III Wrocławski Turniej Nalewek i I Wrocławska Potyczka Destylatów Owocowych

Opublikowano: 17-05-2011

4 czerwca 2011 r. zapraszamy na III Wrocławski Turniej Nalewek, który tradycyjnie już odbędzie się w ramach festiwalu kulinarnego „Europa na widelcu”. Jest to impreza rozrywkowo-promocyjna mająca na celu rozpowszechnianie polskich tradycji nalewkarskich i odkrywanie receptur na najlepsze nalewki oraz nagradzanie ich twórców.

smaki-wroclawia-1
fot. smakiwroclawia.pl

Przed rokiem wspominaliśmy słowa Piotra Bikonta, że „nic tak nie pomaga na (…) depresję jak łyk słońca zamkniętego we flaszy. Kiedyś nalewkami częstowały starsze panie, trzymające w apteczce buteleczki z magicznymi kolorowymi płynami. Dziś, bardziej już ku pokrzepieniu humoru niż zdrowia, nalewka przeżywa swój renesans”.

Tradycja wytwarzania nalewek jest w Polsce bardzo długa, rozwinęła się około 300 lat temu. Nalewki rozpowszechniły się dzięki swym niewątpliwym walorom smakowym, a także właściwościom zdrowotnym. Ich rozmaite smaki i aromaty odpowiadały bogactwu polskich łąk, lasów i sadów. Pod tym względem do dziś nic się nie zmieniło. I to jest piękne!

W minionym roku w całym kraju odbyło się kilkanaście konkursów i turniejów nalewek. Twórcy tego trunku lubią porównywać między sobą swoje dzieła, gdyż istota ich wytwarzania zawsze bierze się z głębokiego indywidualizmu autora. Każdy robi nalewki po swojemu i, używając teoretycznie takiej samej receptury, uzyskuje różny smak.

Wpływ na to ma pogoda panująca podczas wegetacji i czas zbioru użytych ziół, owoców i kwiatów, długość maceracji i dojrzewania trunku. Najważniejsze jednak są cierpliwość i serce, które każdy twórca nalewek wkłada w ich powstanie. III Wrocławski Turniej Nalewek to impreza, podczas której udowodnimy, że nalewki ciągle czarują.

Pierwszy raz w ramach biesiady „Europa na widelcu” odbędzie się Wrocławska Potyczka Destylatów Owocowych − konkurs, który ma przypomnieć tradycję wytwarzania destylatów w Europie, na nowo odkryć ich smaki oraz wyróżnić twórców.

„Wiwat! Zdrowie Braci Austriaków!
” − tak zakończył Piotr Bikont swoją przedmowę do książki Jozefa Pischla pt. „Destylaty alkoholowe − wytwarzanie, teoria i praktyka”. Robert Makłowicz w przedmowie do tej samej książki „zazdrości Czechom, Węgrom, Niemcom, Słowakom czy Austriakom możliwości zarejestrowania odpowiedniej działalności i wytwarzania śliwowicy, malinowicy i gruszkowicy”.

Nasi południowi i zachodni sąsiedzi od lat mogą urządzać we własnych domach małe destylarnie, a następnie swoje produkty legalnie sprzedawać. Mimo że polska tradycja jest równie bogata w wytwarzanie destylatów, obecnie nie ma u nas obowiązujących przepisów, które jednoznacznie pozwalałyby na uruchomienie legalnej przydomowej destylarni.

Zapraszamy zatem wszystkich chętnych i odważnych na europejską I Wrocławską Potyczkę Destylatów Owocowych. Poznajmy ich smak i aromat − niech staną do walki najlepsze destylaty z całej Europy.

Oba konkursy odbywają się lokalu restauracji Quchnia Polska, Rynek 20/21.

smaki-wroclawia-2
fot.: smakiwroclawia.pl / Zeszłoroczne obrady Jury

III Wrocławski Turniej Nalewek i I Wrocławską Potyczkę Destylatów Owocowych przeprowadzają kapituły powołane przez organizatora festiwalu „Europa na widelcu”.

W skład kapituł wchodzą między innymi:

– Piotr Bikont – przewodniczący I Wrocławskiej Potyczki Destylatów Owocowych
– Jan Babczyszyn – przewodniczący III Wrocławskiego Turnieju Nalewek
– Prezydent Wrocławia Rafał Dutkiewicz,
– Justyna Szafran,
– Zbigniew Morawski,
– Robert Makłowicz,
– Piotr Bikont,
– Hieronim Błażejak
– Jan Babczyszyn

Zgłoszenia przyjmowane są od 16 maja 2011 r. do 3 czerwca 2011 r. listownie lub osobiście w godz. 12.00–16.00 w biurze NMG Media, ul. Purkyniego 1.

Nalewki przyjmowane są 4 czerwca w godz. 9.00–13.00 w restauracji Quchnia Polska, Rynek 20/21.

Regulaminy Turnieju Nalewek oraz Potyczki Destylatów dostępne są do pobrania na stronie www.smakiwroclawia.pl