Konferencja „Smak i historia. Metodologia, źródła, perspektywy”

Opublikowano: 17-09-2010

Toruń 28-30 IX 2010 r.

Organizatorzy: Muzeum Historii Polski, Instytut Historii i Archiwistyki UMK w Toruniu, Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia (stacja naukowa Polskiego Towarzystwa Historycznego)

Fenomen zainteresowania tematyką kulinarną w kulturze współczesnej nadaje nowy sens historycznej i humanistycznej refleksji nad kuchnią i wyżywieniem. Mimo dużej liczby publikacji i konferencji, polskie badania na ten temat są często tematyką marginalną nawet dla podejmujących je naukowców. Ujęcia historyczne, najczęściej nieświadomie, ujmują problematykę wyżywienia jako część nieokreślonego „życia codziennego”, rzadziej nawiązują do modernistycznych programów z lat 70 XX w. ogłoszonych (i zakończonych) na łamach „Annales”. Większość tych prób ignoruje rozwój badań nad wyżywieniem od lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych XX w., który doprowadził do powstania odrębnej subdyscypliny badawczej.

Celem konferencji jest próba uporządkowania podejmowanych inicjatyw badawczych przez przedstawienie metodologii i planów badawczych w kontekście doświadczeń innych historiografii, innych nauk humanistycznych, nauk o żywieniu oraz potrzeb i oczekiwań praktyków i profesjonalistów z dziedziny gastronomii, turystyki kulinarnej i producentów żywności. Organizatorzy chcą m. in. określić rolę historyków w procesie dokumentowania, przywracania i popularyzacji polskiego dziedzictwa kulinarnego oraz ich możliwy wkład w rozwój programów produktów tradycyjnych i regionalnych.

Nie chodzi więc nam o przedstawianie szczegółowych studiów przypadków i przyczynków, ale o konfrontację różnych wrażliwości badawczych, wzajemnych oczekiwań i możliwości współpracy.

Główne zadania, jakie sobie stawiamy, dotyczą zdefiniowania najważniejszych celów i problemów badawczych, przedstawienia historiografii, metodologii, typów źródeł i możliwości ich wykorzystania. Interesują nas badania nad tematykę kuchni i wyżywienia podejmowane także przez archeologów, antropologów, etnologów, historyków sztuki, literatury, socjologów i innych badaczy. Ważnym zadaniem jest tu określenie możliwości współpracy wbrew tradycyjnym podziałom akademickim, biorąc za punkt wyjścia wspólnotę zainteresowań i przedmiotu badań.

program_konferencji6_2010.doc Program_Konferencji_2010.doc