IV Big Cooking Contest

Opublikowano: 28-07-2010


Stowarzyszenie Szefów Kuchni Austrii Region Tyrol organizuje już po raz czwarty Big Cooking Contest (Wielki Konkurs Kulinarny), który odbędzie się na targach Fafga 2010 w Innsbrucku.

kopfneu1a.jpg

W dniach 13-15 września do rywalizacji stanie 20 dwuosobowych zespołów. W celu przeprowadzenia konkursu w hali 4a powstaną dwa profesjonalne stanowiska kuchenne oraz trybuna mieszcząca 120 osób, z której publiczność będzie mogła podziwiać zmagania uczestników.

Liczy się kreatywność

Zadaniem konkursowym jest przygotowanie dania głównego w 30 minut ze składników (tyrolskich produktów), o których uczestnicy dowiadują się dopiero na konkursie.

Do rywalizacji stają kolejno dwa zespoły. Ich poczynania będą oceniane przez międzynarodowe jury pod przewodnictwem KM Reinholda Metza (Prezydenta WACS EUROPE) oraz złotego medalistę i szefa kuchni Hansa Hallera.

8 najlepszych zespołów będzie ze sobą ponownie rywalizować w ćwierćfinale. Kolejne wejdą do półfinału i finału. Konkurs będzie oceniany według kryteriów WACS (World Association of Chefs Societies).

Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody!

Wartość nagród – młodzież

Suma nagrody na całą drużynę, podobnie jak w ubiegłych konkursach. Zawodnicy nie mogą mieć więcej niż 25 lat.



I miejsce – 2000 €

II miejsce – 1600 €

III miejsce – 1200 €

IV miejsce – 1000 €

oraz 8 trofeów

Plan zawodów – drużyny młodzieżowe

Poniedziałek, wtorek, 13-14  września: kwalifikacje

Środa, 15 września: pół finały i finały, rozdanie nagród

Big Cooking Contest organizowany jest już od czterech lat i uznawany jest za najważniejsze wydarzenie kulinarne w Austrii dla młodych zespołów oraz praktykantów. Całe wydarzenie organizowane jest w przyjemnej atmosferze, z muzyką i konferansjerem, który przeprowadza rozmowy zarówno z zawodnikami jak i publicznością.

Zakwaterowanie:

W dniach 12-15 września 2010 zakwaterowanie oraz posiłki zapewnia Sekcja Tyrol.

Należy pamiętać by dokonać rezerwacji pod adresem:

Villa Blanka Innsbruck – Tourismusschulen und Internate – Weiherburggasse 31, A-6020 Innsbruck, Tel: 0043.512.292413.

Rezerwacji należy dokonać do dnia 6 września 2010. Codziennie organizowany będzie przejazd z miejsca zakwaterowania do miejsca konkursu.

Warunki uczestnictwa

Organizator: VKŐ – sekcja narodowa Tyrol

Miejsce:

Innsbrucker Messe Ges.mbH

A-6020 INNSBRUCK

Tel. 0043/+512 – 58 59 11 -0 Fax 0043/+512 – 58 42 90

FAFGA , hala 4

Termin:

Podczas targów FAFGA

 13 (pon.) – 15 września (środ.) 2010



Uczestnicy – skład drużyn

Drużyna składa się z 2 osób o zawodzie kucharza (praktykanci, uczniowie, studenci) Uczestnicy nie mogą mieć więcej niż 25 lat, co oznacza, że nie mogą być urodzeni przed 30 lipca 1985 roku. Paszport może być wymagany do potwierdzenia daty urodzenia.

Jeśli drużyna składa się z dwóch osób poniżej 18 roku życia, należy wyznaczyć opiekuna/trenera, który będzie towarzyszyć zespołowi. Zakwaterowanie dla uczestników i trenerów gwarantuje oddział Tyrol. Wymagane jest jedynie posiadanie odpowiedniego stroju kucharskiego (biały kitel). Narzędzia pracy będą również zapewnione.

Trener odpowiada za swoja drużynę, może być obecny na zawodach, ale nie może własnoręcznie pomagać.



Konkurs

Zadaniem konkursowym jest przygotowanie w 30 minut dania głównego z tyrolskich produktów umieszczonych w koszyku. Uczestnicy nie są wcześniej informowani o jego zawartości. Zawodnicy mają 5 min. aby obejrzeć produkty,  5 min. aby się przygotować, nazwać danie i potem 30 min. na przygotowanie i dekorację dania  na 4 talerzach.

15 września podczas półfinałów z koszyka produktów uczestniczy będą musieli przygotować słodką potrawę. W tej rundzie czas na gotowanie będzie wynosił 45 min. Natomiast w finale trzeba będzie przygotować zimne danie w czasie 30 min.

Do rywalizacji stają kolejno dwa zespoły. Ich poczynania będą oceniane przez międzynarodowe jury pod przewodnictwem KM Reinholda Metza (Prezydenta WACS EUROPE) oraz złotego medalistę i szefa kuchni Hansa Hallera.

8 najlepszych zespołów będzie ze sobą ponownie rywalizować w ćwierćfinale. Kolejne wejdą do półfinału i finału. Konkurs będzie oceniany według kryteriów WACS (World Association of Chefs Societies).

Zgłoszenie

Formularz zgłoszeniowy (wypełniony komputerowo lub drukowanymi literami)  należy przysyłać na poniżej podany adres siedziby VKŐ – Region Tyrol najpóźniej do dnia 30 lipca 2010



Verband der Köche Österreichs/Sektion Tirol

Vizepräsident VKÖ/Obmann Sek. Tirol

Josef Fankhauser

Obererer Feldweg 14

A-6130 Schwaz

Tel: 0043(0)6506130142

lub



Tauber Heinz

Jerzens 196

A-6474 Jerzens

Fax: 0043(0)541486235

Zgłoszenia możliwe są również drogą elektroniczną na stronie www.kochverbandtirol.com

Opłata rejestracyjna

Aby uczestniczyć w konkursie należy dokonać opłaty rejestracyjnej w wysokości 100 € do dnia 30 sierpnia 2010 na poniższe konto:

Z zagranicy:

Verband der Köche Österreichs/Sektion Tirol/FAFGA

IBAN: AT562051000801339672

BIC: SPSCAT21

Z Austrii:

 VKÖ-Sektion Tirol FAFGA Sparkasse Schwaz AG Kontonummer: 0801-339672 Bankleitzahl 20510

 

anmeldungafga2010_engl.pdf Formularz zgłoszeniowy 2010_ang.pdf

anmeldungfafga2010_de.pdf Formularz zgłoszeniowy 2010_niem.pdf

anmeldungfafga_2010.ital.pdf Formularz zgłoszeniowy_2010 ital.pdf