III MAZURSKI FESTIWAL RYBNY „Rybka Na Zdrowie”

Opublikowano: 22-05-2010

III MAZURSKI FESTIWAL RYBNY „RYBKĘ NA ZDROWIE” POD PATRONATEM MARSZAŁKA WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO ORAZ BURMISTRZA MIASTA MIKOŁAJKI

MIKOŁAJKI 26 CZERWCA 2010

festiwal_rybny_logo007.jpg

Organizatorzy:

MARSZAŁEK WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO

BURMISTRZ MIASTA MIKOŁAJKI

„GRUPA AMAX”

 godlo_ryba003.jpg   warmiamazury_logo005.jpg     gr_amax001.jpg    gosp_ryb_mik008.jpg

Zgłoszeń należy dokonywać do dnia 15 czerwca 2010 na adres:

11-730 Mikołajki al.Spacerowa 7 Hotel „Amax” z dopiskiem III Festiwal Rybny

lub drogą elektroniczną na adres e-mail: marcin.bala@hotel-amax.pl

Arkusz zgłoszeniowy znajduje się na www.mikolajki.pl,  oraz poniżej tej strony

Decyduje data wpływu zgłoszenia.

Dania będą oceniane przez publiczność oraz jury składające się z szefów kuchni.

Nagrody w III Mazurskim Festiwalu Rybnym o miano „arcydzieła kulinarnego”

I Miejsce 2000 PLN

II Miejsce 1250 PLN

III Miejsce 750 PLN

Przedmiotem niniejszego projektu jest przygotowanie i przeprowadzenie kampanii promującej ryby i produkty rybne zatytułowanej „III Mikołajski Festiwal Rybny pt. „Rybkę na zdrowie”,w ramach sztandarowej imprezy Dni Mikołajek. W ramach trzydniowego święta miasta odbywa się wiele rozmaitych atrakcji: konkursy sportowo-rekreacyjne, regaty, zawody wędkarskie, biegi uliczne, kiermasze i wystawy, występy zespołów. Organizacja Dni Mikołajek sięga tradycją wiele lat wstecz, a jej kulminacyjnym punktem programu jest wodowanie Króla Sielaw (ogromnej ryby) przez miejscowych rybaków.

Podstawowymi celami planowanych działań jest: zwiększenie sprzedaży ryb i produktów rybnych, jako wynik wzrostu spożycia produktów rybnych w wyniku promocji właściwych i pozytywnych zachowań konsumenckich; upowszechnianie wiedzy dotyczącej rodzajów i znaczenia produktów rybnych w racjonalnym żywieniu człowieka poprzez promowanie zdrowego stylu odżywiania się oraz poprawa atrakcyjności produktów rybnych poprzez przybliżenie odbiorcom projektu walorów smakowych i zdrowotnych produktów rybnych oraz możliwości przygotowania z ryb smacznych i zdrowych dań, promowanie spożycia gatunków ryb słabo eksploatowanych, takich jak leszcz, płoć.

Przewiduje się następujące elementy kampanii promocyjnej:

1.    Uroczyste otwarcie festIwalu.

2.    Konkurs kulinarny  „Rybkę na zdrowie” – jako promocja potraw rybnych, konkurs odbywać się będzie w następujący sposób:

Konkurs kulinarny:

Przygotowanie trzech dań składających się z:

    Zakąski – wariacje z sandacza

    Zupy rybnej

    Dania głównego z okonia

Konkurs skierowany jest do osób z branży gastronomicznej (kucharzy, restauratorów, właścicieli gospodarstw agroturystycznych, pensjonatów i pracowników gastronomii). Podczas festiwalu będą oni przyrządzać swoje najlepsze potrawy z ryb (arcydzieła kulinarne), następnie zaprezentują swoje dania opisując ich właściwości zdrowotne i odżywcze, walory smakowe, uczestnicy festiwalu, będą mogli je ocenić podczas degustacji oraz zagłosować na najlepszą potrawę, przyznając „miano ”arcydzieła kulinarnego”, w poszczególnych kategoriach.

Najlepsi kucharze otrzymają od organizatorów upominki (okolicznościowe puchary), a wśród uczestników zostaną rozlosowane drobne gadżety tematycznie związane z promowaniem spożycia ryb (koszulki promujące festiwal i spożycie ryb, naklejki, długopisy). W ramach kategorii „wariacje z sandacza w wydaniu zakąskowym oraz zupa rybna promowane będzie wykorzystanie gatunków ryb słabo eksploatowanych – płoci i leszcza, w roli głównej w daniu głównym wystąpi okoń. W pokazie kulinarnym weźmie udział 8 zespołów kucharskich, które przygotują potrawy składających się z zakąski, zupy oraz dania głównego.

Dla poszczególnych ekip zostaną przygotowane stoiska, na których nastąpi przygotowanie potraw. Stoiska wyposażone zostaną w niezbędne urządzenia i sprzęty kucharskie w tym między innymi: piece konwekcyjno – parowe, kuchnie indukcyjne, stoły robocze, zlewy). W centralnym punkcie stanie duży stół, na którym będą znajdowały się różnego rodzaju składniki niezbędne do przygotowania potraw w tym między innymi: warzywa, śmietana, sosy, mąka, olej, różnorodne przyprawy, które to ekipy kucharskie biorące udział w konkursie będą mogły dobierać w dowolny sposób do przygotowania swoich specjałów.

Pokaz kulinarny będzie prowadzony przez 2 prezenterów – znawców kuchni i potraw rybnych, którzy to będą omawiać przebieg pokazu, sposoby przygotowania potraw, a także omawiać walory smakowe i zdrowotne potraw rybnych, ponadto zajmą się także informowaniem uczestników festiwalu o odbywającym się konkursie na najsmaczniejszą potrawę.

Prezenterzy będą wspomagani przez osobę koordynującą przygotowanie pokazu oraz hostessy. W trakcie trwania pokazu zostanie przygotowane specjalne stoisko konkursowe, na którym będzie można otrzymać kartkę do głosowania w wybranej kategorii, oddać swój głos i otrzymać przepis na wybraną potrawę konkursową. Dodatkowo w trakcie trwania pokazu hostessy będą rozdawać publiczności kartki do głosowania.

iii_festiwal_rybny_regulamin.doc III_Festiwal_Rybny_Regulamin.doc

arkusz_zgloszeniowy_festryb.doc Arkusz_zgłoszeniowy.doc

fest_ryb_logo.jpg