IV Big Cooking Contest
Opublikowano: 28-07-2010
Stowarzyszenie Szefów Kuchni Austrii Region Tyrol organizuje już po raz czwarty Big Cooking Contest (Wielki Konkurs Kulinarny), który odbędzie się na targach Fafga 2010 w Innsbrucku.
W dniach 13-15 września do rywalizacji stanie 20 dwuosobowych zespołów. W celu przeprowadzenia konkursu w hali 4a powstaną dwa profesjonalne stanowiska kuchenne oraz trybuna mieszcząca 120 osób, z której publiczność będzie mogła podziwiać zmagania uczestników.
Liczy się kreatywność
Zadaniem konkursowym jest przygotowanie dania głównego w 30 minut ze składników (tyrolskich produktów), o których uczestnicy dowiadują się dopiero na konkursie.
Do rywalizacji stają kolejno dwa zespoły. Ich poczynania będą oceniane przez międzynarodowe jury pod przewodnictwem KM Reinholda Metza (Prezydenta WACS EUROPE) oraz złotego medalistę i szefa kuchni Hansa Hallera.
8 najlepszych zespołów będzie ze sobą ponownie rywalizować w ćwierćfinale. Kolejne wejdą do półfinału i finału. Konkurs będzie oceniany według kryteriów WACS (World Association of Chefs Societies).
Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody!
Wartość nagród – młodzież
Suma nagrody na całą drużynę, podobnie jak w ubiegłych konkursach. Zawodnicy nie mogą mieć więcej niż 25 lat.
I miejsce – 2000 €
II miejsce – 1600 €
III miejsce – 1200 €
IV miejsce – 1000 €
oraz 8 trofeów
Plan zawodów – drużyny młodzieżowe
Poniedziałek, wtorek, 13-14 września: kwalifikacje
Środa, 15 września: pół finały i finały, rozdanie nagród
Big Cooking Contest organizowany jest już od czterech lat i uznawany jest za najważniejsze wydarzenie kulinarne w Austrii dla młodych zespołów oraz praktykantów. Całe wydarzenie organizowane jest w przyjemnej atmosferze, z muzyką i konferansjerem, który przeprowadza rozmowy zarówno z zawodnikami jak i publicznością.
Zakwaterowanie:
W dniach 12-15 września 2010 zakwaterowanie oraz posiłki zapewnia Sekcja Tyrol.
Należy pamiętać by dokonać rezerwacji pod adresem:
Villa Blanka Innsbruck – Tourismusschulen und Internate – Weiherburggasse 31, A-6020 Innsbruck, Tel: 0043.512.292413.
Rezerwacji należy dokonać do dnia 6 września 2010. Codziennie organizowany będzie przejazd z miejsca zakwaterowania do miejsca konkursu.
Warunki uczestnictwa
Organizator: VKŐ – sekcja narodowa Tyrol
Miejsce:
Innsbrucker Messe Ges.mbH
A-6020 INNSBRUCK
Tel. 0043/+512 – 58 59 11 -0 Fax 0043/+512 – 58 42 90
FAFGA , hala 4
Termin:
Podczas targów FAFGA
13 (pon.) – 15 września (środ.) 2010
Uczestnicy – skład drużyn
Drużyna składa się z 2 osób o zawodzie kucharza (praktykanci, uczniowie, studenci) Uczestnicy nie mogą mieć więcej niż 25 lat, co oznacza, że nie mogą być urodzeni przed 30 lipca 1985 roku. Paszport może być wymagany do potwierdzenia daty urodzenia.
Jeśli drużyna składa się z dwóch osób poniżej 18 roku życia, należy wyznaczyć opiekuna/trenera, który będzie towarzyszyć zespołowi. Zakwaterowanie dla uczestników i trenerów gwarantuje oddział Tyrol. Wymagane jest jedynie posiadanie odpowiedniego stroju kucharskiego (biały kitel). Narzędzia pracy będą również zapewnione.
Trener odpowiada za swoja drużynę, może być obecny na zawodach, ale nie może własnoręcznie pomagać.
Konkurs
Zadaniem konkursowym jest przygotowanie w 30 minut dania głównego z tyrolskich produktów umieszczonych w koszyku. Uczestnicy nie są wcześniej informowani o jego zawartości. Zawodnicy mają 5 min. aby obejrzeć produkty, 5 min. aby się przygotować, nazwać danie i potem 30 min. na przygotowanie i dekorację dania na 4 talerzach.
15 września podczas półfinałów z koszyka produktów uczestniczy będą musieli przygotować słodką potrawę. W tej rundzie czas na gotowanie będzie wynosił 45 min. Natomiast w finale trzeba będzie przygotować zimne danie w czasie 30 min.
Do rywalizacji stają kolejno dwa zespoły. Ich poczynania będą oceniane przez międzynarodowe jury pod przewodnictwem KM Reinholda Metza (Prezydenta WACS EUROPE) oraz złotego medalistę i szefa kuchni Hansa Hallera.
8 najlepszych zespołów będzie ze sobą ponownie rywalizować w ćwierćfinale. Kolejne wejdą do półfinału i finału. Konkurs będzie oceniany według kryteriów WACS (World Association of Chefs Societies).
Zgłoszenie
Formularz zgłoszeniowy (wypełniony komputerowo lub drukowanymi literami) należy przysyłać na poniżej podany adres siedziby VKŐ – Region Tyrol najpóźniej do dnia 30 lipca 2010
Verband der Köche Österreichs/Sektion Tirol
Vizepräsident VKÖ/Obmann Sek. Tirol
Josef Fankhauser
Obererer Feldweg 14
A-6130 Schwaz
Tel: 0043(0)6506130142
lub
Tauber Heinz
Jerzens 196
A-6474 Jerzens
Fax: 0043(0)541486235
Zgłoszenia możliwe są również drogą elektroniczną na stronie www.kochverbandtirol.com
Opłata rejestracyjna
Aby uczestniczyć w konkursie należy dokonać opłaty rejestracyjnej w wysokości 100 € do dnia 30 sierpnia 2010 na poniższe konto:
Z zagranicy:
Verband der Köche Österreichs/Sektion Tirol/FAFGA
IBAN: AT562051000801339672
BIC: SPSCAT21
Z Austrii:
VKÖ-Sektion Tirol FAFGA Sparkasse Schwaz AG Kontonummer: 0801-339672 Bankleitzahl 20510
Formularz zgłoszeniowy 2010_ang.pdf
Formularz zgłoszeniowy 2010_niem.pdf