Konkurs barmański ?Benedyktynka?

Opublikowano: 07-01-2010

 benedyktynka.gif benedyktynka1.gif

12 stycznia 2010 r. w poznańskim klubie Charyzmaodbędzie się II Ogólnopolski Konkurs Barmański „Benedyktynka”.Jest to już druga edycja rywalizacji na najlepsze drinki z dodatkiem tradycyjnego likieru ziołowego wytwarzanego przez benedyktynów z Lubinia w Wielkopolsce. Konkurs otwiera rok Benedyktynki związany z obchodami pięćsetlecia receptury – uznawanego za najstarszy na świecie – likieru.

Konkurs Barmański „Benedyktynka” odbędzie się 12 stycznia 2010 r. w Klubie Charyzma w Poznaniu przy ul. Ślusarskiej 6. Eliminacje: 11.00-18.00 (wstęp wolny). Finał 20.00-21.00 (wejście za zaproszeniami). Po konkursie zaplanowano Gastro Party.

Celem konkursu jest promocja Benedyktynki jako oryginalnego dodatku do drinków i napojów. Jego uczestnicy będą przygotowywać po jednym drinku w kategorii:

 -hot drink  (gorący napój na rozgrzanie i pokrzepienie) oraz,

 -short drink (podawany na zimno, z dominacją alkoholu).

Na wykonanie pierwszego barman będzie miał 7 minut, zaś drugiego 5. Sędzią głównym konkursu będzie Adam Hołoga(Barman roku 2006 Johnnie Walker Master Bar Administration, wicemistrz polski w parzeniu herbaty oraz drinków herbacianych 2007, laureat 1 miejsca w konkursie barmańskim Johnnie Walker w Kilmarnock w Szkocji w 2006 r.), wieloletni barman poznańskich klubów m.in. Blue Note, Jama, Charyzma czy Brovaria.

W 2010 roku mija 500 lat od sporządzenia przez Bernardo Vincellego pierwszej mikstury z rumu, ziół i korzeni nazwanej Benedyktynką. Powstający w klasztorze Benedyktynów w Lubiniu w Wielkopolsce likier, nawiązujący do tej tradycji, bazuje na 21 starannie wyselekcjonowanych ziołach, a jego skład i sposoby wytwarzania znane są jedynie dwóm zakonnikom. Z okazji jubileuszu planowane są m.in. kolejne odsłony konkursów barmańskich, kulinarny konkurs na potrawy z Benedyktynką oraz wprowadzenie dań z wykorzystaniem likieru do menu wielkopolskich restauracji. Warto przypomnieć, że w październiku 2009 r. Benedyktynkę wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych

Organizatorem konkursu jest firma Gastro Bar Service.

O Gastro Bar Service:

Firma Gastro Bar Service istnieje od półtora roku. Zajmuje się organizacją pokazów barmańskich, prezentacji parzenia herbaty, obsługą targów, bankietów oraz imprez okolicznościowych. Obsługiwała imprezy dla takich marek jak: Allegro, Audi, Mercedes, Volvo, Skoda, Wyborowa, Martini, Johnnie Walker czy WBK.

O Benedyktynce:

Likier ziołowy o niepowtarzalnych walorach smakowych i aromatycznych. Powstaje na bazie kompozycji 21 ziół. Dostępny jest w dwóch wersjach: jako Benedyktynka Classic o 32% zawartości alkoholu, miodowo-oliwkowej barwie, łagodnym, słodkim smaku zabarwionym nutką goryczy oraz jako zawierająca 40% alkoholu Benedyktynka Premium cechująca się półwytrawnym, głębokim smakiem i aromatem. Zioła zawarte w likierze działają wzmacniająco i rozgrzewająco. Benedyktynka wpływa dobroczynnie na nastrój i samopoczucie, relaksuje i ułatwia zasypianie. Reguluje układ pokarmowy, procesy trawienne i szybko przynosi ulgę po obfitym posiłku. Jest także oryginalnym składnikiem drinków, dodatkiem do lodów, kawy, herbaty czy wielu potraw.

Więcej na www.benedyktynka.pl

Dodatkowe informacje:

Wojciech Dobosiewicz

dobocom

wojciech.dobosiewicz@dobocom.pl

gsm: 609 798 223

Adam Hołoga

Gastro Bar Service

adamhologa@wp.pl

gsm: 503 390 390