Konferencja „Praktyczna gastronomia w nowoczesnej szkole zawodowej”

Opublikowano: 24-05-2010

Już 14 czerwca 2010 odbędzie się konferencja dedykowana edukacji gastronomicznej w nowoczesnej szkole zawodowej.

program_konf_14.jpg

"Praktyczna gastronomia w nowoczesnej szkole zawodowej" to próba wypracowania modelu nauczania gastronomicznych przedmiotów zawodowych przez przedstawicieli najlepszych małopolskich restauracji wespół z dydaktykami na co dzień kształtującymi umiejętności i wiedzę przyszłych adeptów sztuki kulinarnej.

 

W jakim kierunku powinno pójść szkolnictwo zawodowe w gastronomii? Jak powinno zmienić się nauczanie w szkołach zawodowych tak, aby placówki te odpowiadały na zapotrzebowanie rynku pracy? Na te pytania postaramy się udzielić odpowiedzi, pamiętając o specyfice branży oraz możliwościach i perspektywach rynku pracy w województwie małopolskim. Wśród prelegentów znajdą się wybitni kucharze i hotelarze reprezentujący środowisko pracodawców, dydaktycy, metodycy, przedstawiciele nauki. Ponadto pracownicy instytucji odpowiadających za wdrażania projektów i programów rozwojowych szkolnictwa zawodowego przekażą informacje nt. możliwości wsparcia gastronomicznych szkół zawodowych.

Czy nam się uda wypracować nowoczesny schemat szkolnictwa zawodowego, w którym pracodawca i dydaktyk wzajemnie będą się uzupełniać i dążyć do celu, którym jest jakość i efektywność w edukacji, okaże się 14 czerwca 2010 r.

Wszystkie informacje dotyczące konferencji można odnaleźć na stronie internetowej www.zsgnr2-krakow.pl.

EDUKACJA TO NASZA WSPÓLNA MISJA.

karta_zgl_konf_gastr_krak.doc Karta Zgłoszeniowa.doc

PROGRAM KONFERENCJI 

PRAKTYCZNA GASTRONOMIA W NOWOCZESNEJ SZKOLE ZAWODOWEJ



Kraków 14 czerwca 2010 r. godz. 9.50 – 14.30

      Hotel Park Inn Kraków, ul. Monte Cassino 2

09:50 – 10:10  Rejestracja Uczestników

10:10 – 10.20 OFICJALNE OTWARCIE KONFERENCJI 

Henryk Hołysz, Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie

Elżbieta Lęcznarowicz, Z-ca Prezydenta Miasta Krakowa    

10:20 – 12:00  Część I: Umiejętności zawodowe kluczem do sukcesu w gastronomii Oferta gastronomicznych szkół w konfrontacji z oczekiwaniami pracodawców



Władysława Maria Francuz


Dyrektor, adiunkt CPiP Politechniki Krakowskiej 

Maria Krysakowska       Starszy Wizytator , Małopolskie Kuratorium Oświaty

Katarzyna Tulkis     

Koordynator, Zespół Projektów Staży Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji Narodowa Agencja Programu "Uczenie się przez całe życie" Program Leonardo da Vinci

Arkadiusz Ślusarenko

Szef Kuchni Hotelu Park Inn

Zbigniew Kurleto

Klub Szefów Kuchni

Maria Bobek

Z-ca  Kierownika Warsztatu Szkolnego Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie

12:00 – 12:20  Przerwa / projekcja filmu „Czasy na Eurasy”



12:20 – 14:30
  Część II: Działania wspierające gastronomiczne szkolnictwo zawodowe w Małopolsce

Plany Rozwoju Szkolnictwa Zawodowego w Małopolsce

Dariusz Styrna, Dyrektor Biura Kształcenia Zawodowego

Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego

Możliwości wsparcia szkolnictwa zawodowego w Małopolsce

Katarzyna Antończak Wojewódzki Urząd Pracy w Krakowie

Możliwości z jakich mogą skorzystać placówki kształcenia zawodowego Katarzyna Tulkis , Koordynator, Zespół Projektów Staży Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji

Narodowa Agencja Programu "Uczenie się przez całe życie" Program Leonardo da Vinci


Prezentacja  projektów wspierających młodzież w nowoczesnej szkole gastronomicznej

Henryk Hołysz, Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie

14.30    Zakończenie

program_konf_15.jpg



Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego