Konkurs Kelnersko ? Sommelierski ?Coupe Georges Babtiste?

Opublikowano: 13-04-2010

georges_baptiste.jpgZarząd  otrzymał z kilku krajów propozycję zorganizowania konkursu „Coupe Georges Baptiste”

Polska uzyskała największą aprobatę .

Uczniowie Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystyczno-Gastronomicznych nr 1 w Warszawie od wielu lat biorą udział w konkursie „Coupe Georges Baptiste”,  niemniej placówka ta nigdy nie była jego organizatorem.

Jestem pewien, że możemy liczyć na zaangażowanie i skuteczność w działaniu pani Bogusławy Pieńkowskiej, dyrektora szkoły organizującej ten prestiżowy konkurs.

Od wielu lat nasze stowarzyszenie robi wszystko, aby upowszechnić sztukę serwisu i obsługi klienta zarówno we Francji jak i w innych państwach europejkich a także na całym świecie (Kanada, Japonia, Meksyk, Wietnam).

Nasz konkurs wymaga od uczestników wiedzy z wielu dziedzin: enologii, sztuki kulinarnej, technik kulinarnych (wyfiletowanie ryby, krojenie mięsa, flambirowanie deseru) oraz barmaństwa (przygotowanie koktajlów).

Znajomość języka obcego jest niezbędna do przyjęcia zamówienia stanowiącego jedną z konkurencji konkursu. Zawód kelnera wymaga doskonałej komunikacji i umiejętności szybkiego nawiązywania kontaktu z klientem.

Konkurencje praktyczne  zostały wylosowane podczas 49 Finału Konkursu Krajowego „Coupe Georges Baptiste” w poniedziałek 22 marca 2010. Nad przebiegiem losowania czuwał Wiceprezes Zarządu Europejskiego Pan Louis Robert, dyrektor Szkoły Hotelarskiej w Diekirch z Luksemburga oraz przedstawiciel placówki organizującej konkurs.

Wiele europejskich szkół hotelarskich przyłączyło się do konkursu.

Chciałbym podziękować władzom dzielnicy oraz miasta Warszawy za pomoc  i wsparcie tego dużego przedsięwzięcia.

Do zobaczenia 1 maja 2010 roku w Warszawie w Centrum Techniki Kulinarnej DoraM.

Languille Franc

Prezes Stowarzyszenia krajowego, Europejskiego  i Międzynarodowego „Coupe Georges Baptiste”

logo_coupe.jpg

  

************* 

W tym roku uczestnikami konkursu są:

1. Emil Nygaard Sprange  –  Dania

 2. Fiona Cullen  –  Irlandia

 3. Antonio Alexandre Da Costa Quintas Fernandes  –  Niemcy

 4. Nicolas Lecoq  –  Francja

 5. Aljaž Toplak  –  Słowenia

 6. José Luis Cabezón  –  Hiszpania

 7. Victor Alvarez Rojo  –  Meksyk

 8. Kamil Osiński – Polska

*************

    

„COUPE GEORGES BAPTISTE”

Celem organizacji założonej w 1961 roku we Francji „Coupe Georges Baptiste” jest kontynuacja prestiżowej tradycji gastronomicznej. Przez stulecia wiele wybitnych osobowości, między innymi: Guiilaume Tirel de Taillevent, Francois Vatel, Auguste Escoffier, Maurice Edmond Sailland de Curnonsky, zwany „księciem gastronomii” wniosło swój wkład w rozwój tej sztuki.

Stowarzyszenie „Coupe Georges Baptiste” to jedna z najważniejszych organizacji, która zachowując na wysokim poziomie kulturę obsługi gościa, rozpowszechnia ją i rozwija na całym świecie. Promuje filozofię, w której najważniejszy jest szacunek do klienta, dobre maniery połączone z wykwintnymi daniami.

Konkurs „Coupe Georges Baptiste”  jest jednym z wiodących i prestiżowych międzynarodowych konkursów związanych  z branżą gastronomiczną, w szczególności  ze stanowiskiem Maitre d’Hotel.

Można go porównać do olimpiady, gdzie zawodnicy wykazują się wiedzą i umiejętnością obsługi gości w restauracji. Daje szansę młodym ludziom, pokazuje jak istotną rolę odgrywa praca na stanowisku „Maitre d’Hotel”. Umożliwia uczestnikom zdobycie bezcennych doświadczeń, które zostaną wykorzystane w pracy zawodowej.

Konkurs co roku organizowany jest  przez jedną ze szkół branży hotelarsko- gastronomicznej, zrzeszoną w wyżej wymienionym stowarzyszeniu.  W 2010 roku Z E S P Ó Ł   S Z K Ó Ł HOTELARSKO – TURYSTYCZNO – GASTRONOMICZNYCH  NR 1 w Warszawie ma zaszczyt reprezentować Polskę i być gospodarzem kulinarnych zmagań.

W tym roku Konkurs jest również okazją do promocji Polski i Warszawy.

Honorowy patronat nad konkursem objęli Prezydent miasta stołecznego Warszawy Pani Hanna Gronkiewicz-Waltz oraz Burmistrz Dzielnicy Moktów Pan Jan Rasiński.

Więcej informacji: www.warsawcoupe2010.pl

druk_g-1.doc Formularz zgłoszenia