Konferencja ?Produkty regionalne i tradycyjne w kontekście ochrony dziedzictwa kulinarnego?,
Opublikowano: 14-10-2009

Jak chronić dziedzictwo kulinarne ? Polsko-francuska dyskusja w smacznej oprawie !
Dnia 5 listopada 2009, w Teatrze Kamienica w Warszawie odbędzie się konferencja „Produkty regionalne i tradycyjne w kontekście ochrony dziedzictwa kulinarnego”, organizowana przez firmę Sopexa Polska. Zostaną poruszone tematy związane z trzema rodzajami oznaczeń tradycyjnych produktów rolnych i środków spożywczych stosowanych w Unii Europejskiej, ich identyfikacją i rolą w marketingu kulinarnym.
Celem konferencji jest podkreślenie znaczenia ochrony dziedzictwa kulinarnego jako jednego z przejawów tożsamości narodowej oraz korzyści wynikających z podniesienia świadomości społecznej w tej dziedzinie.
Spotkanie zostanie zorganizowane w formie paneli dyskusyjnych, w których uczestniczyć będą przedstawiciele polskich i francuskich instytucji państwowych, producentów żywności, zrzeszeń branżowych oraz wyższych szkół rolniczych.
Konferencja ma charakter bilateralny i będzie okazją do promocji polsko-francuskiej współpracy w branży spożywczej i gastronomicznej.
Program został opracowany pod kątem efektywnej wymiany doświadczeń, wzmocnienia dialogu zarówno na szczeblu lokalnym, jak i międzynarodowym. Konferencja składać się będzie z trzech paneli dyskusyjnych, podczas których zostaną poruszone odrębne wątki związane z problematyką ochrony dziedzictwa kulinarnego.
Zaproszeni eksperci omówią zagadnienia dotyczące funkcjonowania systemu oznaczeń tradycyjnych produktów rolnych i środków spożywczych, a także zastanowią się nad rolą marketingu kulinarnego oraz świadomości konsumenta i przedsiębiorcy w tej materii. Podczas trzeciego panelu zaproszeni Goście i Eksperci, zachęceni przez dziennikarza Pawła Lorocha i szefa kuchni Karola Okrasę szukać będą odpowiedzi na pytanie : „Jak zachować tradycje przy kuchennym stole ?”.
Atrakcją konferencji będą niewątpliwie pokazy kulinarne dwóch zasłużonych Szefów Kuchni : Pana Michel Moran (szef kuchni i właściciel „Bistro de Paris”oraz „Michel’s Brasserie”) oraz Pana Wojciecha Wiciaka (szef kuchni hotelu Mercure Poznań).
Swój udział podczas wystawy zapowiedzieli producenci następujących wyrobów :
Top Tomyśl – producent Wielkopolskiego sera smażonego
Andruty Kaliskie Ryszard, Bogna Marczak – producenci Andrutów Kaliskich
Piekarnia Brot – Przewoźny Sp. z o.o. – producent Rogali Świętomarcińskich
SemCo S.G.N. i P. – producent Oleju Rydzowego
Bene Sp. z o.o. – producent Nalewki na ziołach Benedyktynka
APIS spółdzielnia pszczelarska w Lublinie – producent Miodów Pitnych
Tłocznia Maurer – producent Jabłek Łąckich (Stowarzyszenie „Łącka Droga owocowa”)
Rafapol – producent Obwarzanka Krakowskiego
Piekarnia B.A. Madej – producent Chleba Prądnickiego
Zakład Masarski Mądry – producent Kiełbasy Lisieckiej
M&P Pawlina – importer win, cognac, armagnac
Eurial Polska – importer serów marek Soignon, Entremont
Temar – importer serów Les Fromageries Occitanes
Candia Polska – importer serów marek Rians, Germain, firmy Laiteries H.Triballat
Wędliny AOC
Konferencja została objęta Patronatem Honorowym Ministerstwa Żywności, Rolnictwa i Rybołówstwa Francji oraz polskiego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Partnerzy Konferencji:
Polska Izba Produktu Regionalnego
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku
Hotel Mercure Fryderyk Chopin
Bistro de Paris / Michel’s Brasserie
Zainteresowanych szczegółami i akredytacją, prosimy o kontakt z koordynatorem wydarzenia, agencją Marketing & Advertising House: Magda Jabłońska, nr tel : + 48 609 921 609, e-mail :magda@ma-house.pl
Program Konferencji
„Produkty tradycyjne i regionalne
w kontekście ochrony dziedzictwa kulinarnego”
Warszawa,Teatr Kamienica, 5 listopad 2009, godz. 9.30-16.00
Program: część I
• 09.30 – 10.10 Przybycie i rejestracja uczestników – Otwarcie konferencji przez organizatorów
• 10.10 – 11.40 Ochrona dziedzictwa kulinarnego na przykładzie oznaczeń tradycyjnych produktów rolnych i środków spożywczych
Dyskusja na temat znaczenia produktów regionalnych i tradycyjnych posiadających oznaczenia ChNP, ChOG, GTS na przykładzie Francji i Polski – wymiana doświadczeń, omówienie korzyści i problemów związanych z funkcjonowaniem systemu wymienionych oznaczeń oraz innych systemów jakości (np. Krajowy System Jakości Żywności „Jakość Tradycja”)
Wprowadzenie : Pan Dariusz Goszczyński – Z-ca Dyrektora Departamentu Rynków Rolnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Moderator : Pan Marek Gąsiorowski – Slow Food Polska
Paneliści :
• Pani Nadine Ballot – Przedstawiciel Narodowego Instytutu Pochodzenia i Jakości (Francja)
• Pani Izabella Byszewska – Wiceprezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego
• Pani Maria Ferri – Export Manager, Champagne Raoul Collet (Francja)
• Pan Kazimierz Furczoń – Baca, Prezes Tatrzańsko-Beskidzkiej Producentów „Gazdowie”
• Pani Magdalena Głodek – p.o. Naczelnika Wydziału Oznaczeń Geograficznych, Departament Rynków Rolnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
• Pani Iwona Nurzyńska – Dyrektor Departamentu Programowania i Sprawozdawczości Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
• przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa Francji
Podsumowanie panelu: Pani prof. dr. hab. Katarzyna Duczkowska-Małysz – Szkoła Główna Handlowa
• 11.40 – 11.50 – Przerwa na kawę
Program: część II
• 11.50 – 13.00 Rola i znaczenie marketingu kulinarnego
Dyskusja na temat znaczenia, dystrybucji oraz promocji produktów tradycyjnych i regionalnych posiadających oznaczenia ChNP, ChOG, GTS – dotarcie do świadomości producentów żywności i konsumentów, znaczenie identyfikacji tych produktów i ich rola w rozwoju gospodarki (przemysł spożywczy, handel, turystyka i gastronomia).
Moderator : Pan Wojciech Lewandowski – Producent Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku
Paneliści:
• Pani Agnieszka Borowska – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Katedra Ekonomii i Polityki Regionalnej
• Pani Barbara Kowalska – Senior Manager Działu Jakości Carrefour
• Pan Alexandre Remuzon – Fromageries Triballats Rians
• Pani Aleksandra Swulińska-Katulska – Kierownik Katedry Produktów Lokalnych, Regionalnych i Tradycyjnych, Studium Gospodarstwa Domowego, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
• Pani Elżbieta Zawadzka – prezes spółdzielni Top Tomyśl
• Pan Jan Zwoliński – członek zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego
Podsumowanie panelu: Pani prof. dr. hab. Małgorzata Duczkowska-Piasecka – Szkoła Główna Handlowa
• 13.00 -14.30 – Lunch oraz degustacja produktów tradycyjnych i regionalnych zorganizowana przez Wystawców.
Program: część III
14.30 – 15.45 – Jak uchronić tradycję przy kuchennym stole.
Moderator: Pan Paweł Loroch – dziennikarz Antyradia, autor audycji "Gastrofaza", "All Inclusive” i "Stół z Powyłamywanymi Nogami" i ekspert kulinarny, autor cyklu „Zaproście mnie do stołu” w "Pytaniu na Śniadanie" w TVP2
Gość Specjalny :
• Pan Karol Okrasa – wielokrotnie nagradzany szef kuchni, prowadzi w TVP program „Kuchnia z Okrasą”, autor książki „Gotuj z Okrasą”
Eksperci:
• Pani Hanna Szymanderska – autorka książek kulinarnych „Smakosz Warszawski”, „Polskie Tradycje Świąteczne”, „Polska Wigilia”, „Polska Wielkanoc”, „Polska Kuchnia Myśliwska”, „Encyklopedia Polskiej Sztuki Kulinarnej”
• Pan Piotr Adamczewski – krytyk kulinarny "Polityki" i autor ksiazek kulinarnych : „Wędrówka po stołach Europy”, „Krwawa historia smaku”, „Rodaku czy Ci nie żal, czyli z polską kuchnią w walizce”
• Pan Michel Moran – szef kuchni i właściciel „Bistro de Paris”oraz „Michel’s Brasserie”
• Pan Wojciech Wiciak – szef kuchni hotelu Mercure Poznań.
Ukoronowaniem konferencji będzie polsko-francuski utwór kulinarny w podwójnej odsłonie pt. „Sztuka na Patelni”, smakowicie zagrany na scenie przez wielce utalentowanych Szefów Kuchni : Michel Moran i Wojciecha Wiciaka.
• 15.45 – 16.00 – „Łowienie wizytówek prosto z gara” i rozdanie nagród
• 16.00 – Zamknięcie konferencji