19 sierpnia INTERNATIONAL CARAMBOLA COMPETITION V
Opublikowano: 11-08-2009
W dniu 19.08.2009r. w Zakopanem odbędą się zawody barmańskie:
INTERNATIONAL CARAMBOLA COMPETITION V
Konkurs ma charakter otwarty. W zawodach tych będzie mogła wziąć udział każda osoba pracująca czynnie w zawodzie barmana.
Udział w zawodach jest bezpłatny.
Zawody te mają na celu promocję oraz wzmocnienie wizerunku marki Toorank, jako światowego lidera w produkcji wysokogatunkowych alkoholi ze szczegółnym naciskiem na likier Carambola.
Celem konkursu jest również połączenie w sobie niezależności, profesjonalizmu organizacji oraz rzetelności i obiektywizmu sędziów – najważniejszych elementów każdych zawodów.
Głównym założeniem konkursu ICC’ 5 jest propagowanie i rozwój Working Flair – nowoczesnej i widowiskowej sztuki obsługi Gości, jako światowego standardu pracy barmana.
Nie można również pominąć promocji i wspierania młodych talentów sceny barmańskiej oraz integracja środowiska barmańskiego.
Dzięki zawodom barmańskim ICC’5 możliwa będzie rzetelna ocena młodych uczestników, którzy zaczynają dopiero stawiać pierwsze kroki w barmaństwie.
Sędziami konkursu będą osoby, które czynnie biorą udział w zawodach i imprezach barmańskich FLAIR.
To instruktorzy najpopularniejszych programów i szkoleń barmańskich; aktywni sędziowie innych zawodów barmańskich, autorzy znanych w świecie barmańskim filmów i podręczników szkoleniowych na temat sztuki Flair:
Grzegorz Zięba
Marcin Osypiński
Konkurs cieszy się wielkim zainteresowaniem ze strony uczestników, dlatego też organizatorzy spodziewają się dużej ilości uczestników.
Podczas zawodów ICC’5 powstanie kilkadziesiąt nowych receptur drinków przygotowywanych na bazie likieru Carambola.
Przebieg Konkursu:
Konkurs podzielony będzie na dwie rundy:
Eliminacje – 4 minuty
POURING TEST /SPEED FLAIR / WORKING FLAIR /
Finał – 6 minut
WORKING FLAIR / EXHIBITION FLAIR
8 najlepszych uczestników wyłonionych z eliminacji.
Zawodnicy będą oceniani według następujących kryteriów:
Promocja sponsorów, standardy barowe, trudność techniczna elementów Flair, różnorodność i oryginalność , charyzma i błyskotliwość, rytmika oraz uporządkowanie baru.
Przy pokazach poszczególnych zawodników, sędziowie techniczni uwzględniać będą:
upadki butelek oraz sprzętu barmańskiego, rozlania płynu oraz ewentualne rozbicia butelek, przyznając punkty karne.
Wszyscy uczestnicy otrzymają dyplomy i nagrody rzeczowe.
Laureaci 3 pierwszych miejsc w finale otrzymują nagrody rzeczowe i pieniężne :
PULA NAGRÓD : 8500 zł
I miejsce 2500 zł
II miejsce 2000 zł
III miejsce 1500 zł
Najlepszy Pour Test : 500 zł
Najlepszy Speed Flair : 500 zł
Najlepszy Working Flair : 500 zł
Najlepszy Exhibition Flair : 500 zł
Najlepszy Junior : 500 zł
Z poważaniem
Marcin Osypiński
Flair Academy
W dniu 20.09.2009.. Zakopanem odbędą się zawody barmańskie:
INTERNATIONAL CARAMBOLA COMPETITION ‘ 5 :
Konkurs ma charakter otwarty, w zawodach tych może wziąć udział każda osoba pracująca czynnie w zawodzie barmana .
REGULAMIN KONKURSU
Wszyscy barmani muszą stawić się na miejscu rozgrywek do godziny 12.00.
Wszyscy barmani musza dostarczyć muzykę i receptury drinków finałowych na 30 minut przed rozpoczęciem eliminacji.
Wszystkie butelki muszą mieć minimum 2 cl płynu.
NIE MOŻNA UŻYWAĆ PUSTYCH BUTELEK.
Rozgrzewka Flair będzie tolerowana jedynie w wyznaczonej STREFIE TRENINGOWEJ.
– Wyłącznie butelki plastikowe.
Obsceniczne gesty i zachowania są zabronione.
Organizator zastrzega sobie prawo wykorzystywania nazwisk, zdjęć oraz receptur uczestników konkursów.
Własna receptura musi zawierać minimum 3 cl likieru Carambola
We własnym przepisie nie może być wykorzystane więcej niż 7 cl alkoholu.
Zapewnione owoce do dekoracji: cytryny, pomarańcze, limonki , ananasy, melony.
Laureaci 3 pierwszych miejsc w finale otrzymują nagrody rzeczowe i pieniężne :
Laureaci 3 pierwszych miejsc w finale otrzymują nagrody rzeczowe i pieniężne :
PULA NAGRÓD : 8500 zł
I miejsce 2500 zł + Dwudniowy pobyt w hotelu ,, Litwor ‘’ w Zakopanem
II miejsce 2000 zł
III miejsce 1500 zł
Dodatkowo organizatorzy promują finansowo zwycięzców poszczególnych konkurencji :
Najlepszy Pour Test : 500 zł
Najlepszy Speed Flair : 500 zł
Najlepszy Working Flair : 500 zł
Najlepszy Exhibition Flair : 500 zł
Najlepszy Junior : 500 zł
Konkurs podzielony będzie na dwie rundy
Eliminacje – 5 minut max. ( speed + working )
POURING TEST / SPEED FLAIR / WORKING FLAIR
Finał – 6 minut
WORKING FLAIR / EXHIBITION FLAIR
8 najlepszych uczestników wyłonionych z eliminacji.
O udziale w zawodach decyduje zgłoszenie:
Na adres e-mail : biuro@flairacademy.pl
Lub telefonicznie : Bartosz Biedroń + 48 500 207 326
ELIMINACJE ( POURING TEST / SPEED FLAIR / WORKING FLAIR ) :
POURING TEST:
Po wejściu na scenę zawodnik zobligowany jest do wyporcjowania dwóch wylosowanych wcześniej miar barowych ( 1 cl, 2 cl , 3 cl , 4 cl , 5cl , 6 cl , ) dwiema rękami jednocześnie.
Każdy przelany lub nie dolany mililitr to 1 punkt karny.
Przyjmuje się tolerancje błędu + – 10 %
SPEED FLAIR:
Zawodnik przygotowuje dwa drinki w jak najszybszym czasie z zachowaniem wszystkich obowiązujących standardów barowych.
DRINKI – SPEED :
DRINK NR 1 :
– Absinthion Sour :
4 cl Absynt
4 cl Sok z cytryny
3 cl Syrop cukrowy
SHAKE
Old fashioned glass
lód kostkowy
serwetka
Dekoracja – cząstka cytryny
DRINK NR 2 :
– Temptation :
3 cl Wódka Akademicka
2 cl Tiburon Granat
1 cl Tiburon Kokos
2 cl Sok z cytryny
Top up – Sprite
SHAKE
Long drink glass
lód kostkowy
serwetka
mieszadełko
rurka
Dekoracja – cząstka limonki
WORKING FLAIR:
Podczas pokazu zawodnik musi przygotować trzeci cocktail- techniką Working Flair
( butelki napełnione płynem ½ pojemności ).
DRINK : WORKING FLAIR :
Carambola Wild
4 cl Rum Rebelion
2 cl Carambola
2 cl Tiburon Mango
2 cl Sok z cytryny
top up Sok Ananasowy
SHAKE
lód kostkowy
serwetka
mieszadełko
rurka
Dekoracja – cząstka ananasa
Dozwolone jest używanie własnego sprzętu barmańskiego.
Sprzęt powinien być odstawiony w początkowe miejsce.
Cały sprzęt sprawdzany będzie przed i po starcie zawodnika.
Nalewaki do ELIMINACJI zapewnione będą przez organizatora.
Barmani mogą użyć własną muzykę (CD).
Suma punktów zdobytych w eliminacjach wyłania 6 finalistów.
Punkty z eliminacji sumują się z punktami zdobytymi w finale i są częścią wyników końcowych.
Zakaz używania pirotechniki, otwartego ognia, iluzji, suchego lodu, gotowych mixów i zatykania nalewaków.
Zawodnicy będą oceniani według następujących kryteriów:
SPEED :
Każdy uczestnik posiada 100 punktów przed startem. Czas użyty na przygotowanie pierwszych 2 koktajli jest przeliczany na punkty: jedna sekunda = jeden punkt karny. Jeżeli barman zyskał punkty karne, są one potrącane od całkowitej liczby punktów.
Punkty karne podczas SPEED
Standardy barmańskie
Szkło
Receptura
Metoda mieszania
Dekoracja
Serwetka
Rurka i mieszadełko (o ile są w recepturach)
Pominięcie którejś pozycji = 5 punktów karnych (dotyczy każdego z koktajli)
Upadek 3 ptk.
Rozlanie 3 ptk.
Pękniecie 10 ptk.
Punkty z techniki SPEED dodawane są do punktów zdobytych przy kreowaniu koktajlu w stylu WORKING. Wyniki są sumą wszystkich punktów zdobytych podczas przygotowania 3 koktajli.
WORKING:
Za przygotowanie koktajlu w stylu flair można zdobyć maksymalnie 140 punktów (wszystkie noty max + brak upadków i rozlań)
Umiejętności Flair 40 punktów
Różnorodność i Oryginalność 40 punktów
Charyzma i błyskotliwość 20 punktów
Rytmika 20 punktów
Uporządkowanie baru 10
Punkty Karne:
Upadek: 3 punkty za każdy upadek potracone od końcowego wyniku.
Rozlania: 3 punkty za każde rozlanie potracone od końcowego wyniku.
Rozbicie: 10 punkty za każde rozbicie
Punkty Bonusowe:
5 punkty za brak upadków.
5 punkty za brak rozlań
FINAŁ – WORKING FLAIR / EXIBITION FLAIR – 6 minut
Pokaz trwa maksymalnie 6 minut. Każda sekunda powyżej 6 minuty to punkty karne – 1sekunda = 1punkt karny. Od 7 minuty następuje wyłączenie muzyki oraz świateł.
Podczas pokazu zawodnik musi przygotować dwa cocktaile:
Pierwszy drink – techniką working flair ( butelka ½ pojemności ) :
Carambola Wild
4 cl Rum Rebelion
2 cl Carambola
2 cl Tiburon Mango
2 cl Sok z cytryny
Top up – Sok Ananasowy
serwetka
mieszadełko
rurka
Dekoracja – cząstka ananasa
Drugi z drinków – cocktail własnej kompozycji ( minimum – 3 cl Carambola )
Punkty z eliminacji sumują się z punktami zdobytymi w finale.
Dozwolone jest używanie własnego sprzętu barmańskiego.
Sprzęt powinien być odstawiony w początkowe miejsce.
Cały sprzęt sprawdzany będzie przed i po starcie zawodnika.
Barmani mogą użyć własną muzykę (CD).
Suma punktów zdobytych w eliminacjach wyłania 6 finalistów.
Punkty z eliminacji sumują się z punktami zdobytymi w finale i są częścią wyników końcowych.
Zakaz używania pirotechniki, otwartego ognia, iluzji, suchego lodu, gotowych mixów i zatykania nalewaków.
NIE MOŻNA UŻYWAC PUSTYCH BUTELEK.
Organizator dostarcza puste butelki sponsora do użytku zawodników.
Można używać własne butelki, bez nalepek i tłoczeń o pojemności 0,7l
Koktajl obowiązkowy przygotowywany będzie na nalewkach organizatora.
Zawodnicy będą oceniani według następujących kryteriów:
W rundzie finałowej można zdobyć maksymalnie 220 punktów (wszystkie noty max + brak upadków i rozlań + dodatkowa nota od sędziów degustacyjnych za koktajl własnej kompozycji)
Standardy barmańskie 30 punktów.
Umiejętności Working Flair 40 punktów
Umiejętności Exhibition Flair 40 punktów.
Różnorodność i Oryginalność 30 punktów.
Charyzma i błyskotliwość 30 punktów.
Rytmika 25 punktów.
Punkty Karne:
Upadek: 3 punkty
Rozlania: 3 punkty
Rozbicie: 10 punktów
Punkty Bonusowe:
5 punkty za brak upadków
5 punkty za brak rozlań
Dodatkowa nota od sędziów degustacyjnych.
Przygotowanie własnego koktajlu – 15 punktów
Pod uwagę brany jest wygląd, smak i aromat drinka.
Suma punktów z eliminacji i finału sumuje się dając notę łączną zawodnika.
BAR SETUP – ELIMINACJE :
BAR SETUP FINAŁ :
Organizator zapewnia :
ALKOHOLE :
Wódka akademicka
Absynt
Tiburon Mango, coconut 20%, Pomegranate, Carambola
Śliwowica Podbeskidzka 50%
Rum Rebellion Dark i White
Original Danzinger Goldwasser
Stroh’80
Likiery dream:
– Blue Curacao
– Amaretto
– Coffe Dream
– Kiwi dream
– Creme de bananes
– Pisang dream
– Cherry dream
– Creme de menthe
– Creme de casis
– Orange Curacao
– Creme de cacao
– Lemon dream
– Triple sec
– peach dream
– Cachaca 51
– Tequila Aztec Silver
SOFTY
COCA COLA
SPRITE
TONIC
WODA GAZOWANA
WODA NIEGAZOWANA
SOKI:
POMARAŃCZOWY
GRAPEFRUITOWY
JABŁKOWY
CZARNA PORZECZKA
ANANASOWY
BANANOWY
HARMONOGRAM ZAWODOW
12.00 Rejestracja uczestników
12.30 Odprawa techniczna
13.00 Start zawodów – eliminacje
18.00 Koniec eliminacji
19.30 Początek finału
21.30 Ogłoszenie wyników