Jarmark Ekologiczny!

Opublikowano: 02-01-2012

Chcesz sprawdzić na własnym podniebieniu, co potrafią kucharze z najbardziej luksusowych warszawskich hoteli i restauracji? Przyjdź 8.01.2012 na Plac Konstytucji w Warszawie! Marcin Suchenek – szef kuchni hotelu Hyatt, Ernest Jagodziński – szef kuchni hotelu Intercontinental i Maciej Fabisiak – szef kuchni w Restauracji 99, w tym dniu gotują dla wszystkich! Z najlepszych certyfikowanych produktów ekologicznych dostarczonych przez rolników i przetwórców ze Stowarzyszenia Polska Ekologia! Taka okazja się nie powtórzy! Przyjdź, rozkoszuj się przysmakami i wesprzyj Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy!
WOSP.serce
 

Projekt realizowany jest we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi!

W dn. 7.01 – 8.01.2012 r., w sobotę i w niedzielę, z okazji XX edycji Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy na Placu Konstytucji w Warszawie odbędzie się niecodzienna impreza: Jarmark żywności ekologicznej! Na Jarmarku będzie można obejrzeć, kupić i spróbować najlepsze specjały polskiego rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego. Produkty, których nie znajdziesz w supermarketach, zaprezentują producenci skupieni w Stowarzyszeniu Polska Ekologia. Żywność ekologiczna wytwarzana jest bez nawozów sztucznych, chemicznych środków ochrony roślin, sztucznych konserwantów i organizmów modyfikowanych genetycznie! Przyjdź na Plac Konstytucji! Sprawdź smak natury i wesprzyj Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy!!

W niedzielę, w dn. 8.01.2012 w godz. 12.00 – 18.00 na Jarmarku, oprócz sprzedaży, odbędą się dodatkowo atrakcyjne pokazy i degustacje. Dla całej rodziny! W programie m.in.:

– kucharze Marcin Suchenek – szef kuchni hotelu Hyatt, Ernest Jagodziński – szef kuchni hotelu Intercontinental i Maciej Fabisiak – szef kuchni w Restauracji 99 przyrządzać będą przysmaki z najlepszych surowców ekologicznych! Rzadka okazja, aby posmakować sztuki kulinarnej kucharzy, którzy na co dzień zaspokajają podniebienia najbardziej wybrednych gości. Co więcej, potrawy przyrządzane będą z certyfikowanych surowców ekologicznych! Warto przypomnieć, że kucharze z hotelu Hyatt będą też przyrządzać posiłki dla polskiej reprezentacji piłkarskiej w trakcie Euro 2012. 

– warsztaty wypiekowe, pokazy i degustacje ciasteczek ekologicznych w formie serduszek Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Prezentacje prowadzi Małgorzata Puzio, prezenterka programów kulinarnych TVP, aktorka, promotorka polskiej żywności ekologicznej w kraju i za granicą, nagrodzona i wyróżniona Przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju wsi w 2010r. Autorka książek „Kuchnia Polska, „Domowy wypiek chleba”.

– mile widziane rodziny z dziećmi, dla których Fundacja Banku Ochrony Środowiska przygotowała konkursy z nagrodami, pokazy filmów i prezentacje zalet żywności ekologicznej. Animację będzie prowadził Marek Krzysztoforski z CDR Radom. 

Przez cały czas trwania Jarmarku, w dn. 7 i 8.01.2012 r., można będzie skosztować lub zakupić bogatą paletę smacznych produktów ekologicznych – pierogi, kiełbaski, wędliny, kaszanki, sery, twarożki, soki, chleby i wiele innych specjałów polskiej kuchni. Wszystkie produkty z certyfikatem żywności ekologicznej! Dostępne będą między innymi produkty znanych firm Jasiołka, Figa, Rudziewicz, Bioplanet, Ekomega, Symbio, Biofuturo, ZPJ Magda, Piekarnia na Barskiej, Ekołukta, Runoland, MyEcoLife i Biobazar.

Jarmark Ekologiczny organizowany jest przez Stowarzyszenie Polska Ekologia oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które podjęło szereg działań wspierających XX edycję Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Dzięki temu dochody z Jarmarku zasilą Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy.