrowotne potraw rybnych, ponadto zajmą się także informowaniem uczestników festiwalu o odbywającym się konkursie na najsmaczniejszą potrawę.
Prezenterzy będą wspomagani przez osobę koordynującą przygotowanie pokazu oraz hostessy. W trakcie trwania pokazu zostanie przygotowane specjalne stoisko konkursowe, na którym będzie można otrzymać kartkę do głosowania w wybranej kategorii, oddać swój głos i otrzymać przepis na wybraną potrawę konkursową. Dodatkowo w trakcie trwania pokazu hostessy będą rozdawać publiczności kartki do głosowania.
III_Festiwal_Rybny_Regulamin.doc