Konferencja Kelnerska -Jędrzejów 31/03/2012
Opublikowano: 15-03-2012

,,Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika, Zajazd Hetman, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 im. ks. St. Konarskiego w Jędrzejowie, Centrum Wina mają zaszczyt zaprosić Państwa na Warsztaty Kelnerskie (kelner od wody ,wina) (potwierdzone certyfikatem uczestnictwa)
,, HYDROSOMMELIER’’ ,,WINESOMMELIER’’
które odbędą się w dniu 31/03/2012 (Sobota) od godz. 10.00 do 14.00 w Jędrzejowie w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr1 im .ks. St. Konarskiego, ul. Przypkowskiego 49 , sala konferencyjna.
Warsztaty są skierowane dla Nauczycieli przedmiotów zawodowych hotelarskich i gastronomicznych, Managerów , Kierowników Restauracji, Kelnerów profesjonalistów i adeptów sztuki kelnerskiej. Udział w warsztatach jest bezpłatny
Udział w warsztatach należy potwierdzić przesłaniem Karty zgłoszeniowej na adres e-mail:, poczta@zsp1.jedrzejow.com.pl
Program i ramówka godzinowa:
10.00 – 11.30 - Woda
Prezentacja multimedialna:
1)Od kropelki do butelki
– obieg wody w przyrodzie
– proces produkcji w zarysie( sterylność produkcji)
– naturalność , pierwotna czystość wód
2) Tajemnice wody zamkniętej w butelce
– klasyfikacja wód
– mineralizacja , podstawowe pierwiastki i ich znaczenia dla zdrowia
– czytanie etykiet
Wiedza konsumencka w Polsce nt. wód butelkowanych
Słownik wody
Ślepa degustacja wód – autoryzacja smaków i marek producentów
11.30 – 12.30 – przerwa kawowa, prezentacja nowości wydawniczych
12.30 – 14.00 – Wino
Ślepa degustacja smaków (nauka rozpoznawania smaków )
– jedno smakowych ,
– dwu smakowych ,
– trzy smakowych.
Wina
Ślepa degustacja – rozpoznawanie białych i czerwonych szczepów winorośli
Kupażowanie szczepów
Język wina – słownik ( jak prezentować i mówić o winie )
Sztuka sprzedaży wina – A może w drinkach?
14.00 – 15.00 – Obiad