III MIĘDZYNARODOWE WARSZTATY GASTRONOMICZNO – HOTELARSKIE

Opublikowano: 03-03-2010

 eurotok.jpg

PROGRAM III MIĘDZYNARODOWYCH WARSZTATÓW GASTRONOMICZNO – HOTELARSKICH W ZESPOLE SZKÓŁ GASTRONOMICZNO – HOTELARSKICH W BYTOMIU

akademia.jpg       zsgh.png

18 – 19 marca 2010r.

Uczestnicy:

Goście zagraniczni: Dania, Portugalia, Rumunia, Niemcy

Przedstawiciel władz międzynarodowych – konsul Danii

Przedstawiciele władz krajowych (senator, posłowie)

Władze oświatowe

Władze lokalne

Przedstawiciele Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska, przedstawiciele  Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej (współorganizator)

Dyrektorzy szkół zawodowych Bytomia

Dyrektorzy gimnazjów Bytomia i miast ościennych

Pracodawcy współpracujący ze szkołą/ właściciele restauracji, hoteli, szefowie kuchni

Sponsorzy

Przedstawiciele mediów

Uczniowie, rodzice i nauczyciele ZSG-H w Bytomiu

17 marca 2010r.

Przyjazd gości zagranicznych – zakwaterowanie w Centrum Biznesowym Adria w Rudzie Śląskiej

Sponsorowana kolacja w restauracji ‘U Młynarza’/Bytom



18 marca 2010r.
10.00 – 11.00 uroczyste rozpoczęcie Warsztatów – sala multimedialna ZSG-H – Małgorzata Niewrzela – dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Bytomiu, Wiesław Ambros – prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, członek Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska

11.00 – 12.00 pokaz kuchni molekularnej – Jean Bos – prezes Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska, Dyplomowany Mistrz Kucharski Belgii i Francji, twórca Akademii Kuchni Molekularnej w Polsce, Najlepszy Kucharz Świata 2006, Laureat Oskara Kulinarnego 2008 w Polsce.

12.00 – 14.00 pokazy mistrzów i konkursy dla uczniów:

* Pokaz przygotowany przez specjalistę ds. gastronomii Hotelu Qubus w Katowicach – Michał Keil

*  Pokaz kuchni żydowskiej przygotowany przez szefa kuchni restauracji Anatewka z Łodzi – Paweł Antas – wiceprezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, członek Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska

* Pokaz szefa kuchni restauracji Hotelu Pałac Kawalera w Świerklańcu – Michał Przybylski* Pokaz szefa kuchni restauracji Hetman w Kroczycach – Sebastian Humski – absolwent szkoły,

IV miejsce w konkursie szef roku 2009, I miejsce w Festiwalu Kuchni Dworskiej 2007

* Pokaz pieca konwekcyjnego – Robert Zawiszewski – szef kucharzy Eloma w Polsce

* Pokaz carvingu połączony z konkursem – Paweł Peroń – mistrz carvingu

* Konkurs savoir vivre’u połączony z konkursem makijażu (wizerunek osoby pracującej w zawodzie usługowym) – firma Oriflame, Towarzystwo Ubezpieczeniowe Ergo Hestia

* Pokaz dekoracji stołu połączony z konkursem – Barbara Słomka-  kwiaciarnia Stokrotka z Bytomia certyfikat tytuł Florysta-Aranżer wydany przez Foerderungsgemeinschaft blumen GmbH im Auftrag des Fachverbandes Deutscher Floristen e.V. – Bundesverband, ucznień klasy mistrzowskiej Szkoły Florystycznej w Poznaniu, złoty medal na Międzynarodowych Zawodach Florystycznych

w Niemczech BUGA 2009 Schwerin, udział w Międzynarodowych Targach i Pokazach Ogrodniczych Florystycznych IPM w Essen

* Pokaz baristy – Bartłomiej Kołodziej – III miejsce w Eliminacjach do Mistrzostw Polski Baristów,

IV miejsce w VII Finale SCAE Mistrzostw Polski Baristów na Międzynarodowych Targach Eurogastro w Warszawie, trener w programie szkoleniowym "Podstawy Baristy – podstawy parzenia kawy" pod patronatem Stowarzyszenia Polskich Barmanów

14.00 lunch przygotowany przez szefa kuchni restauracji Hotelu Qubus w Katowicach

15.00 – 18.00 czas wolny dla gości zagranicznych

19.00 kolacja dla zaproszonych gości w restauracji Adria w Rudzie Śląskiej

19 marca 2010r.

8.00 – 12.00 wykłady dla uczniów w języku angielskim/w języku niemieckim

12.00 oficjalne rozpoczęcie kolejnego dnia Warsztatów – sala multimedialna ZSG-H – przedstawienie uczestników Międzynarodowego Konkursu Młodych Kucharzy, przedstawienie jury

12.30 – 16.00 Międzynarodowy Konkurs Młodych Kucharzy

12.30 – 14.30 Warsztaty barmańskie – Krzysztof Drabik – absolwent szkoły – wielokrotny Mistrz Polski, Mistrz Chin i Dalekiego Wschodu

12.30  lunch dla gości zagranicznych i jury przygotowany przez uczniów i nauczycieli ZSG-H

17.00  uroczyste podsumowanie Międzynarodowych Warsztatów, wręczenie nagród dla zwycięzców konkursów

18.00 – 18.30 pokaz barmański – show w wykonaniu Krzysztofa Drabika

18.30 uroczysta kolacja dla zaproszonych gości – kolacja przygotowana przez restaurację Adria

z Rudy Śląskiej